Masážní pistole jako účinná pomůcka nejen pro sportovce: Jak funguje a proč ji používat?

Muž masíruje ženu přístrojem Reshetnikov_art / Shutterstock.com

Masážní pistoli už dávno nepoužívají jen vrcholoví sportovci. Pomoci může téměř každému, a to nejen po fyzické námaze, ale i při ztuhlosti svalů ze sezení u počítače nebo manuální práce. Zlepšuje totiž prokrvení, zabraňuje vzniku kyseliny mléčné, a především uvolňuje svaly. Jak ale vybrat ten správný typ? A na co si dát pozor?

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Princip fungování a příslušenství

Kvalitní masážní pistole je účinným pomocníkem, který celé vaše tělo promasíruje během pro minut. Má zabudovaný motůrek a funguje na principu konstantních vibrací. Jejich intenzitu si nastavíte sami, podle toho, co vám vyhovuje a jak silnou masáž potřebujete. Hlavně ze začátku to ale nepřehánějte a volte spíš nižší stupně. Pokud s masírováním začínáte, nebo už máte zkušenosti, je důležité vědět, že byste neměli cítit bolest ani jiné nepříjemné pocity.

Ať už si vyberete jakýkoli model, pravděpodobně vám masážní pistole přijde v balíčku s příslušenstvím. Patří k němu návod k obsluze a nabíjecí adaptér, ale také několik nástavců, respektive hlavic pro masáže různých částí těla. Základem je kulatá hlavice, která má univerzální využití a dobře promasíruje jak záda, tak lýtka, stehna nebo bicepsy, protože vyvíjí středně velký tlak a nezasahuje do takové hloubky jako například hlavice se dvěma hroty, která je obzvlášť vhodná pro masáž svalů kolem páteře.

Masér masíruje přístrojem rameno muže yanik88 / Shutterstock.com

Podle čeho vybírat?

Pro povrchové relaxační masáže vám bude úplně stačit masážní pistole s klasickou vibrační technologií a amplitudou do 12 milimetrů. Mezi nejdůležitější parametry dále patří hlučnost, která by určitě neměla přesáhnout 55 decibelů. Vyšší hodnoty už můžou působit rušivě, a to nejen pro uživatele, ale i pro ostatní osoby v domácnosti. Obzvlášť pečlivě byste si je měli zkontrolovat u levnějších modelů. Před nákupem proto pečlivě čtěte nejen popisky na eshopech, ale i zákaznické recenze.

A podobné je to i s hmotností, která zpravidla také stoupá s klesající cenou. Pokud tedy nechcete, aby vás při každé masáži bolet ruka už po prvních minutách, raději investujte do dražšího kousku s hmotností kolem 1 kilogramu. Ideálně by navíc měl mít ergonomickou rukojeť, která se pohodlně drží a nevypadává z ruky.

Cenové kategorie a oblíbené značky

Nejvíce cenu masážní pistole ovlivňuje její výkon, ale svou roli hraje i celkové zpracování, počet režimů nebo množství pokročilých funkcí. Základní modely seženete i za méně než 1000 korun. Jen nezapomeňte, že tomu odpovídá i nižší kvalita materiálu a s tím spojená kratší životnost nebo menší výběr rychlostních stupňů a absence nadstandardních funkcí.

Většina zákazníků si vybere masážní pistoli ve střední cenové kategorii, přibližně do 3500 korun. Těmto verzím totiž nechybí žádné důležité vybavení a vždy nabízejí i něco navíc, například spárování s mobilním telefonem nebo více druhů nástavců. Zároveň bývají lehké a příjemně se drží.

Profesionály zaujmou nejkvalitnější masážní pistole, které stojí i 10 000 korun. Zase ale nabízí všechno, co oceníte při každodenním používání. Navzdory vysokém výkonu mají dlouhou výdrž baterie, a přesto nejsou těžké. Stejně tak v balení najdete veškeré příslušenství včetně méně obvyklých hlavic a různých tvarů rukojetí.

Velmi dobře si v hodnoceních vedou modely InSPORTline, Xiaomi a GymBeam. Méně náročným uživatelům ale budou vyhovovat i masážní pistole Malatec nebo Silvercrest, přičemž první ze značek vám možná nic neřekne, ale druhou nejspíš znáte ze supermarketů i internetového obchodu Lidl.

Žena si masíruje záda přístrojem Geobor / Shutterstock.com

Nevýhody masážní pistole

Ani masážní pistole nejsou dokonalé. Hned na začátek vás proto raději upozorňujeme, že její výsledky nejsou okamžité ani věčné. Po jedné pětiminutové masáži tak nejspíš rozdíl ani nepocítíte, a pokud máte špatné držení těla, nejspíš se brzy problémy objeví znovu.

Zároveň vám nejspíš bude nějakou dobu trvat, než si zvyknete na ovládání masážní pistole. Není to nic náročného, ale základy anatomie určitě využijete. A jestli si nevíte rady, raději vyhledejte pomoc odborníka, tedy maséra nebo fyzioterapeuta.

Zdroje: jaktovybrat.cz, arecenze.cz