Majonéza do bramborového salátu, kterou doma vyrobíte za 1 minutu

Domácí bramborový salát v červené misce Richard Semik / Shutterstock.com

Na vánoční bramborový salát má každá rodina svůj vlastní recept. Co ale patří do každého z nich bez ohledu na recept, je majonéza. Pokud jste ji dosud kupovali v obchodě, odteď už nebudete chtít jinou než domácí. Nejenže ji vyrobíte za pouhou 1 minutu a jen ze 6 surovin, na rozdíl od té kupované bude 100% čerstvá, bez konzervantů a přidaných barviv. Co do pravé majonézy patří?

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Slunečnicový olej

Hlavní ingrediencí majonézy je olej. Proto se o ní říká, že je tučná a nezdravá. Pokud ovšem do salátu nedáte kilo majonézy, ale jen pár lžic, nemusíte se bát, že byste přibrali. Jestliže navíc použijete kvalitní olej, vaše tělo zajásá, protože zdravé tuky potřebuje.

Do bramborového salátu se nejvíce hodí slunečnicový olej, který má neutrální chuť i barvu. Koupíte jej od 27 do 40 Kč v akci za 1 litr. Pokud byste připravovali majonézu ke steakům či k pečeným bramborám, můžete použít extra panenský olivový olej.

Rodina sedí u prostřeného stolu Ground Picture / Shutterstock.com

Žloutky

Další ingrediencí, která patří do majonézy, jsou žloutky. Dodávají jí lehce nažloutlou barvu a jemnou chuť. Jelikož však majonéza neprochází bodem varu, použijte pouze taková vejce, u kterých nehrozí riziko salmonely. Ideální jsou čerstvá vejce od prověřeného chovatele slepic. Vejce z běžného chovu stojí zhruba 3 Kč v akci za kus, za ty v bio kvalitě si připlatíte až dalších 5 Kč.

Citronová šťáva

Citronová šťáva dodává majonéze chuť. Můžete použít klasický citron a šťávu z něj vymačkat, případně se v obchodě poohlédnout po čerstvé citronové šťávě, která se prodává v malých lahvičkách.

Hořčice

Předposlední ingrediencí, která dělá majonézu majonézou, je hořčice. Stačí malá lžička a majonéza rázem chytne parádní, lehce štiplavou chuť. Pokud máte raději sladší chutě, sáhněte po medové hořčici. Prodávají ji například značky Maille a Bornier pod názvem Moutarde au Miel.

Pokud netoužíte po sladší chuti majonézy, doporučujeme obyčejnou dijonskou hořčici. Posledními ingrediencemi, které do majonézy patří, jsou obyčejná sůl a pepř.

Žena připravuje domácí majonézu New Africa / Shutterstock.com

Domácí majonéza

Recept hotový za okamžik

Abyste měli tento recept hotový za 1 minutu, neobejdete se bez tyčového mixéru. Ten udělá práci za vás a vyhnete se tak pracnému ručnímu šlehání. Stačí všechny ingredience vložit do vysoké nádoby (například té, kterou jste si koupili spolu s mixérem), zapnout mixér a 5 sekund šlehat. A máte hotovo do 1 minuty včetně přípravy surovin.

Ingredience:

  • 160 ml slunečnicového oleje
  • 2 čerstvé žloutky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • citronová šťáva (z poloviny středního citronu)
  • sůl, pepř

Postup:

Všechny ingredience si v pokojové teplotě (jinak by se mohla majonéza srazit) odměřte a vložte do vysoké nádoby. Tyčový mixér umístěte na dno této nádoby, zapněte a pomalým tahem během 5 vteřin zvedejte směrem nahoru. Všechny ingredience se spojí a vznikne krásná hustá domácí majonéza.

Bramborový salát s avokádem
Čas přípravy: 1 hod 45 min Obtížnost: Střední

Bramborový salát s avokádem

Pojďte si s námi připravit bramborový salát s avokádem, po kterém vám nebude těžko. Jeho základ tvoří tradiční brambory, nakládané okurky, sterilovaný hrášek, čerstvá mrkev, cibulka, vajíčka a nakonec rozmačkané avokádo. Avokádo v salátu funguje podobně jako majonéza. Krásně ho spojí a navíc mu dodává zajímavou chuť. Kromě toho je avokádo superpotravina – obsahuje draslík, vlákninu, zinek, mangan, železo a spoustu dalších vitamínů.

Bramborový salát s avokádem

Tipy, jak vylepšit domácí majonézu

  • Přidejte do majonézy čerstvé bylinky, například petrželku.
  • Udělejte z majonézy tatarskou omáčku tak, že do ní přidáte najemno nakrájené sterilované okurky a jemně sekanou pažitku.
  • Použijte olej, ve kterém byla naložená sušená rajčata. Majonéza chytne parádní šmak.

Zdroje: varimedobroty.cz, kupi.cz