Neriskujte nákazu nákupem pečiva v obchodech. Recept na chléb z domácí pekárny, který se vždy povede

Čerstvý chléb s dýňovými semínky z domácí pekárny Adobe Stock

Spousta lidí se díky koronavirové epidemii zásobila moukou a teď přemýšlejí, jak ji zužitkovat. A protože se v domácí karanténě nemohou a nebo nechtějí vydat pro čerstvé pečivo každý den, určitě ocení naše recepty na chléb z domácí pekárny, který se vždy povede.

Přečtěte si také

5 nejoblíbenějších druhů dýní. Která je nejlepší na polévky a která na sladké dezerty?
5 nejoblíbenějších druhů dýní. Která je nejlepší na polévky a která na sladké dezerty?

Bílý kmínový chléb z domácí pekárny 

Budete potřebovat:

  • 300 ml vody
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku kmínu
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžičku sušeného droždí

Všechny ingredience dejte jednoduše do nádoby pekárny (my jsme použili pekárnu Sencor SBR 930SS) a zapněte program BASIC (základní pečení). Velikost 900 g a kůrku nastavte na pekárně na program MEDIUM (což znamená středně tmavá). 

Recept na chleba v pekárně Sencor SBR 930SS Sencor

Špaldovo-žitný chléb se šmakounem

Připravte si: 

  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 270 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g přírodního šmakounu
  • 80 g lněného semínka
  • 30 g slunečnicového nebo dýňového semínka + na posyp 
  • 2 kávové lžičky soli
  • 1–2 kávové lžičky kmínu
  • 0,5 kávové lžičky koriandru
  • 0,5 kávové lžičky fenyklu
  • 1 kávovou lžičku cukru
  • 2 kávové lžičky octa
  • 2 kávové lžičky sušeného droždí 
  • 400 ml vody + 50 ml bílého jogurtu, nebo 450 ml vody

Na dno pekárny dejte nejprve vodu s jogurtem a octem. Mouky promíchejte s jemně nastrouhaným šmakounem, přidejte koření a část semínek (druhou část dosypte při zvuku signálu pekárny, která vás upozorní na to, že je čas na přidání semínek). Vše promíchejte, vsypte do pekárny, nahoru nasypte droždí a cukr a promíchejte s moukou.

Tip: Do rohu pekárny dejte sůl, sama se tak rozptýlí do těsta při hnětení a navíc bude kvásek a těsto hezky kynout.

Pekárnu zapněte na program pro velký bochník, ideálně s příznakem: Celozrnný.

Chleba při pečení v pekárně může trochu „spadnout“, což je u domácích pekáren zcela běžným jevem. 

Philco domácí pekárna je ideálním parťákem do kuchyně Philco

Doporučujeme domácí pekárny

Sencor SBR 930SS 

Model české společnosti Sencor SBR 930SS (1 699 Kč), má hned několik užitečných funkcí, které ji dělají výjimečnou mezi ostatními pekárnami. Nejenže nabízí program pro vaření marmelád a džemů, pyšní se celkem 11 přednastavenými programy pro pečení chleba. Tento model zaujme kvalitním provedením vnitřní vany z nerezové oceli, ale disponuje také pojistkou v případě výpadku elektrického proudu, která dokáže udržovat pekárnu v chodu ještě 15 minut poté, co elektřina v kuchyni vypne. Funkce, která potěší každou hospodyňku, je udržování teploty chleba až 60 minut po upečení. 

Philco PHBM 7000

Vůni čerstvého teplého chleba k snídani si můžete s domácí pekárnou užívat každý den. Večer jen připravte suroviny, nastavte program s odloženým startem a ráno je upečeno. Velikost bochníku a stupeň opečení kůrky zvolte podle své potřeby a chuti. Pekárnu pořídíte za 2 999 Kč.

Proč si pořídit domácí pekárnu?

  • Budete mít vždy čerstvé pečivo bez chemických přísad, protože složení si ze 100 % řídíte vy.
  • S funkcí Odložený start můžete suroviny dát do pekárny a ona se sama zapne v požadovaný čas tak, abyste se ráno probouzeli vůní čerstvého pečiva.
  • V pekárnách můžete připravovat marmelády, jogurty, sekanou nebo paštiky, záleží jen na typu, který si pořídíte.
Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!