Zelený čtvrtek: Upečte si na Velikonoce tradiční jidáše z kynutého těsta

Velikonoční jidáše Anna Jančevová

Jidáše patří mezi tradiční velikonoční pochoutky, které naše babičky pekly na Velikonoce. Připravují se i jedí na Zelený čtvrtek a svým tvarem připomínají provaz, na kterém se oběsil Jidáš, zrádce Ježíše. Odtud jejich název jidášky.

Přečtěte si také

Jak velké řetězce podporují nadějné sportovce?
Jak velké řetězce podporují nadějné sportovce?

Jak na jidášky?

Jidášky se pečou z kynutého těsta, které zvládne i začátečník. Upečené se poté mažou medem a pojídají ještě teplé, nejlépe hned na Zelený čtvrtek.

Recept na jidášky

Ingredience (na 1 plech):

  • 250 g hladké pšeničné mouky (může být celozrnná)
  • 150 ml smetany
  • 80 g změklého másla
  • 60 g cukru krystal
  • 20 g droždí
  • 1 žloutek
  • kůra z 1/2 citrónu
  • špetka soli
Smetana v akci se bude hodit
Kynutí jidášků na plechu Anna Jančevová

Jak upéct jidášky?

  1. Ze lžíce cukru krystal, droždí a pár lžic smetany si v hrníčku nechte vzejít kvásek při pokojové teplotě. Zabalte hrnek do utěrky, ať je v teple, a nechte zhruba 15 minut pracovat.
  2. Mezitím ve velké míse smíchejte prosátou hladkou mouku se špetkou soli.
  3. Do mouky přidejte kvásek, povolené máslo, zbytek cukru, žloutek, citrónovou kůru, nakonec smetanu a vymíchejte pěkné těsto.
  4. Těsto poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu na teplém místě kynout.
  5. Poté těsto propracujte rukama a vyvalujte z něj tenké pramínky, které motejte do spirálek ve tvaru písmene S.
  6. Pečte na pečicím papíře zhruba 30 minut na 180 stupňů.
  7. Pro zlatavou barvu před pečením jidášky potřete vajíčkem.
Kynuté těsto bez práce
Upečené jidášky Anna Jančevová

Tip na nákup:

Kynuté těsto je jednoduché, ale je musíte dodržet při jeho přípravě několik zásad. Aby pěkně nakynulo, je třeba ho při kynutí udržovat v teple. V tom vám pomůže mísa na kynuté těsto s ohřívačem od značky Tescoma, kterou pořídíte za 649 Kč.