Nesmí jablečné nebo jiné sezónní taštičky chybět v žádné vaší fastfoodové objednávce? Zkuste si je vyrobit doma podle našeho podrobného receptu, který vás provede jak přípravou těsta, tak kořeněné jablečné náplně. Ať už se rozhodnete pro pečenou variantu, nebo smaženou. Jak jablečné taštičky připravit, aby byly nádherně křupavé a jejich horká náplň svěží a sladce kořeněná jako u originálu?
Obvykle se v receptech setkáte s kupovaným listovým. Díky němu si výrazně ušetříte práci i čas, zejména pokud taštičky připravujete ve spěchu nebo pro nečekanou návštěvu. O něco lepší chuti ale můžete dosáhnout s vlastnoručně připraveným těstem. Jak na něj, vám ukážeme dále v článku.
Co je následně důležité, je způsob tepelné úpravy. Křupavější a autentičtější textury vždy dosáhnete smažením. Taštičky ale můžete stejně tak dobře upéct v troubě či horkovzdušné fritéze.
Na cca 12 až 14 kousků budete potřebovat:
Postup: Mouku, cukr a sůl dejte do mixéru nebo kuchyňského robota (případně míchejte ručně) a krátce promíchejte. Přidejte kostky pokrájeného studeného másla a opět chvíli mixujte. Hotovou směs (stále v ní mohou být hrudky másla) dejte do mísy, za stálého míchání vidličkou přilijte vodu a vypracujte hladké, hutné těsto. To zabalte do fólie a nechte alespoň dvě až tři hodiny, ideálně však přes noc, vychladit v lednici.
Flambovaný trhanec s jablky si hravě připravíte jako netradiční hlavní jídlo dne i jako chutný odpolední dezert. Díky flambování si jeho přípravu navíc zaručeně užijete.
Receptů na dobroty z listového těsta není nikdy dost. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit chřestové taštičky, které zvládne i úplný kuchtík začátečník. Voní po tymiánu a báječně chutnají!
Budete potřebovat:
Postup: Oloupaná jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostičky velké cca 2,5 cm. Dejte do rendlíku nebo pánve, zasypte cukrem a nechte chvíli odpočívat. Zhruba po 10 minutách začněte vařit. Následně přidejte citronovou šťávu, koření, sůl a skořici a na mírném stupni (asi 15 až 20 minut) vařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec v hrnečku smíchejte škrob s vodou a přilijte do jablečné směsi, aby získala dokonale hustou konzistenci.
Příprava v troubě:
Smažení:
Zdroj: joshuaweissman.com, thekitchn.com