Milujete jablečné taštičky z McDonald’s? Snadno si je usmažíte nebo upečete doma. A budou lepší než originál!

Pocukrované jablečné taštičky na talíři Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

Nesmí jablečné nebo jiné sezónní taštičky chybět v žádné vaší fastfoodové objednávce? Zkuste si je vyrobit doma podle našeho podrobného receptu, který vás provede jak přípravou těsta, tak kořeněné jablečné náplně. Ať už se rozhodnete pro pečenou variantu, nebo smaženou. Jak jablečné taštičky připravit, aby byly nádherně křupavé a jejich horká náplň svěží a sladce kořeněná jako u originálu?

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Jaké zvolit těsto, aby byly taštičky křupavé?

Obvykle se v receptech setkáte s kupovaným listovým. Díky němu si výrazně ušetříte práci i čas, zejména pokud taštičky připravujete ve spěchu nebo pro nečekanou návštěvu. O něco lepší chuti ale můžete dosáhnout s vlastnoručně připraveným těstem. Jak na něj, vám ukážeme dále v článku.

Co je následně důležité, je způsob tepelné úpravy. Křupavější a autentičtější textury vždy dosáhnete smažením. Taštičky ale můžete stejně tak dobře upéct v troubě či horkovzdušné fritéze.

Rozkrojená taštička s vytékající jablečnou náplní Yoyochow23 / Shutterstock.com

Recept: Taštičkové (koláčové) těsto

Na cca 12 až 14 kousků budete potřebovat:

  • 375 g hladké mouky (+ trochu navíc na posypání pro válení těsta)
  • 185 g másla (vychlazeného, nakrájeného na kostky)
  • 10 g cukru krystal
  • 10 g soli
  • 108 ml ledové vody

Postup: Mouku, cukr a sůl dejte do mixéru nebo kuchyňského robota (případně míchejte ručně) a krátce promíchejte. Přidejte kostky pokrájeného studeného másla a opět chvíli mixujte. Hotovou směs (stále v ní mohou být hrudky másla) dejte do mísy, za stálého míchání vidličkou přilijte vodu a vypracujte hladké, hutné těsto. To zabalte do fólie a nechte alespoň dvě až tři hodiny, ideálně však přes noc, vychladit v lednici.

Flambovaný trhanec s jablky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Flambovaný trhanec s jablky

Flambovaný trhanec s jablky si hravě připravíte jako netradiční hlavní jídlo dne i jako chutný odpolední dezert. Díky flambování si jeho přípravu navíc zaručeně užijete.

Flambovaný trhanec s jablky
Chřestové taštičky z listového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chřestové taštičky z listového těsta

Receptů na dobroty z listového těsta není nikdy dost. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit chřestové taštičky, které zvládne i úplný kuchtík začátečník. Voní po tymiánu a báječně chutnají!

Chřestové taštičky z listového těsta

Recept: Jablečná náplň do taštiček

Budete potřebovat:

  • 4 větší jablka
  • 50 g cukru krystal
  • 85 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • šťávu z 1 citronu
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 2 lžících (20 ml) vody
  • sůl

Postup: Oloupaná jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostičky velké cca 2,5 cm. Dejte do rendlíku nebo pánve, zasypte cukrem a nechte chvíli odpočívat. Zhruba po 10 minutách začněte vařit. Následně přidejte citronovou šťávu, koření, sůl a skořici a na mírném stupni (asi 15 až 20 minut) vařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec v hrnečku smíchejte škrob s vodou a přilijte do jablečné směsi, aby získala dokonale hustou konzistenci.

  • Tip: Jako náplň můžete do taštiček použít i vanilkový pudink, případně třešňový, borůvkový nebo jahodový rozvar, který připravíte podobně jako jablečný výše. Anebo zkuste jejich různé kombinace.
Nakrájená jablka v hrnci, jablka a cukr na prkénku Angelika Heine / Shutterstock.com

Postup: Jak jablečné taštičky usmažit či upéct?

  1. Vyválené těsto na tloušťku asi 0,5 cm překrájejte na sudý počet souměrných obdélníků (cca 12 × 6 cm).
  2. V mističce si rozkvedlejte vajíčko s trochou vody a mašlovačkou potřete okraje poloviny plátků. Pak do jejich středu dejte pár lžiček jablečné náplně.
  3. Přikryjte druhou polovinou plátků. Okraje přimáčkněte prsty nebo vidličkou, aby těsto přilnulo po obvodu k sobě. Horní plátek na několika místech opatrně nařízněte. Předchystané dejte ještě na pár minut vychladit do ledničky.

Příprava v troubě:

  • Troubu dejte předehřívat na 190 stupňů. Mezitím si připravte posypku: smíchejte cukr krystal a skořici a touto směsí poté poprašte taštičky, než je dáte na plechu vystlaném pečicím papírem do trouby. Pečte asi 20–25 minut, dokud nebudou na povrchu zlatavé.

Smažení:

  • Ve vyšším hrnci (nebo friťáku) nechte rozehřát olej na teplotu kolem 180 stupňů a smažte ponořené asi tři až čtyři minuty, dokud nebudou krásně zlaté a křupavé. Nechte okapat a zchladnout na mřížce, ještě teplé je ale můžete posypat směsí cukru a skořice.

Zdroj: joshuaweissman.com, thekitchn.com