Pořiďte si domů infrasaunu. Zahřeje, zrelaxuje a prospěje celkovému zdraví

Žena v ručníku sedí v sauně Mr. Tempter / Shutterstock.com

Zažene stres, nakopne imunitu či metabolismus a uvolní dýchací cesty i svaly. Proč si neužít domácí wellness, kdykoli máte chuť? Ještě více relaxace z pohodlí domova a bez nutnosti platit vstupné. Příjemné prohřátí organismu a blahodárné fyzické i psychické účinky vám dopřeje během krátké chvíle pobyt v infrasauně – a ta se vejde i do malého bytu.

Přečtěte si také

Jak správně upéct kuře: 10 kroků k tomu, aby bylo na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté

Přínosy infrasauny pro zdraví

Infrasauna je moderní forma saunování, která nabízí řadu výhod pro zdraví. Díky použití infračerveného záření dokáže proniknout hlouběji do tkání než tradiční sauny, což může vést k efektivnější relaxaci s nižší teplotou.

Svalové i psychické uvolnění, vyhlazená pleť, konec celulitidy, odstranění škodlivých látek z těla, zmírnění bolestí, hubnutí a podpora kardiovaskulárního systému. Saunování má prokazatelné pozitivní účinky na lidské tělo – a právě v zimě jde o oblíbenou možnost, jak si užít relaxaci i udělat něco pro sebe.

Žena se na sebe usmívá v zrcadle Prostock-studio / Shutterstock.com

Snadná montáž i ovládání

Moderní infrasauny jsou cenově dostupné, jejich instalace je jednoduchá. Použít se navíc dají v interiéru i exteriéru. K dostání je hned několik druhů, v závislosti na typu topidel. Vybírat tak lze nejen z různých rozměrů podle počtu osob a potřeb prostoru, ale také podle druhu vytápění kabiny.

Nejlevnější je infrakabina s keramickými topidly, která však spotřebuje nejvíce energie. Další možností, za kterou si ovšem připlatíte, je sauna s karbonovým ohřívačem. Její výhodou je téměř okamžité vyhřátí – a saunování může začít. Hojně se používá také sauna se světelnými topidly, které vyzařují červené světlo – toto záření má rovněž vliv na zdraví člověka, proto je dobře známé ze zdravotnictví.

A co potřebujete, abyste mohli začít se saunováním? Pouze pomocné ruce při instalaci a elektrickou zásuvku!

Jak si zpříjemnit saunování?

Není sauna jako sauna – na výběr je mnoho provedení a nechybí ani možnost vybrat si zajímavou výbavu kabiny. Nabízí se tak například zaposlouchat se do hudby díky mp3 přehrávači nebo si pohrát s tónem osvětlení, a vykouzlit tak tu pravou atmosféru.

Některé kabiny navíc mají zabudovaný ionizátor, podlahové topení nebo aroma set pro příjemné aromaterapeutické provonění. A jaká je vaše vysněná sauna?

Domácí sauna v luxusní koupelně Slavun / Shutterstock.com

Jak se správně saunovat?

Pravidelné saunování vám nezaručí jen pevné zdraví a krásnou pokožku celého těla, ale také psychickou pohodu. S domácí infrasaunou navíc odpadá nutnost za wellness zážitky dojíždět – vyhřát se můžete, kdykoli je vám to příjemné.

Teplota v infrasauně dosahuje 40 až 60 stupňů Celsia, ve kterých byste měli trávit cykly od 25 do 45 minut. Pak může následovat ochlazení těla a další saunování. A výsledky? Třeba čistá hlava a žádný stres – napořád!

Zdroje: healthline.com, webmd.com, marimex.cz, kupi.cz