Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Barvení velikonočních vajec Anna Kolásková

Chemickým barvám už v mnohých domácnostech odzvonilo. Pokud si chcete letos na Velikonoce nabarvit vejce čistě přírodním způsobem, máme pro vás pár tipů. Na barvy vám budou stačit suroviny, které má doma každý.

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na křupavou a nadýchanou nádivku se šunkou a bylinkami

Barvení vajec zastudena

Vejce barvěte zastudena. To znamená, že se budou vařit tak akorát a nebudou mít ošklivý zelený žloutek. Tento způsob ale zabere více času, proto vejce barvěte ideálně přes noc.

Jaká vejce použít a jak je připravit?

Můžete použít i hnědá vejce, ale počítejte s tím, že barvy budou tmavší, než když použijete čistě bílá vejce.

Ještě než začnete s barvením, vejce je třeba odmastit. To zvládnete s kapkou saponátu v teplé vodě. Poté je uvařte natvrdo, zchlaďte v ledové vodě a osušte. Tato vejce jsou již připravená na barvení zastudena.

Vejce v akci se budou hodit!

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Jak připravit jednotlivé barvy?

Barvěte v připravených barvách, ty nalijte do vyšších nádob. Hodí se například sklenice od okurek nebo kelímky od 500g jogurtů. Vejce nechejte v barvách namočená přes noc (v lednici), aby se co nejvíce zbarvila. Poté počkejte, až důkladně oschnou, a můžete dále dekorovat.

Žlutá barva: V hrnci 25 minut povařte 2 lžíce kurkumy se 2 lžícemi octa a 500 ml vody. Poté sceďte, nechte vychladit a barva je připravená.

Oranžová/červená barva: V hrnci 30 minut povařte slupky z 8 větších žlutých cibulí s 500 ml vody a 2 lžícemi octa. Nakonec sceďte a nechte vychladnout. Výslednou intenzitu barev lze jednoduše regulovat. Čím déle vejce v nálevu budou, tím bude jejich barva intenzivnější.

Barvy ze slupek cibule, kurkumy a červeného zelí Anna Jančevová

Fialová barva: V hrnci 25 minut povařte 2 lžíce octa s 600 g nakrájeného červeného zelí a s 500 ml vody. Sceďte a nechte vychladit.

Modrá barva: V hrnci 20 minut povařte 2 lžíce jedlé sody s 600 g nakrájeného červeného zelí, s 500 ml vody a 1 lžící octa. Sceďte a nechte vychladit.

Zelená barva: V hrnci 25 minut povařte hrst nati z kopřiv a petržele s 500 ml vody a 2 lžícemi octa. Sceďte a nechte vychladit.

  • Tip: Barvy mezi sebou můžete kombinovat. Zelené například docílíte, když vejce nejprve obarvíte ve žluté a poté v modré barvě.