Recepty na domácí sirupy proti kašli za pár korun

Sirup proti kašli, nalévaný na polévkovou lžíci siam.pukkato / Shutterstock.com

Radily nám to už naše babičky – na kašel je zkrátka nejlepší poctivá domácí medicína. A věřte, že věděly, co říkají. Než se proto rozhodnete vyrazit pro zásoby pastilek, tobolek a léků do nejbližší lékárny, nechte se inspirovat zkušenostmi starší generace. Máme pro vás pár tipů, jak si domácí léčivou kúru připravit.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Domácí sirup na kašel z cibule

Když se řekne domácí medicína, většině z nás se asi na prvním místě vybaví cibule s cukrem. Obvykle se připravuje dvěma způsoby:

Jednodušší variantu tvoří pouze dvě suroviny – cibule a cukr. V tomto případě nakrájíme cibuli na kolečka, vezmeme zavařovací sklenici a vrstvu cibule v ní zasypeme cukrem. Tento postup opakujeme, dokud ji celou nenaplníme. Poslední vrstva by měla být z cukru. Přes noc necháme směs ve sklenici odležet v ledničce, vzniklou šťávu můžeme podávat po lžičkách 3x denně. Tato medicína je velmi oblíbená i u dětí a rychle působí.

Druhou variací je mix nakrájené cibule, medu a citronové šťávy. Cibuli nakrájíme na co nejmenší kostičky, vložíme do misky, přidáme med a vymačkáme citronovou šťávu. Množství si určíme dle potřeby a chuti, ale v zásadě platí, že čím více vitamínů, tím lépe. Následně necháme opět odležet v chladničce.

Sirup na kašel s olivovým olejem

Na přípravu tohoto sirupu budete potřebovat:

  • ¾ šálku syrového organického medu
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • citronovou šťávu ze 2 citronů

Jak na to:

Všechny ingredience smícháme v menším hrnci a nastavíme plotnu na střední ohřev – hodně zahříváme, ale pozor, nevaříme! Poté necháme vychladnout, vložíme do skleněné nádoby a uzavřeme pevným víčkem. Sirup je možné uchovávat v ledničce po dobu tří měsíců, jeho dávkování je vhodné coby jedna čajová lžička či lžíce denně, případně dle potřeby.

Čaj, pepř, zázvor, skořice, česnek Vishal Gulati / Shutterstock.com

Sirup na kašel s kajenským pepřem

Na přípravu budete potřebovat tyto suroviny:

  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • ¼ čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci jablečného octa
  • 2 lžíce vody

Postup a dávkování:

Vše jednoduše smícháme a rovnou užíváme – ideálně dle potřeby po jedné čajové lžičce. Tato směs se však nedoporučuje dětem mladším 12 měsíců.

Sirupy z lékárny se zázvorem, medem a citronovou šťávou

Jaké látky a složky jsou přidávány do sirupů proti kašli, které najdeme v lékárnách? Pokud se zaměříme na jejich obsah, zjistíme, že nejvýznamnějšími přísadami jsou zázvor, med, citronová šťáva a glycerin.

  • Zázvor přirozeně působí jako lék odstraňující zduření. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, které uleví od bolesti v krku, a také předchází kašli a dokáže jej výrazně zmírňovat.
  • Co se týče medu, je oceňovaný pro svou schopnost tlumit kašel a léčit horní cesty dýchací.
  • Citronová šťáva poslouží vysokým obsahem vitamínu C, což je perfektní na potlačení kašle a nachlazení. Je i silným antioxidantem a značně podporuje náš imunitní systém.
  • Poslední zmiňovaná látka, glycerin, pak zklidňuje zanícené povrchy sliznic a pomáhá tak zklidnit kašel a bolest v krku.
Čaj, med, citron a zázvor Dmitrii Ivanov / Shutterstock.com

Kde koupit kvalitní med?

Pokud sháníte pro svou medicínu opravdu kvalitní med, ten nejlepší seženete přímo od včelařů. K tomu vám může pomoci například portál najdisivcelare.cz, který včelaře z celého Česka i ze Slovenska propojuje se zákazníky, kteří si mohu vybrat libovolný druh medu – od květového a lesního, přes smíšený až po ten plástvový.

Právě plástvový med je proti nachlazení velmi účinný, jelikož má prokazatelné antivirové a protizánětlivé účinky. Pro svoji soudržnost se na výrobu medicíny příliš nehodí, dá se ovšem jen tak přikusovat.

Med ve sklenici a v pozadí plástev a škrabka sweet marshmallow / Shutterstock.com

Dejte si horkou sprchu a dodržujte pitný režim

Dalším snadným způsobem, jak se efektivně zbavit kašle, je používání horké sprchy. Touto léčebnou metodou naše peněženka také trpět nebude a můžeme díky ní urychlit proces uzdravování. Je ale třeba vytvořit si vhodnou atmosféru – obdobu parní lázně. Zavřeme se do koupelny a zůstaneme tam co nejdéle, ideálně až půl hodiny.

Při léčbě je také důležité důsledně dodržovat pitný režim kvůli uvolňování hlenů v dýchacích cestách. Vhodné je pití nejen vody, nýbrž také čajů, vývarů a polévek. A aby se naše tělo co nejdříve uzdravilo, je taktéž nezbytné dopřát mu dostatek kvalitního odpočinku.

Zdroje: Medical News Today, National Library of Medicine