Zbyly vám banány? Nevyhazujte ani ty přezrálé! Máme 3 rychlé recepty, jak s nimi naložit

Přezrálé banány jsou skvělou výživou. Nevyhazujte je

Bereme je už téměř jako samozřejmost. Sladké ovoce ve slupce, které je tolik typické pro vánoční čas. Banány. Věděli jste, že jsou považovány za jeden z podstatných léčivých plodů? Pokud ne, měli byste číst dál a dát banánům jejich zasloužené místo ve vaší kuchyni.

Přečtěte si také

Pečivo bude zdražovat. Na vině je klesající poptávka zákazníků, kteří se ho naučili péct doma
Pečivo bude zdražovat. Na vině je klesající poptávka zákazníků, kteří se ho naučili péct doma

Co banány skrývají pod slupkou?

Mnoho lidí dodržujících redukční diety se banánů bojí, protože obsahují relativně dost sacharidů. Paradoxem však zůstává, že právě banány jsou při hubnutí naopak doporučovány. Obsahují totiž jen 105 kalorií. Důvodem je jejich výživová hodnota i obsah cenných látek. Co tedy v banánech můžeme najít?

  • vitamín B6 – pečuje o naši nervovou soustavu, svaly i trávení
  • vitamín C – zlepšuje imunitu, pomáhá s pigmentovými skvrnami, chrání kůži a regeneruje organismus
  • hořčík – zklidňuje, snižuje únavu a vyčerpání, zajišťuje správnou činnost svalů
  • draslík – přispívá ke správné srdeční činnosti
  • železo – podílí se na tvorbě hemoglobinu, zajišťuje správné okysličení organismu

Kromě toho obsahují banány i řadu dalších látek jako sodík, mangan, měď, další vitamíny skupiny B, vlákninu a také bílkoviny.

Banány pomáhají při hubnutí, protože vás vyživí a zaženou pocit hladu

Kde banány působí

Budete překvapeni, co všechno banány prostřednictvím obsažených látek zvládnou.

  1. Regulují hladinu cukru v krvi a snižují chuť k jídlu – proto se je doporučuje zařadit do redukční diety.
  2. Podporují správnou činnost střev.
  3. Pečují o zdraví vašeho srdce a regulují i krevní tlak.
  4. Působí na zdravou funkci ledvin.
  5. Chrání buňky před oxidačním stresem (jsou účinným antioxidantem).
Vyzkoušejte muffiny z přezrálých banánů a také mug cake či bábovku

3 důvody, proč nevyhazovat přezrálé banány

Zatímco nezralé banány obsahují hodně nestravitelných škrobů, ty přezrálé se pyšní extrémně sladkou chutí. Nenechte se odradit nevzhlednou slupkou a využijte je jinak. Přinášíme 3 rychlé recepty:

1. Banánové palačinky s kokosem

Potřebujete:

  • 1 banán
  • 2 vejce
  • mletý kokos dle chuti a konzistence

Banán rozmixujte s vajíčky a přisypte kokos. Těsto by nemělo téct, ale ani být tuhé. Osmažte na pánvi pod pokličkou dozlatova. Dělejte spíše menší placičky, lépe se otáčí. Servírujte samotné, posypané hořkou čokoládou a nebo zakápnuté zakysanou smetanou.

2. Banánový mug cake

Potřebujete:

  • banán
  • hrst nasekaných ořechů
  • 4 polévkové lžíce mandlové mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžičku kakaa holandského typu
  • 1 lžičku medu
  • čokoládu

Vidličkou rozmačkejte banán, přidejte hrst nasekaných ořechů, 4 polévkové lžíce mandlové mouky, 1/2 prášku do pečiva, lžičku kakaa holandského typu, lžičku medu a případně nasekejte čokoládu. V hrnečku dejte do mikrovlnné trouby na 4 minuty. Servírujte se šlehačkou a ovocem a nebo s chutí snězte samotné.

Zdravá snídaně spolu s ovesnými vločkami a nebo kaší, která zahřeje

3. Banánový muffin s čokoládou

Hodí se, pokud vám banánů zbylo víc. Potřebujete:

  • 4 banány
  • 1 prášek do pečiva
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru (můžete přidat i vanilkový cukr)
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • půl hrnku řepkového oleje
  • citronovou šťávu ze 2 citronů

Namačkejte banány a zalijte citronovou šťávou. V druhé misce ušlehejte vejce s cukrem a olejem do pevnější pěny. Smíchejte s moukou a práškem do pečiva a poté i banány. Pečte v předehřáté troubě na 150 ˚C cca 40 minut.

Tip: Přezrálé banány se také hodí do snídaňové kaše, ať už z ovesných vloček, jáhlové, rýžové nebo třeba bulgurové.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!