Dejte si cibuli do ponožky a uzdravíte se. Skutečně tato babská rada funguje?

Vkládání plátku cibule do ponožky Tutatamafilm / Shutterstock.com

Existuje mnoho babských rad, které tu byly ještě mnohem dříve, než se léčby nemocných chopil farmaceutický průmysl. Některé rady mohou působit možná až směšně, ale praxe používání těchto postupů obstála zkouškou času a jejich účinnost mnohdy potvrzují i četné studie. Na mnoho babských rad se téměř zapomnělo, jiné se s oblibou praktikují. Jednou z nich je i umístění cibule do ponožky. Opravdu dokáže pomoci s léčbou nachlazení?

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Historie používání cibule v ponožce

Používání cibule proti nemocem má velmi dlouhou historii a podle americké organizace National Onion Association sahají počátky jejího používání proti nákazám až k roku 1500. Tehdy měli lidé hrůzu z nákazy dýmějovým morem a věřilo se, že se všechny nemoci šíří vzduchem.

Cibule se nakrájela a umístila kolem domu, její vůně tak absorbovala nemoci a chránila obyvatele. Hojně se takto používala i v roce 1918 v období španělské chřipky, tehdy se nakrájená cibule umístila po domě. Dodnes se radí rozmístit v domech nemocných nakrájenou cibuli, aby se obsažené látky mohly vypařovat a zabíjet patogeny v ovzduší.

I když mnoho lidí potvrzuje tyto účinky, zatím neexistuje studie, která by tuto vlastnost cibule podporovala. Jak ale působí v kontaktu s chodidly?

Miska s cibulí u nemocného dítěte epiximages / Shutterstock.com

Jak může cibule prospět chodidlům?

Chodidla tu nejsou jen od toho, aby nám poskytovala oporu při chůzi, považují se za vstupní bránu ke všem orgánům a funkcím těla. Najdeme zde nervová zakončení, která propojují celé tělo. Lze si je představit jako elektrické obvody a stimulací těchto obvodů je možné zajistit, aby naše tělo fungovalo správně.

Tradiční čínská medicína říká, že tělo má 12 hlavních přístupových bodů známých jako meridiány, které tvoří cesty ke každému orgánu v těle. Čínská studie zjistila, že 6 z 12 meridiánů prochází chodidly. Většina lidí má tyto meridiány nečinné, protože si zakrývá chodidla botami. Studie zveřejněná v žurnálu Sciencedirect odhalila, že jejich stimulací lze podpořit celkové zdraví a tělesnou imunitu. Cibule by mohla mít takový stimulační účinek, protože je v čínské medicíně považována za zahřívací potravinu, která působí proti chladu a vlhkosti.

Co v cibuli najdeme?

Cibule je plná základních živin, které pomáhají tělu vytvářet nové zdravé buňky. Najdeme zde kyselinu listovou, mangan, vitamín B6, vitamín C, biotin a měď. Je zde i síra, a právě jedna studie ukázala, že síra v cibuli může mít protizánětlivé vlastnosti, což z ní činí potenciálně účinný prostředek pro snížení zánětu v těle.

Cibule je též skvělým zdrojem polyfenolů. Působí jako antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály. Ty mohou zasahovat a poškozovat strukturu buněk v našem těle. Antioxidanty v cibuli neutralizují tyto volné radikály, pomáhají udržovat je pod kontrolou a podporují zdravý imunitní systém.

Cibulová omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Cibulová omáčka

Cibulová omáčka je bezesporu nejjednodušší omáčka, kterou si můžete k masu připravit. Má příjemně nasládlou chuť, jistě tedy zachutná i vašim dětem. Pojďte si ji s námi vyzkoušet, určitě si ji oblíbíte.

Cibulová omáčka

Jak využít cibuli podle lidového léčitelství?

  1. Vezměte cibuli a nakrájejte ji na tenké a ploché plátky. Nezáleží na druhu cibule, jen se ujistěte, že je to organická cibule, abyste se vyhnuli vedlejším účinkům pesticidů.
  2. Před spaním si navlékněte volnější ponožky a vložte do nich k oblasti chodidel plátky cibule.
  3. Během spánku by měla chodidla absorbovat léčivé vlastnosti cibule, což může stimulovat meridiány.
  4. Každou noc používejte novou cibuli. Opětovné použití stejného plátku cibule se nedoporučuje.

I když chybí vědecké důkazy, údajně tato metoda pomáhá s čištěním krve, zmírněním příznaků horečky a nachlazení, odstraněním choroboplodných zárodků i toxinů a chemikálií z nohou.

Vkládání rozkrojené cibule do ponožky Luis Echeverri Urrea / Shutterstock.com

Ponožková studie chybí, ale...

Cibule se stala v průběhu let hojně zkoumanou pro své zdravotní přínosy a četné studie potvrzují její účinky na léčbu řady zdravotních problémů:

Zatím není studie potvrzující, že by nakrájená cibule v ponožce nějak pomáhala bojovat proti nachlazení, nebo přímý důkaz, že by dokázala zabíjet viry. Absence takové studie ještě nutně neznamená, že to nefunguje. Je tedy na každém, aby zvážil, jestli tuto babskou radu vyzkouší, nebo ne. Vyzkoušením této metody s cibulí a ponožkami nemáte co ztratit.

Zdroje: medicalnewstoday.com, verywellhealth.com, onions-usa.org, link.springer.com, sciencedirect.com, frontiersin.org, ncbi.nlm.nih.gov, onions-usa.org, ncbi.nlm.nih.gov, onions-usa.org, onlinelibrary.wiley.com, tandfonline.com