Jednoduchý recept na halloweenské muffiny a tipy, jak je ozdobit

Ozrdobené halloweensko muffiny Elena Veselova / Shutterstock.com

Halloween je téměř za dveřmi a s ním i příprava strašidelných oslav. Ať už plánujete párty pro děti nebo pro dospělé, muffiny jsou ideálním a univerzálním způsobem, jak hosty překvapit sladkým pohoštěním mnoha nejrůznějších podob. Máme pro vás jednoduchý univerzální recept a jako bonus 4 tipy, jak dortíky hrůzostrašně ozdobit.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Receptů na muffiny existuje opravdu nekonečné množství. Každý má ten svůj oblíbený nebo léty odzkoušený. Těsto je zkrátka potřeba si časem vychytat. Ale pokud se vám přeci jenom bude před zdobením samotným jeden recept hodit, můžete se inspirovat tím naším níže.

Základní recept na muffiny

Na cca 12–14 kousků budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 85 g másla nebo cca 90 ml oleje
  • vanilkový cukr
  • špetku soli

Strašidelné halloweenské muffiny Dina Photo Stories / Shutterstock.com

Postup

Nejprve v míse smíchejte sypké ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl). V druhé míse zase zvlášť smíchejte všechny tekuté přísady (mléko, vejce, rozpuštěné máslo nebo olej). Nyní přelijte tekutou směs do sypké a vše společně důkladně promíchejte vidličkou.

  • Tip: Toto univerzální těsto můžete libovolně dochutit kousky čokolády nebo ořechů, ovocem (ideální jsou banány, jablka, sušené ovoce, ale i citronová kůra nebo najemno nastrouhaná mrkev), kokosem, kakaem apod.

Těsto přelijte do formy na muffiny (vždy do cca 2/3 jednoho košíčku). Troubu nechte asi 10–15 minut předehřívat na 180 °C a poté při stejné teplotě pečte 20–25 minut. Hotové poznáte tak, že když do nich zapíchnete špejli, nebude se na ni přichytávat těsto.

A jak halloweenské muffiny strašidelně ozdobit?

Samozřejmě se při zdobení fantazii meze nekladou. Máte-li v sobě trochu modelovacího umu, z marcipánové či jiné cukrářské hmoty hravě vykouzlíte jakékoli sladké dekorace všech možných tvarů a podob. Pokud však hledáte nové nápady na originální a zároveň strašidelné zdobení, můžete se inspirovat našimi 4 tipy.

1. Červí překvapení

Na vršek muffinů naneste dostatečné množství krému a zasypte kakaem nebo hoblinkami čokolády (výsledný efekt by měl vypadat podobně jako hlína na tzv. krtkově dortu). Gumové červíky rozpulte a oba konce naproti sobě jemně zatlačte do sladké hlíny tak, aby to vypadalo, že z ní vylézají.

Halloweenské parmazánové krekry
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Halloweenské parmazánové krekry

Halloweenské parmazánové krekry jsou jednoduchá chuťovka ideální na pořádnou strašidelnou párty. S různými vykrajovátky vykouzlíte třeba zubící se duchy, hororové scény nebo děsivé kočky. Slané krekry můžete namáčet do různých dipů.

Halloweenské parmazánové krekry

2. Sladcí pavoučci

Muffiny ozdobte krémem podle chuti a nahoru vymodelujte pavoučky, například z černé marcipánové hmoty. Skvěle poslouží také lékořice. Jak na to? Na tělíčka použijte nakrájené tlustší kulaté lékořicové pendreky, na nožky využijte tenké lékořicové pásky (můžete například rozmotat koupené lékořicové spirály). Ještě před usazením nezapomeňte pod pavoučky dokreslit kontrastní polevou pavučiny. Skvěle poslouží tmavé kyselé želatinové nitě, které seženete v každém supermarketu.

3. Ostré mlsání

Na tyto muffiny budete potřebovat bílý krém podle chuti, dále červený topping, marmeládu či jinou červenou sladkou omáčku a tzv. jedlé cukrové sklo. To si můžete jednoduše připravit podle návodu, případně je možné v obchodech s cukrářskými potřebami zakoupit dekorační cukr v perličkách, který je určený k roztavení a modelování všeho, co má vypadat jako opravdové lesklé sklo.

A jak jednotlivé komponenty naaranžovat? Vršek dortíků potřete bílým krémem, nahoru přidejte trochu červené polevy a do středu zapíchejte úlomky hotového cukrového skla, které můžete finálně ještě pokapat trochou červené polevy.

Muffiny strašidelně zdobené růžovou polevou Freekee / Shutterstock.com

4. Mozky k nakousnutí

Sladké mozečky vyrobíte jednoduše z celých půlek vlašských ořechů, které obalíte v růžové polevě (případně v libovolné bílé cukrové nebo krémové polevě s kapkou červeného potravinářského barviva). Muffin ozdobte krémem podle chuti, a jakmile poleva na vlašských ořeších zaschne, položte vždy do středu po jednom kousku. Pro ještě hrůzostrašnější efekt můžete sladké mozky pokapat červeným toppingem nebo džemem.

Zdroj: kupi.cz, kuchynalidlu.sk