Na japonské vlně: Vyzkoušejte matcha čaj, prospěje paměti a pomůže s hubnutím

Matcha čaj v bílém hrníčku Maridav / Shutterstock.com

Milovníkům zeleného čaje nebo zdravého životního stylu jistě v posledních pár letech neunikl trend japonského nápoje matcha. Jeho chuť si můžeme vychutnat i v pohodlí domova, ale čím dál častěji se již objevuje i v nabídce některých kaváren. Oblíbíte si ho také? Poradíme, jak na jeho přípravu.

Přečtěte si také

Růžová daň aneb Proč ženy někdy musí platit více?

Co je matcha?

Japonský zelený čaj matcha je produktem čajovníku čínského (Camellia sinensis). V zásadě jde o stoprocentní zelený čaj, rozemletý na velmi malá zrníčka o velikosti 5 až 10 mikronů, díky čemuž nám může připomínat jemný pudr.

Tato pro čaj až neobvyklá prášková podoba je pro naše tělo výhodná, neboť je jeho konzumací schopné využít veškeré blahodárné účinky a potenciál, jenž nám čajovník nabízí.

Matcha latte
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Matcha latte

Matcha latte je variace na matcha tea, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud nepijete kávu, ale přesto byste chtěli být nabití energií, je tento horký nápoj s napěněným mlékem ideální volbou.

Matcha latte

Jak se matcha vyrábí?

Nejpopulárnější japonský zelený čaj sencha, z něhož matcha pochází, se pěstuje na velkých čajových plantážích, které se měsíc před samotnou sklizní opatří speciální stínicí technikou. Ta zabrání průniku slunečních paprsků až o celých 90 %.

Nedostatek slunečního záření rostlina začne kompenzovat intenzivnější produkcí chlorofylu, což se následně projeví větším podílem aminokyselin a smaragdovou barvou.

Matcha čaj a tradiční pomůcky na jeho přípravu grafvision / Shutterstock.com

Jak poznat kvalitní matchu a jak chutná?

K výrobě pravého matcha čaje se využívá pouze čajová dužina, která nepodléhá fermentaci ani žádnému „přikrášlení“ barvivy, různými přísadami či konzervačními látkami. Proto při jeho výběru a koupi dbejte na tři základní vlastnosti – barvu, chuť a certifikaci.

Barva by měla být čistě zelená až smaragdová, určitě ne žlutá nebo hnědá. Typická je jemná chuť s minimálním náznakem trpkosti, ovšem ne zcela trpká. A díky certifikaci budete vědět, odkud čaj pochází. Další výhodou může být biokvalita, která ručí za čistě přírodní pěstování.

Jak připravit matchu?

Asi největší rozdíl mezi čajem matcha a tím klasickým zeleným je, kromě množství obsažených látek, v jeho přípravě. Nejjednodušší je použít shaker, přidat do něj cca 2 g čaje a přilít 300 ml vody (ideálně by měla mít kolem 65 °C, ale lze připravit i studenou verzi) a protřepat.

Klasický způsob přípravy je trochu zdlouhavější. Budete potřebovat bambusovou lžičku, metličku a misku na čaj. Nejdříve přidáte do misky pomocí bambusové lžičky matchu, přilijete trochu vody a metličkou prášek rozmícháte. Pak dolijete zbytek vody a našleháte na pěnu.

Do čaje můžete přidat i med nebo sirup, vodu vyměnit za jakékoliv mléko, případně prášek použít k přípravě dezertů, zmrzlin a podobně.

Matcha cheesecake Olyina V / Shutterstock.com

Účinky matchy na zdraví

Tento japonský zázračný nápoj obsahuje draslík, vápník i železo, také vitamíny A a C či bílkoviny. Největší podíl aminokyselin tvoří L-theanin, který se přirozeně vyskytuje pouze v zeleném čaji a je známý jako přírodní ladič organismu – schopný navodit relaxační stav bez pocitu ospalosti a zvýšit aktivitu alfa vln přispívajících ke kvalitě spánku.

Matcha posiluje paměť a koncentraci, jelikož obsahuje čajový kofein (thein), který se do těla uvolňuje, na rozdíl od kofeinu v kávě, postupně po dobu 3 až 6 hodin. Také podporuje imunitní systém a je zdrojem velmi prospěšného antioxidantu katechinu. Pomáhá se spalováním kalorií a detoxikací organismu. Doporučená denní dávka je 2 až 6 g.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, webmd.com