Už jste zastřešili svůj bazén? Teď je ta správná doba

Zastřešený bazén Leojuli / Shutterstock.com

Kdo se rád koupe a vlastní rodinný dům se zahradou, určitě si již pořídil bazén, který mu tento zážitek dopřeje každý den. Je velmi příjemné se po návratu domů ponořit do čisté vody a pomyslně ze sebe smýt všechny starosti. Chcete-li ovšem svůj bazén využívat co nejdelší dobu, měl by být zastřešený. A právě na podzim je k tomu nejvhodnější doba.

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Proč zastřešit bazén?

Dalo by se říct, že v našich klimatických podmínkách je pořízení bazénu spíše luxusem. Léto trvá dva až tři měsíce, pěkných a teplých dnů na koupání je omezený počet. Opak je však pravdou.

Stačí bazén zastřešit a hned si koupací sezónu prodloužíte skoro na půl roku – prakticky od dubna do října. Bazénové zastřešení tak představuje chytrou a dobrou investici, která vám přinese užitek, přestože budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Výhody zastřešeného bazénu

Díky krytí je možné bazén využívat po větší část roku, a to i při dešti nebo v chladnějším počasí. A to z jednoho prostého důvodu – udržuje vodu výrazně teplejší než v případě, kdyby byl bazén bez střechy. Nemusíte se tolik bát ani o děti či domácí mazlíčky, kteří by do něj mohli spadnout.

Zastřešení navíc zabraňuje i výraznému znečištění nečistotami z okolí, čímž přispívá ke snížení výdajů za bazénovou chemii, a provoz bazénu tak výrazně zlevňuje. Jestliže jste se rozhodli svůj bazén zastřešit, podzim je ideálním obdobím. Výrobci zastřešení totiž nabízejí zajímavé slevy, s nimiž můžete výrazně ušetřit. Tak proč toho nevyužít?

Děti si hrají v zastřešeném bazéně JPC-PROD / Shutterstock.com

Jak vybrat zastřešení bazénu?

Na bazénovém zastřešení se nedoporučuje šetřit. Není nic otravnějšího než střecha bazénu, která vám za chvíli popraská nebo která nejde hladce zavírat. Přitom tvar a způsob zastřešení také ovlivňuje intenzitu ohřevu vody. Nejefektivnější bývá kopulovité zakrytí bazénu ve tvaru kruhu nebo oválu, čímž vzniká „efekt čočky“, který nejlépe využívá sluneční energii k ohřívání vody.

Zastřešení se vyrábí z hliníkových, ocelových nebo plastových nosníků a lze ho mít pevné nebo mobilní. To pevné je stavebně stejné jako zimní zahrada. Na mobilní zastřešení se používají tepelně izolační polykarbonátové desky nebo organická skla, která se do sebe zasouvají:

  • Bezkolejnicový systém – jednotlivé segmenty mají kolečka a pohybují se po dláždění
  • Kolejnicový systém – segmenty jezdí po kolejnici podél bazénu

Výplň

Pokud jste se rozhodli pro zastřešení bazénu z polykarbonátových desek, zaměřte se hlavně na jejich tloušťku, která by neměla být méně než 10 milimetrů. Slabší polykarbonát má horší odolnost i kratší životnost, takže zde rozhodně nešetřete.

Na výběr se nabízí dutinková nebo plná výplň. Ta plná vypadá na první pohled velmi luxusně. O co lépe vypadá ve srovnání s dutinkovou, o to hůře se udržuje. Je na ní vidět každý škrábanec i usazený vodní kámen, navíc je výrazně dražší. Dutinková výplň má řadu pozitivních vlastností – je levnější, lépe ohřívá vodu, je méně náročná na údržbu a na výběr je v několika barvách.

Zastřešený zahradní bazén Serhiy Stakhnyk / Shutterstock.com

Kolejnice a kolečka

Polykarbonátové desky bývají umístěné na kolečkách v kolejnicích. I tady je nutné pohlídat si materiály, z nichž jsou vyrobené – nejvhodnější je nerez. Kolečka by měla mít ložiska, aby se v kolejnicích nezadrhávala.

Kolejnice mohou být pochozí nebo nepochozí. Pravděpodobně o ně nebudete chtít zakopávat, takže volte vždy ty pochozí a oboustranné, abyste je mohli hladce šoupat na obě strany a pohodlně přes ně chodit. Zde je také důležité si pohlídat místo okolo bazénu. Pro odsunutí zastřešení je třeba dostatečný prostor, což obvykle vyžaduje delší kolejnice (minimálně o půl metru na každé straně), než je samotná délka bazénu. Pokud tedy chcete, aby se vám bazén dobře čistil a pohyb v něm byl pohodlný, je důležité s tímto počítat a připlatit si.

Správná výška bazénového zastřešení

Vysoký, nebo nízký kryt bazénu? Každá varianta má své výhody i nevýhody. Vysoké zastřešení je náročné na prostor – nezapomínejte, že je nutné ho odsunovat do volného prostoru. Může také bránit ve výhledu. Na druhou stranu se pod ním lze koupat i v době, kdy je venku již nevlídno. V případě nízkého zastřešení je vhodné si nechat vybudovat boční vchod, abyste měli pohodlnější přístup do bazénu.

Detail zastřešeného bazénu Sushaaa / Shutterstock.com

Zastřešení nadzemních bazénů

I nadzemní bazén můžete zastřešit, čímž omezíte jeho znečištění. Na trhu najdete například víceúčelové zastřešení Marimex se stěnami z průhledného PVC s podlepenými švy a odvětrávacími průduchy. Disponuje dvěma vstupními otvory a samonosnou konstrukcí. Zastřešení lze jednoduše namontovat i demontovat. Obdobné kryty na bazény najdete také v prodejnách Mountfield.

Zdroj: Marimex, Albixon, Mountfield, akční letáky na Kupi.cz