Vynikající ovocné taštičky z křehkého těsta podle Josefa Maršálka

2 ovocné taštičky, servírované na plátýnku Brent Hofacker / Shutterstock.com

Chcete tip na víkendové sladké pečení? Vyzkoušejte vynikající křehké taštičky s ovocnou náplní. Je to rychlý a skvělý moučník ke kávě, po kterém se u vás doma jenom zapráší. Vsadili jsme na jistotu a máme pro vás recept na ovocné taštičky podle cukrářského mistra Josefa Maršálka. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Realita máslové krize: Na trhu se objevilo máslo s 61% obsahem tuku. Je to vůbec povolené?

Jak správně připravit křehké těsto?

Ovocné taštičky připravuje Josef Maršálek z křehkého těsta. Jak ho ale správně připravit, aby bylo na řezu nadýchané a vrstevnaté?

  • Platí, že na křehká těsta se používají studené ingredience.
  • Máslo musí být vychlazené! Pokud použijete máslo pokojové teploty, těsto bude mastné, lepivé a při pečení se může zdeformovat.
  • Máslo nejdřív zpracujte s moukou na drobenku, přičemž v by v ní měly zůstat kousky másla, velké jako hrášek. Důkladné zapracování másla do těsta je v tomto případě na škodu. Pokud v něm budete mít malé kousky tuku, při pečení se rozpustí a v těstě po něm zůstanou vzduchové kapsy, které zajistí křehké, vrstevnaté těsto.
Buchtičky s krémem
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Buchtičky s krémem

Dezert jako hlavní chod? V české kuchyni úplně s klidem, protože buchtičky s krémem miluje každý! Mrkněte se, jak si upéct ukázkové dukátové buchtičky a ještě si připravit vanilkový krém se žloutky.

Buchtičky s krémem
Honzovy buchty
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Honzovy buchty

Honzovy buchty patří mezi oblíbené dobroty malých i velkých. Voňavé buchty z kynutého těsta plněné povidly, mákem nebo tvarohem, sypané moučkovým cukrem, potěší nejednoho mlsouna.

Honzovy buchty
  • Pozor na spaření těsta – za to může lepek v mouce. Pokud budete těsto s tukem dlouho zpracovávat, navíc rukama, začne lepek s tukem rychle reagovat a výsledkem bude tuhé, nekřupavé těsto.
  • Pokud dáváte do těsta vodu nebo jinou tekutinu, přidejte ji až na závěr. Platí, že musí být studená.
  • Křehké těsto dlouho nezpracovávejte – jak již je uvedeno výše, kousky másla v něm nejsou na škodu. A čím déle se budete s těstem mazlit, tím více hrozí spaření těsta.
  • Těsto si musí odpočinout v lednici – bude stačit 20 minut.
3 těsta na vále olgaman / Shutterstock.com

Ovocné taštičky – recept

Ingredience:

Těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 160 g zakysané smetany
  • 2 g soli

Náplň:

  • 350 g lesního ovoce
  • 60 g cukru krupice
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 40 g másla
  • 140 g vody
  • 35 g citronové šťávy
  • vejce na potření taštiček
  • anýz na posypání

Postup:

  1. Odvažte mouku, přidejte k ní vychlazené máslo a udělejte sypkou drobenku. Poté přidejte do směsi kysanou smetanu a vypracujte na hladké těsto. Zabalte ho do folie a dejte na minimálně 20 minut do lednice.
  2. Připravte si náplň. Do hrnce dejte lesní ovoce, máslo, vodu, cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1–2 minuty a promíchávejte, ať se vám ve směsi neudělají hrudky. Hotovou náplň dejte do misky, hned přikryjte folií, aby se neudělal škraloup, a dejte vychladit do lednice.
  3. Vál lehce posypejte moukou, těsto trochu obalte v této mouce a vyválejte ho na obdélník o velikosti 30x40 cm. Rádýlkem ho nakrájejte na 12 čtverců.
  4. Rozšlehejte vejce a potřete s ním polovinu okrajů každého čtverce – je to důležité, aby se okraje čtverců hezky spojily a náplň při pečení nevytekla. Náplň dejte do cukrářského sáčku a naneste ji na každý čtverec.
  5. Potom těsto přes náplň překlopte a vytvarujte taštičky. Okraje pevně spojte, můžete je i zmáčknout vidličkou. Hotové taštičky potřete vejcem a posypte anýzem. Na závěr každou taštičku dvakrát propíchněte vidličkou, aby z nich při pečení mohla odcházet pára.
  6. Pečte v troubě, předehřáté na 180 °C, 15–20 minut dozlatova. Upečené taštičky posypte moučkovým cukrem.

Zdroje: Kuchařka pro dceru, Top recepty