Všichni si myslí, že je z cukrárny. Já jen vzala maliny, čokoládu a svůj oblíbený recept na roládu

Čokoládová roláda s malinami Erhan Inga / Shutterstock.com

Vláčná čokoládová roláda s malinami chutná jako od francouzského cukráře. Přesto vám její příprava nezabere víc než hodinku a zvládne ji i začátečník. Nechte se unést kombinací hořké čokolády, šťavnatých malin a jemného krému, který pohladí po duši.

Přečtěte si také

Neplatí se ani koruna: Přehled míst po Česku, kde je kultura zdarma

Malinovo-čokoládová roláda je sladký evergreen, který na stole nezklame nikdy. Můžete ji servírovat jako slavnostní dezert k narozeninám, na romantickou večeři nebo prostě jen jako nedělní rozmazlování. Spojení nadýchaného kakaového piškotu, svěžích malin a čokoládové náplně je nejen oku lahodící, ale hlavně chuťově dokonale vyvážené. Bonus? Vypadá efektně, ale připravuje se překvapivě snadno.

Maliny – drobné poklady plné chuti i vitamínů

Maliny nejsou jen ozdobou, jsou plné vitamínu C, antioxidantů a navíc přirozeně podporují trávení. Sezóna čerstvých malin začíná v červnu a trvá až do srpna, takže letní dezerty si přímo říkají o jejich použití. Když nejsou po ruce čerstvé, můžete sáhnout po mražených, jen je před použitím nechte důkladně okapat. Fun fact: Maliny mají tak výraznou chuť, že i malý počet kusů dodá dezertu šmrnc a příjemnou kyselkavost.

Malinovo-čokoládová roláda

Počet porcí: 8

Délka přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 90 g polohrubé mouky
  • 20 g kvalitního kakaa
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 100 g hořké čokolády (nad 60 % kakaa)
  • 150 g malin (čerstvé nebo mražené)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce moučkového cukru (na posypání)
  • pár snítek máty (na ozdobu)
Malinový cheesecake do skleničky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Malinový cheesecake do skleničky

Pokud nevíte co s bohatou úrodou malin, připravte si z nich osvěžující malinových cheesecake do skleničky. Zamiluje si jej celá rodina. Je snadný na přípravu a můžete jej připravit i úplně bez cukru. S tímto svěžím dezertem zabodujete v horkých letních dnech i u návštěvy.

Malinový cheesecake do skleničky

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  2. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva a po částech ji vmíchejte do žloutkové směsi.
  3. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků, těsto rozetřete na plech a pečte asi 10–12 minut.
  4. Mezitím si na vlhkou utěrku rozložte cukrem posypaný pečicí papír. Upečený piškot na něj hned po vyjmutí z trouby překlopte a opatrně sloupněte spodní papír.
  5. Roládu i s utěrkou zaviňte a nechte zcela vychladnout.
  6. V rendlíku ohřejte smetanu, přidejte nalámanou čokoládu a nechte ji rozpustit.
  7. Přidejte vanilkový extrakt a nechte zchladnout, poté vyšlehejte do hladkého krému.
  8. Roládu opatrně rozviňte, natřete čokoládovým krémem a posypte polovinou malin.
  9. Roládu znovu stočte, povrch poprašte moučkovým cukrem, ozdobte zbylými malinami a lístky máty.
  10. Nechte minimálně 30 minut odležet v lednici, aby se chutě pěkně prolnuly.

Tipy z mé kuchyně

Pokud nemáte čerstvé maliny, dejte mražené do cedníku a nechte je povolit při pokojové teplotě, vodu z nich pak jemně odsajte ubrouskem, aby nerozmočily krém. Čokoládu používejte kvalitní, ideálně nad 60 % kakaa, třeba z řady na vaření.

A ještě jeden trik, který se mi při přípravě osvědčil: Pokud chcete roládu extra měkoučkou, před podáváním ji můžete lehce pokapat malinovým likérem nebo přidat do krému pár kapek malinové šťávy pro intenzivnější chuť. Ať už ji připravujete pro rodinu, nebo hosty, tahle roláda bude vždy trefou do černého.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, NZIP