Hygienici varují před dojídáním bramborového salátu a řízků, které lidé připravili na Štědrý den

Muž sedí u stolu, drží se za břicho a mračí se, kolem je vánoční výzdoba Krakenimages.com / Shutterstock.com

V některých českých rodinách je běžné, že se na Vánoce udělá salátu velké množství a to se pak konzumuje třeba až do silvestra. Pokud však nespotřebujete bramborový salát nebo řízky v den exspirace jednotlivých surovin, může vám to způsobit zdravotní komplikace, varují hygienici. Zajímá vás, co se může ve vánočním salátu vytvořit během dvou až tří dnů? Pak si přečtěte náš článek.

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Jíte bramborový salát nebo řízek ze Štědrého večera i třetí, nebo dokonce pátý den? Věřte, že kdybyste věděli, co se ve slavnostním jídle po pár dnech může objevit, už byste ho do pusy rozhodně nevzali.

Večeře s příchutí salmonely

Podle slov bývalého ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera mohou v salátu vznikat bakterie, které způsobují i velké střevní problémy – a k neštěstí přitom stačí, když ho necháte dlouho uležet.

„V uleželém bramborovém salátu s majonézou se mohou velmi dobře pomnožit bakterie, které jsou všudypřítomné,“ popisuje Arenberger. Právě ty vám pak mohou podráždit žaludek, způsobit průjem nebo dehydrataci či pokles tlaku.

Bramborový salát v míse na stole Richard Semik / Shutterstock.com

I mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová důrazně varuje před konzumací uleželých salátů a řízků. „Bramborový salát a stejně tak i jiné lahůdky jsou nebezpečné tím, že mohou obsahovat salmonelu. Salát i případně řízky by se měly zkonzumovat do 48 hodin,“ říká Šalamunová.

Většina námi oslovených zákazníků před nákupním domem Kaufland se svěřila, že bramborový salát jí i několik dní po sobě. Výjimkou nebyla ani odpověď, že si na uleželém salátu od Štědrého dne pochutnávají lidé i na silvestra.

Připravte si po Vánocích něco lehčího

Řízek se má sníst do 48 hodin, pak je nebezpečný

Maximální trvanlivost obaleného řízku z kapra nebo kuřete je 48 hodin – na rozdíl od bramborového salátu si jej však můžeme tepelně upravit na pánvičce, čímž riziko nebezpečných obtíží snižujeme. „Pokud řízek ohřejete při teplotě minimálně 75 stupňů Celsia po dobu alespoň pěti minut, tak riziko salmonely snižujete,“ potvrzuje i mluvčí hygienické stanice Šalamunová.

  • Pokud nicméně zkažené jídlo přece jen sníte, sáhněte po první pomoci proti nebezpečí – dejte si živočišné uhlí a vyhledejte svého lékaře.