10 méně známých druhů koření, které musíte doma vyzkoušet

Misky s mnoha druhy koření Alexander Raths / Shutterstock.com

Sladkou papriku, kari, oregano nebo bobkový list má v kuchyni prakticky každá hospodyňka. Existuje však pestrý zástup koření, která sice nepatří mezi ty nejpopulárnější, ale i tak si zaslouží nemalou pozornost. Nechte se inspirovat a obohaťte své vaření o zcela nové chutě.

Přečtěte si také

Jak se čokoládoví zajíčci stali symbolem Velikonoc? A proč musí být dutí?

1. Bedrník

Je ostrý a hezky štiplavý. Dříve se používal jako všelék, později ho využívali při vaření piva. Jeho listy můžete přidat například do polévky či omáčky, ideální je také při pečení masa. Kromě zajímavého chuťového zážitku slibuje bedrník i léčivé účinky od povzbuzení trávení až po podporu vykašlávání.

2. Ajowan

Ajowan (adžvan) se v našich končinách označuje jako koptský kmín. Nejčastěji na něj narazíte v indické kuchyni. Praží se na másle ghí. A jak chutná? Pro mnoho lidí je velmi podobný tymiánu, nicméně je důležité upozornit, že dokáže být ostřejší. Určitě si dávejte pozor, kolik ho použijete.

Různé druhy koření Andrija Petrovic / Shutterstock.com

3. Čertovo lejno

Velmi zvláštní název, velice specifická chuť, ale i tak se najdou jeho milovníci. Čertovo lejno je aromatická pryskyřice, která se získává z kořene rostliny jménem ločidlo čertovo lejno (Ferula assa-foetida). Mezi další názvy, pod kterými toto koření můžete v obchodech najít, patří asa smrdutá nebo ločidlo. Po opražení na oleji aroma čertova lejna mizí a zůstává chuť podobná cibulce. Stačí pouze malé množství.

4. Černucha

Černucha (lidově černý kmín) také patří mezi koření, která nejsou příliš populární. Chuť se ukrývá v semínkách. Používají se podobně jako třeba kmín, dokonce i možnosti využití jsou dost podobné. Nejčastěji najde černucha uplatnění při pečení, přípravě polévek nebo ochucení chleba. Chuť je mírně ostřejší.

Koření se hodí i při domácím pečení

5. Čínský galgán

Kořen galgánu má nejblíže k zázvoru. Hlavním rozdílem však je, že galgán není až tak ostrý. Jeho chuť je rozhodně jemnější a svěží, najdete v něm nádech citrusů. Nejčastěji najde galgán uplatnění v asijské kuchyni. Neváhejte ho využít na ochucení drůbeže, ryb, salátů nebo zeleninových jídel.

6. Hřebíček

Hřebíček sice není úplně neznámý, ale rozhodně nepatří mezi koření, která bychom využívali každý den. A to je škoda! Lze ho používat celý nebo mletý, hodí se rozhodně nejen do vánočních pokrmů. Vyzkoušejte ho při přípravě tmavého masa, kompotů nebo hub a uvidíte, že vás jeho chuť překvapí.

Různé druhy koření monticello / Shutterstock.com

7. Karob

Karob (najdete ho také pod názvem svatojánský chléb) zná většina lidí jako hořkosladkou alternativu kakaa. Jeho nasládlá chuť však najde využití také v dalších pokrmech a celé řadě receptů. Vyzkoušejte si s ním experimentovat, jakmile budete mít na talíři různé kaše, nákypy nebo pudinky. Dokáže vážně překvapit. U nás v obchodech narazíte třeba na karobový prášek Bionatur nebo prášek Sunfood.

8. Amchur

Za tajemným názvem se skrývá suchý mangový prášek. Toto ovoce není v České republice příliš rozšířené, a proto je nejvyšší čas dát mu v kuchyni šanci. Použijte ho při přípravě marinády, při pečení ryby, během grilování kuřecího masa nebo jen tak do nápoje.

Dopřejte si luxusní oběd

Kupte se slevou Losos filety.

Porovnat slevy

9. Šalvěj

Kdepak, šalvěj jako bylinka rozhodně nepatří pouze do bylinných čajů. Naopak najde během vaření hodně možností uplatnění. Vyzkoušejte ji třeba do nádivky. Je ideální ke kořenění pečených mas a skvěle se hodí také do uzenin.

10. Rajská zrna

Při hledání rajských zrn dost možná narazíte také na alternativní název guinejský pepř. Toto zajímavé koření se získává z rostliny jménem aframon rajské zrno (Aframomum melegueta). Dlouhé plody obsahují zrnka, která se používají ke kořenění hovězího masa, ryb nebo zeleniny. Občas ho můžete najít také v pivu nebo ginu. Mírně ostřejší chuť si zcela jistě oblíbíte.