Vyzkoušejte bramborový salát na 5 různých způsobů

Recepty se liší, ale brambory nechybí v žádném z nich

Bez bramborového salátu si většina českých domácností neumí štědrovečerní stůl vůbec představit. Neznamená to ale ještě, že by se u všech doma objevoval neustále ten stejný salát. Pojďme se společně podívat na několik jeho variant od absolutní klasiky až po lehkou, a tím pádem i zdravější verzi.

Přečtěte si také

Gin s tonikem pořád frčí. Víte, jak si namíchat koktejl v ideálním poměru?
Gin s tonikem pořád frčí. Víte, jak si namíchat koktejl v ideálním poměru?

Jednoduchý bramborový salát bez zbytečných okras a majonézy

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 1 cibuli
  • 1 nakládanou okurku
  • hrnek vody
  • pár lžic octa
  • 6 lžic sádla
  • sůl, pepř
  • špetku cukru
  • lžíci plnotučné hořčice

Naplňte hrnec vodou, přidejte slušnou dávku soli a přiveďte k varu. Přidejte brambory ve slupce a nechte je půl hodiny povařit, pak vodu slijte a brambory nechte pod pokličkou (v horku se samy dovaří, ale nebudou se rozpadat). Zálivku připravíte smícháním vody, sádla, hořčice soli, pepře a cukru. Zamíchejte vše s oloupanými a nakrájenými bramborami a nahoru můžete ještě nasypat nakrájenou čerstvou petrželku.

Klasická nálož kořenové zeleniny

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 100 g celeru
  • 100 g hrášku
  • 300 gramů mrkve
  • 400 gramů nakládaných okurek
  • 1 cibuli
  • 4 vařená vejce
  • 400 ml majonézy
  • sůl, pepř, cukr
  • lák z okurek
  • petrželku

V osolené horké vodě uvařte brambory se slupkou, které poté oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno a na chvilku spařte. Všechnu kořenovou zeleninu nakrájejte nadrobno (mrkev je lepší vařená) a smíchejte s bramborami, hráškem a nakrájenými vejci uvařenými natvrdo. Vše pak smíchejte s majonézou a hořčicí. Postupně dochuťte solí, pepřem, cukrem a lákem z okurek. Ideálně by se měl takový salát udělat jeden až dva dny před Štědrým dnem a nechat uležet v lednici. Před podáním lze posypat troškou nasekané čerstvé petrželky.

Bramborový salát lze připravit na mnoho způsobů

Slovenská verze

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 2 cibule
  • 7–8 menších nakládaných kyselých okurek
  • olivový olej
  • lák z okurek
  • pepř, sůl, cukr

Tak jako u všech ostatních receptů nejdříve brambory ve slupce povařte a pak oloupejte a nakrájejte na kostičky. Okurky nakrájejte na kostičky a cibuli nadrobno (lze ji možno předtím spařit). Smíchejte s bramborami a dochuťte pepřem, solí a postupně po lžičkách přidávejte lák z okurek. Nakonec zakápněte troškou olivového oleje.

Majonézu lze naštěstí snadno nahradit

Lehký bramborový salát

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 3 bílé cibule
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • rostlinný olej
  • pár lžic plnotučné hořčice
  • sůl, pepř, ocet

Uvařené, oloupané a nakrájené brambory na větší kousky smíchejte s cibulí nakrájenou na kolečka a zalijte nejdříve lžící rostlinného oleje, hořčicí a poté teplým vývarem. Nechte spolu odstát a průběžně míchejte i dochucujte. Celkově se jedná o řidší variantu než ostatní recepty, s menším množstvím kalorií.

Speciální bramborový salát podávaný s jablky

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 200 g nakládaných okurek
  • 200 g vařené mrkve
  • 200 g vařené petržele
  • 100 g celeru
  • 100 g hrášku
  • větší cibuli
  • jablko
  • 30 g plnotučné hořčice
  • 50 g zakysané smetany
  • 100 g majonézy
  • 100 g bílého jogurtu
  • rostlinný olej
  • lák na okurky
  • sůl, pepř

Uvařené a oloupané brambory smíchejte s nakrájenou kořenovou zeleninou a hráškem. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a jablko s okurkami nakrájené na kostičky. Zálivku vytvořte z majonézy, jogurtu, zakysané smetany, trošky láku, hořčice a rostlinného oleje. Poté smíchejte se zeleninou a dochuťte solí a pepřem. Opět je vhodné nechat salát uležet jeden až dva dny před podáváním.