Spousta lidí se díky koronavirové epidemii zásobila moukou a teď přemýšlejí, jak ji zužitkovat. A protože se v domácí karanténě nemohou a nebo nechtějí vydat pro čerstvé pečivo každý den, určitě ocení naše recepty na chléb z domácí pekárny, který se vždy povede.
Budete potřebovat:
Všechny ingredience dejte jednoduše do nádoby pekárny (my jsme použili pekárnu Sencor SBR 930SS) a zapněte program BASIC (základní pečení). Velikost 900 g a kůrku nastavte na pekárně na program MEDIUM (což znamená středně tmavá).
Připravte si:
Na dno pekárny dejte nejprve vodu s jogurtem a octem. Mouky promíchejte s jemně nastrouhaným šmakounem, přidejte koření a část semínek (druhou část dosypte při zvuku signálu pekárny, která vás upozorní na to, že je čas na přidání semínek). Vše promíchejte, vsypte do pekárny, nahoru nasypte droždí a cukr a promíchejte s moukou.
Tip: Do rohu pekárny dejte sůl, sama se tak rozptýlí do těsta při hnětení a navíc bude kvásek a těsto hezky kynout.
Pekárnu zapněte na program pro velký bochník, ideálně s příznakem: Celozrnný.
Chleba při pečení v pekárně může trochu „spadnout“, což je u domácích pekáren zcela běžným jevem.
Model české společnosti Sencor SBR 930SS (1 699 Kč), má hned několik užitečných funkcí, které ji dělají výjimečnou mezi ostatními pekárnami. Nejenže nabízí program pro vaření marmelád a džemů, pyšní se celkem 11 přednastavenými programy pro pečení chleba. Tento model zaujme kvalitním provedením vnitřní vany z nerezové oceli, ale disponuje také pojistkou v případě výpadku elektrického proudu, která dokáže udržovat pekárnu v chodu ještě 15 minut poté, co elektřina v kuchyni vypne. Funkce, která potěší každou hospodyňku, je udržování teploty chleba až 60 minut po upečení.
Vůni čerstvého teplého chleba k snídani si můžete s domácí pekárnou užívat každý den. Večer jen připravte suroviny, nastavte program s odloženým startem a ráno je upečeno. Velikost bochníku a stupeň opečení kůrky zvolte podle své potřeby a chuti. Pekárnu pořídíte za 2 999 Kč.