Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Linecké cukroví hotové za 2 hodiny, které se rozpouští na jazyku

Linecké cukroví hotové za 2 hodiny, které se rozpouští na jazyku

Linecké patří mezi tradiční vánoční cukroví a je fajn mít alespoň pár kousků na svátečním stole. Co ale dělat, pokud máte na jeho přípravu jen jedno odpoledne? Dá se to stihnout i bez odležení těsta? Ano, dá. Máme pro vás fantastický recept na linecké, které bude vláčné hned druhý den po upečení.

Přečtěte si také

Proč vyprané prádlo nevoní? 4 největší zabijáci aviváže
Proč vyprané prádlo nevoní? 4 největší zabijáci aviváže

Linecké těsto je výtečné, má ale jednu velkou nevýhodu. Většinou se doporučuje připravovat jej týden před pečením. Díky tomu se těsto více odleží a lépe se s ním pracuje. To je sice hezké, ale ne každý si pečení plánuje takto dopředu.

Proto jsme pro vás připravili „recept pro spontánní kuchařky“. Odpoledne se rozhodnete, že chcete mít linecké a večer ho máte. Žádné dlouhé přípravy, odpočívání těsta ani nic podobného. Pojďme tedy na samotný recept, ať máte voňavé linecké co nejdřív na stole. 

Z těsta vykrajujeme různé vánoční tvary (Foto: Anna Jančevová)

Linecké cukroví – recept 

Co budeme potřebovat?

Na těsto (množství na 2 plechy):

  • 110 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky (případně celozrnné mouky – z ní je těsto trochu tmavší)
  • 1 polévková lžíce zakysané smetany

Na ozdobení:

  • malá sklenice rybízové marmelády (nejlépe domácí)
  • moučkový cukr na posypání

Příprava těsta:

Do mísy si odvážíme 110 gramů změklého másla. Přisypeme 60 g moučkového cukru a 130 g hladké mouky. Mouku i cukr si prosejeme přes síto. Vidličkou začneme těsto zpracovávat. Ve chvíli, kdy už začíná být kompaktní, pomůžeme si rukama. 

Poté do těsta přidáme 1 lžíci zakysané smetany a vidličkou opět zapracujeme. Úplně nakonec těsto hněteme rukama 3–5 minut, dokud není krásně vláčné a kompaktní. Pokud se nám lepí, přisypeme trošku mouky. 

Vyvalování těsta:

Těsto dáme stranou a připravíme čistou pracovní plochu. Těsto si rozkrojíme na 4 díly a vyvalujeme vždy mezi dvěma pečicími papíry, přičemž spodní díl papíru navíc před každým vyvalováním podsypeme troškou moučkového cukru. Těsto nerozvalujeme moc tenké, ideální jsou tak 2 mm. 

Vykrajujeme vánoční tvary (srdíčko, hvězdička, kapr, stromeček, zvoneček...) a do vrchního dílu si vždy uděláme speciálním vykrajovátkem malou dírku. Cukroví by nám mělo vyjít do páru zhruba na 2 větší plechy

Hotové cukroví slepujeme marmeládou a pocukrujeme (Foto: Anna Jančevová)

Pečení:

Vykrájené tvary (vždy dva do páru) skládáme na plech, který jsme si vyložili pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů zhruba 12 minut nebo déle do mírného zhnědnutí. Průběžně kontrolujeme, linecké těsto se snadno připálí. 

Slepování cukroví:

Upečené cukroví můžeme ihned začít slepovat. Na každý spodní kousek cukroví si lžičkou naneseme rybízovou marmeládu a nožem roztíráme. Marmeládou nešetříme, díky ní bude linecké cukroví krásně vláčné už druhý den. Nakonec jej pocukrujeme.

Cukroví bude den po upečení krásně křupavé. Pokud ale použijeme dostatečné množství marmelády a necháme cukroví natáhnout vlhkost ze vzduchu, bude další den již měkké.

Dobrou chuť a krásné Vánoce!