K masopustnímu období, které je v plném proudu, neodmyslitelně patří nadýchané koblihy. Pokud chcete dodržet tradici, měli byste si je připravit na tzv. Tučný čtvrtek, připadající na 20. února. Právě v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl po celý rok při síle.
Smažené sladké pečivo, plněné nejčastěji marmeládou nebo povidly, se poprvé objevilo už ve středověku ve 14. století a záhy se stalo velmi oblíbeným. Koblihy připravovali tzv. pekaři kobližníci, kteří se na tuto dobrotu specializovali. Koblihy ale byly drahé, proto si je některé hospodyňky připravovaly samy. A to zejména v období masopustu, kdy se podávaly nejen na Tučný čtvrtek, ale i při průvodu masek, který se může konat kdykoli během masopustního období. Koblihy jsou totiž stejně jako maso součástí výslužky pro maškary.
Dnes tradiční průvody masek vidíte spíše na vesnicích a v menších městech, ale dobré koblihy si můžete připravit i tak. A při jejich servírování natěšeným strávníkům můžete zaperlit i znalostmi z historie.
Receptura koblih se vyvíjí dodnes a prochází různými obměnami. Pár věcí ale musíte dodržet, pokud je chcete připravit podle tradičních postupů. A to základní recept na těsto a smažení. Někteří pekaři dávají poslední dobou přednost pečení koblih, které jsou díky absenci oleje o něco zdravější variantou. Ty pravé koblihy ale byly, jsou a budou smažené a vděčíme za to plodům buku neboli bukvicím.
Naši předci totiž až do začátku 20. století lisovali v zimním období plody bukvic, z nichž získávali kvalitní olej. Bukvice totiž obsahují kolem 40–50 % tuku a chutí připomínají lískové oříšky. Lidé ale tehdy ještě neuměli vysilovaný olej konzervovat, a tak bylo potřeba jej zpracovat co nejdříve. Proto se zrodily koblihy.
Koblihy si můžete připravit jak kynuté, tak tvarohové. A náplň? Ta je zcela na vaší fantazii. Masopustní pečivo se od nepaměti plnilo marmeládou a povidly. Později se přidaly i čokoláda, nugát či pudink.
Pro přípravu cca 20 kusů budeme potřebovat:
Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme dvě lžíce mouky, tři lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a přikryjeme utěrkou. Zakrytou misku dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.
Mezitím utřeme žloutky s máslem, lžičkou cukru a rumem. Poté přidáme mouku, kvásek, zbylé mléko a zaděláme v hladké těsto, které se nebude chytat vařečky ani mísy. Hotové těsto zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout alespoň jednu hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a každý vyválíme na zhruba 1 cm vysoký plát.
Formičkou ve tvaru kolečka nebo skleničkou vykrajujeme tvary koblih a do jejich středu dáme lžičku a půl marmelády. Z druhého dílu těsta vykrájíme vršky, kterými náplň přikryjeme. Upevníme ještě důkladně rukou, aby náplň nevytekla.
V hrnci rozpálíme pořádnou vrstvu oleje, aby v něm koblížky při smažení plavaly. Smažíme je z obou stran dozlatova. Koblihy necháme okapat na papírovém ubrousku, na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Pokud vás tlačí čas, zkuste masopustní koblížky z tvarohu, které nejsou tak náročné na přípravu.
V míse smícháme tvaroh s hladkou moukou, vejci, kypřicím práškem, rumem, špetkou soli a vanilkovým cukrem a vytvoříme řidší těsto. Necháme chvíli odpočinout a v hrnci rozpálíme olej. Pomocí lžičky vykrajujeme z těsta malé kuličky, které vložíme do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran a po vyjmutí vložíme na papírový ubrousek. Nadýchané koblihy poprášíme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí či skořicovým cukrem.
Tip: Ať už vyzkoušíte jakýkoli recept, vložte při smažení do hrnce plátek mrkve, který zamezí přepalování tuku.