Na trhu je spousta doplňků stravy, včetně reklam a informací o nutnosti jejich každodenního užívání. Nutno podotknout, že tyto doplňky nejsou určeny k léčbě, ale k doplnění nedostatků ve stravě a případných nedostatků látek, které v těle skutečně chybí. Jednou z těchto složek je železo. Pestrá strava může zajistit dostatek železa v těle, ale v mnoha případech může být nezbytné jeho doplnění pomocí suplementů. Co je železo, jaké funkce v těle plní a kdy se vyplatí ho doplňovat?
„Železo má na starosti minerální hospodaření těla. V organismu je ho asi 3,5–4 g, z toho 70 % v hemoglobinu. Obsah železa se váže na bílkovinu, každá buňka má malé částice železa, které se využívají při odpočinku. Nedostatek železa může způsobit anémii, sníženou odolnost vůči infekcím, bušení srdce, závratě, rýhované nehty,“ sdělila pro redakci Kupi.cz Daniela Štěpánková, výživová poradkyně.
Naše tělo ztrácí denně asi 1–2 mg železa v důsledku přirozeného odlupování epitelu, menstruačního krvácení nebo krvácení žluči. „Železo, které se tělem ztratí, se již v lidském těle opět nevytvoří a je čerpáno ze zásob, které mají samozřejmě své limity,“ doplňuje Daniela Štěpánková.
Nedostatek železa patří k nejčastějším nutričním deficitům na světě. Mezi typické příznaky nedostatku železa patří:
Další doplňky železa se doporučují také seniorům a těm, kteří se věnují intenzivnímu sportování.
Pozor! Přestože doplňky železa mohou být užitečné, jejich užívání není vždy vhodné a nadměrné množství železa může vést k vedlejším účinkům, jako jsou zácpa, průjem či nevolnost. Suplementace by se měla zavádět pouze v nezbytných případech a před zahájením by se měly provést testy.
Nejjednodušším způsobem je poradit se s lékařem a nechat si udělat krevní test, kde se kontroluje hladina železa, ale také feritin, což je protein, který železo ukládá v těle. Krevní test k posouzení hladiny železa je vhodné absolvovat jednou ročně. Pokud již užíváte doplňky stravy, měli byste si nechat kontrolovat železo a feritin každých 4–8 týdnů po zahájení suplementace, aby se vědělo, zda má terapie pozitivní účinek.
Německá nezisková nadace Stiftung Warentest zabývající se nezávislými testy tentokrát otestovala 33 produktů obsahujících železo, z toho bylo 18 doplňků stravy a 15 volně prodejných léčiv s obsahem železa. A jaký byl výsledek? Pouze 12 produktů je vhodných za předpokladu, že máte nedostatek železa potvrzený od lékaře. Většina přípravků obsahuje velmi vysoké dávky nebo kombinace látek, které nemají prokázaný účinek. U některých doplňků byla zjištěna přesahující bezpečná maximální denní dávka železa, což může být nebezpečné zejména pro děti a těhotné ženy.
„Asi nejoblíbenější formou je železo v tabletách. Dále jsou k dispozici kapsle, sáčky nebo tekutiny. Přípravky se od sebe odlišují stupněm absorpce a také množstvím obsaženého železa. Důležité je vybrat přípravek obsahující železo v takové formě, kterou tělo nejlépe vstřebává,“ dodává výživová poradkyně.
Suplementace by měla být přizpůsobena věku, pohlaví, zdravotnímu stavu, výsledcích krevních testů a také tomu, zda patříte do skupiny se zvýšeným rizikem nedostatku železa. Ohledně dávkování je třeba brát zřetel na to, zda má být přípravek používán jako doplněk stravy. Tady můžete požádat o pomoc lékárníka a dodržovat dávkování dle příbalového letáku. Pokud máte potvrzený nedostatek železa v testech, pak je nutné užívat železo dle doporučení, které vám předepsal lékař.
Některé prameny ukazují, že muži mají zbytečně vysoký příjem železa. Je to dáno stravovacími návyky spojenými s vysokou konzumací uzenin. Ženy to mají naopak s ohledem na vyšší ztráty a nižší konzumaci jeho potravinových zdrojů. „Po kratší dobu (dejme tomu 1–2 týdny) podávané dávky vyšší než 200 % doporučené denní dávky, někdy však ještě vyšší, považuji nejen za zbytečné, ale vysloveně za rizikové, přestože se dost pravděpodobně většina železa nevstřebá – to však závisí na typu použité sloučeniny,“ uvádí Ing. Petr Fořt, CSc., v Encyklopedii potravních doplňků pro racionální výživu a péči o zdraví.
Produkty bohaté na železo se dělí do dvou skupin. Jsou to zdroje hemového železa (živočišného původu), které se nachází v mase, játrech, rybách a drůbeži, a poté zdroje nehemového železa (rostlinného původu). To se nachází v luštěninách, semenech a celozrnných obilných výrobcích, zelené listové zelenině a ořeších.
Obsah železa (v mg/100 g potraviny) v některých potravinách:
Železo je pro naše tělo velmi důležité. Aby v něm mohlo plnit své funkce, musí být tělu dodáváno. Bohužel, byť je strava sebevíc pestrá a vyvážená, někdy to nestačí. Pak je nutné sáhnout po doplňcích stravy a užívat je k doplnění železa. Při výběru správného doplňku je třeba věnovat pozornost formě železa, způsobu jeho vstřebávání a možným vedlejším účinkům.
Zdroje: Kupi.cz, Daniela Štěpánková, Stiftung Warentest, Encyklopedie potravních doplňků pro racionální výživu a péči o zdraví