Chia puding s malinami není jen zdravá snídaně, ale i malý rituál, na který se těšíš už večer předem. Osobně ho miluju pro jeho lehkost, jednoduchost a to, jak se dá donekonečna obměňovat. Tenhle recept je svěží, letní, nádherně barevný a chutná jako dezert.
Chia puding v posledních letech zažívá obrovský boom. Co kdysi bylo specialitou raw blogerek a fitness guru, dnes najdeš v každé lepší kavárně. Přitom jeho historie sahá až do doby Aztéků, kteří si chia semínky posilovali sílu před bojem. Dnes nás naštěstí nečekají bitvy, ale zato každodenní stres, a právě tahle snídaně pomůže tělu i hlavě nastartovat den s lehkostí. Kombinace malin a kokosového mléka chutná jako malý tropický útěk na dovolenou.
Chia semínka nejsou žádný módní výstřelek. Jsou to malí nutriční hrdinové nabití vlákninou, omega-3 mastnými kyselinami, železem i vápníkem. Dokážou na sebe navázat několikanásobek vody, takže tě zasytí na dlouho. V létě jsou ideální do studených dezertů, protože není potřeba je tepelně upravovat. Maliny navíc patří mezi nejsilnější přírodní antioxidanty, podporují imunitu a skvěle chutnají, hlavně ty čerstvě utržené ze zahrádky nebo trhu.
Bezlaktózový mandlový pudink s chia semínky je na přípravu velmi rychlý a vhodný pro celiaky i pro lidi s intolerancí nebo alergií na laktózu. Pochutnají si na něm i vitariáni, protože se nevaří a neobsahuje vejce.
Chia puding dělám často, a tak jsem si během času vypilovala pár triků, které mi ho ještě víc zpříjemňují. Ne vždycky mám doma kokosové mléko, takže bez výčitek sáhnu po mandlovém nebo obyčejném kravském, funguje to stejně dobře. Někdy do základu přimíchám i lžíci bílého jogurtu, když chci, aby byl puding trochu krémovější a hutnější.
Co se týče malin, samozřejmě nejlepší jsou ty čerstvě natrhané, ale když není sezóna, používám mražené. Nechám je jen trochu povolit a krátce prohřeju s kapkou citronu. Funguje to skvěle.
A ještě jedna věc, která mi šetří čas (a ráno nervy) – připravuju si puding rovnou do malých skleniček s víčkem. V lednici vydrží i čtyři dny, takže mám snídani hotovou dopředu a jen ráno sáhnu po porci. Pokud se chci rozmazlit, navrch přidám trochu granoly, pár borůvek nebo i pár jedlých květů, prostě snídaně jako z kavárny.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, NZIP