Jidáše patří mezi tradiční velikonoční pochoutky, které naše babičky pekly na Velikonoce. Připravují se i jedí na Zelený čtvrtek a svým tvarem připomínají provaz, na kterém se oběsil Jidáš, zrádce Ježíše. Odtud jejich název jidášky.
Jak na jidášky?
Jidášky se pečou z kynutého těsta, které zvládne i začátečník. Upečené se poté mažou medem a pojídají ještě teplé, nejlépe hned na Zelený čtvrtek.
Recept na jidášky
Ingredience (na 1 plech):
- 250 g hladké pšeničné mouky (může být celozrnná)
- 150 ml smetany
- 80 g změklého másla
- 60 g cukru krystal
- 20 g droždí
- 1 žloutek
- kůra z 1/2 citrónu
- špetka soli
Smetana v akci se bude hodit
Anna Jančevová
Jak upéct jidášky?
- Ze lžíce cukru krystal, droždí a pár lžic smetany si v hrníčku nechte vzejít kvásek při pokojové teplotě. Zabalte hrnek do utěrky, ať je v teple, a nechte zhruba 15 minut pracovat.
- Mezitím ve velké míse smíchejte prosátou hladkou mouku se špetkou soli.
- Do mouky přidejte kvásek, povolené máslo, zbytek cukru, žloutek, citrónovou kůru, nakonec smetanu a vymíchejte pěkné těsto.
- Těsto poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu na teplém místě kynout.
- Poté těsto propracujte rukama a vyvalujte z něj tenké pramínky, které motejte do spirálek ve tvaru písmene S.
- Pečte na pečicím papíře zhruba 30 minut na 180 stupňů.
- Pro zlatavou barvu před pečením jidášky potřete vajíčkem.
Anna Jančevová
Tip na nákup:
Kynuté těsto je jednoduché, ale je musíte dodržet při jeho přípravě několik zásad. Aby pěkně nakynulo, je třeba ho při kynutí udržovat v teple. V tom vám pomůže mísa na kynuté těsto s ohřívačem od značky Tescoma, kterou pořídíte za 649 Kč.