Jak si vypěstovat avokádo z pecky?

Strom s avokády na zahradě Canva

Avokádo se stává přirozenou součástí našich jídelníčků. A jedná se o velmi trendy ovoce – snad každý food bloger na světě má nějakou fotku s ním. V obchodech na avokádo narazíme již běžně, jelikož se ovšem jedná o jedno z dražších druhů ovoce, vyplatí se počkat si na slevové akce. Napadlo vás ale někdy, že si avokádovník můžete vypěstovat i doma z pecky? Poradíme vám, jak doma zasadit avokádo.

Přečtěte si také

Vyrobte si suchý šampon jen ze 2 až 3 složek. Máme návod pro brunety, blondýny i rusovlásky

Jak zasadit avokádo

  • Pecku z avokáda propíchejte čtyřmi párátky tak, aby vám vznikla podpěra, jako je tomu na obrázku. Poté naplňte skleničku vodou.
  • Nyní umístěte pecku tak, aby byla ve vodě z poloviny ponořena. Špičatější konec je vrchol, ten plošší naopak představuje spodek pecky.
  • Umístěte skleničku na teplé a světlé místo a vodu vyměňujte pravidelně minimálně jednou do týdne, abyste zabránili tvorbě plísní. Za 2–6 týdnů se objeví prasklinky.
  • Skrz prasklinu ve spodní části začne prorůstat kořínek. A na vrcholu naopak vyraší maličký výhonek.

Tip z Kupi.cz: Koupit se dá také speciální nakličovací miska, která je určená pro klíčení avokáda, manga, dubu, kaštanu. Cena začíná na 300 Kč.

  • Když bude mít stonek rostlinky přibližně 20 cm, uřízněte z něj nejvyšší lístky (zhruba jednu třetinu), čímž podpoříte růst. Zasaďte rostlinku do půdy s potřebnými živinami, ideálně přidejte i tyčinku s hnojivem.
  • Vyberte vhodný květináč, aby měla rostlina dostatek místa. Myslete na to, že se její kořenový systém rychle rozroste. Dohlédněte, aby polovina pecky zůstala i po zasazení nad půdou, takříkajíc odhalená.

Jak často avokádo zalévat?

Půda musí být stále vlhká. Pokud zapomenete avokádo zalít, listy během chvíle zhnědnou.

Zasazené avokádo ve vodě a rostlina avokáda v květináči Natalia Duryagina / Shutterstock.com

Sklizeň

Těžká otázka. Někdy začnou avokádové stromky plodit ovoce po 3–4 letech, jindy to může trvat i 15 let. Rostlinka je to ovšem do interiéru i tak krásná a netradiční.

Čtyři kroky zpracování avokáda se sadou na něj od značky Tescoma Tescoma

Avokádo a hubnutí

Avokádo je skvělý bojovník s tukem a doporučuje se při dietách. I přes vyšší kalorickou hodnotu mají lidé jej konzumující zdravější tělesnou hmotnost a užší pas. Tuk v něm obsažený se řadí do skupiny zdravých tuků, které snižují cholesterol, neukládají se, a naopak pomáhají tělesný tuk spalovat. Zralé avokádo můžete díky máslové konzistenci namazat jen tak na pečivo nebo ho rozmačkat na pomazánku. Výborná je i avokádová „nutella“.

Tip: Kde zrovna sehnat avokádo v akci? Do 10. 8. ho naleznete například v prodejnách Tesco, a to za akční cenu 24,90 Kč.

Vitamíny v avokádu

Avokádo je plné železa – a nastávajícím maminkám se doporučuje zařadit jej do jídelníčku i proto, že obsahuje také magnezium, při jehož absenci v těhotenství přicházejí křeče. Další vitamíny, které tento zelený zázrak s peckou uvnitř obsahuje, jsou B, C, E, K a vitamín H (který je důležitý pro pokožku a nervový systém organismu).