Jí se kiwi i se slupkou? A jak si ho vypěstovat na zahradě?

Rozkrojené a celé kiwi na stole stranger.studio / Shutterstock,com

Kiwi se za posledních pár let stalo v našich obchodech poměrně dostupným ovocem. Víte, proč ho aspoň jednou za čas jíst? Používáte ho v kuchyni? Přinášíme článek nabitý radami a tipy, které vám toto exotické ovoce přiblíží o něco více.

Přečtěte si také

Kitten heels: Boty na kačenkovském podpatku nosily naše babičky a maminky, dnes jsou znovu extrémně trendy

Co obsahuje kiwi?

Toto exotické ovoce původem z Číny obsahuje mnoho vitamínů a dalších složek, které jsou pro lidské tělo velkým přínosem. Ačkoliv se o kiwi moc často ve spojitosti se zdravou stravou nemluví, přesvědčíme vás o tom, že byste ho do svého jídelníčku měli zařadit i vy.

Kiwi obsahuje:

  • vitamín C
  • hořčík
  • bílkoviny
  • železo
  • draslík

Proč jíst kiwi?

Na co je tedy dobré? Díky kombinaci zmíněných vitamínů a minerálů pomáhá proti stresu, posiluje imunitu, podporuje činnost svalů a pomáhá při hubnutí, protože urychluje metabolismus. Málokdo o kiwi ví, že také pomáhá při problémech s močovým ústrojím, jelikož má schopnost rozrušovat kamínky v močové soustavě. Dále zpevňuje cévy a vaziva a přispívá k dobrému růstu kostí.

Tento malý zázrak přitom běžně stojí kolem 9,90 Kč (v akci i 3,90 Kč) a v obchodech ho seženete celoročně.

Jak správně jíst kiwi?

Možná jste někdy sami byli překvapení, když jste zahlédli člověka, který si pochutnával na kiwi i se slupkou. Pravdou ale je, že právě slupka z kiwi obsahuje mnoho vitamínu C, který posiluje imunitní systém. Nemusíte se jí tedy bát – ačkoliv obsahuje mnoho miniaturních chloupků, stačí jen kiwi opláchnout a chloupky odstranit prsty či utěrkou.

Tip: Pořídit si můžete i speciální loupač na kiwi Tescoma Presto, který je tvarovaný tak, aby oddělil slupku od dužiny. Vyjde vás na 55 Kč.

Miska s kousky kiwi Fotema / Shutterstock.com

Jak zpracovat kiwi v kuchyni?

Nasladko

Kiwi je pro svou šťavnatost velmi často používáno do různých lehčích dezertů. Můžete například vytvořit koláč s piškotovým korpusem, tvarohem a kiwi. Pro mnoho vitamínů a živin se používá i do tzv. smoothie bowl, což je miska plná různých superpotravin, která vás ráno nakopne a dodá tělu potřebné živiny. Většinou tuto směs kromě kiwi tvoří banán, chia semínka, ovesné vločky či borůvky.

Naslano

Stejně jako jiné exotické druhy ovoce se kiwi hodí i ke slaným jídlům – skvěle doplní uzeného lososa, kterého lze podávat s bagetkami či jiným pečivem. Další zajímavou kulinářskou zkušeností pak může být maso na kari s kiwi a rýží. Rozhodně nemějte dojem, že se kiwi dá konzumovat jen syrové! Naopak – využijte jeho výrazné chuti a vyzkoušejte recept, který rozhodně zaujme.

Jak pěstovat kiwi?

I v našich klimatických podmínkách si můžeme kiwi vypěstovat, důležité je vybrat vhodnou otužilou odrůdu. Ve vegetačním období se musí přihnojovat (směsí vápníku, draslíku a hořčíku) a zalévat. Velkou výhodou je, že rostlinku nenapadají houbovité choroby ani škůdci. Navíc se jedná o popínavý druh, který krásně kvete a plody vydrží až do prvních mrazů.

U nás se nejlépe daří především minikiwi, tedy aktinidii význačné (Actinidia arguta) a jejím odrůdám. Rozhodně doporučujeme sehnat si rostlinku nebo semínka ve specializovaných prodejnách, protože ze semínka kupovaného kiwi velké pěstitelské úspěchy čekat nemůžete. V zahradnictví se nedivte, když vám budou dávat rostlinky dvě – kiwi patří mezi dvoudomé druhy, proto potřebujete rostliny samčí i samičí, jinak by neplodilo.