Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

3 recepty na jednoduché a výborné domácí cibulové kroužky - s pivem, mlékem i bez vajec

3 recepty na jednoduché a výborné domácí cibulové kroužky - s pivem, mlékem i bez vajec

Smažené cibulové kroužky u nás nejsou sice tak rozšířenou a populární přílohou, jako například hranolky či krokety. Jakmile ale objevíte jednoduchost jejich přípravy i jejich skvělou chuť, určitě si ve vaší kuchyni získají své místo.

Přečtěte si také

Milované i nenáviděné stravenky. Jak to s nimi bude dál?
Milované i nenáviděné stravenky. Jak to s nimi bude dál?

Levná večeře i skvělá příloha k jídlům

Vyrobit si domácí cibulové kroužky v těstíčku je opravdu snadné a navíc levné. Zejména nyní na podzim, kdy oproti létu cena cibule v obchodech zase klesá. Kilo cibule vás nyní v obchodech běžně vyjde na cenu okolo 25 až 29 Kč, v akci se ale velmi často objevuje za výhodnou cenu okolo 12 Kč za kilogram. 

Základní příprava

Základem je větší cibule nakrájená na tlustší kolečka (cca 1 cm silná), hlubší pánev nebo fritéza a vhodný olej na smažení. Poté už záleží na tom, jaké suroviny se do těsta rozhodnete přidat (nebo jaké máte zrovna doma po ruce). Pro inspiraci uvádíme hned tři různé variace těsta na cibulové kroužky.

Základem cibulových kroužků je větší cibule nakrájená na silnější 1 cm tlustá kolečka

Cibulové těstíčko

Níže uvedené recepty na těstíčka vystačí vždy na cca 3 - 4 kusy větší cibule. Postup je u všech variací stejný: Smíchejte všechny ingredience, dokud vám nevznikne hladké těsto s konzistencí o trochu hustší než těsto na palačinky. Uvedené množství surovin v receptech berte pouze jako orientační – pokud je těsto moc řídké, přidejte mouku a naopak. Pokud je husté, přilijte tekutinu dle receptu (mléko, pivo).

Bylinkové pivní těstíčko bez vajec

Suroviny: 200 g hladké mouky, 200 ml černého piva, 1 lžička černého pepře, 4 lžičky tymiánu (či jiných bylinek podle chuti), 1 lžička sušeného česneku, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička soli

Mléčné těstíčko s vejci

Suroviny: 250 g hladké mouky, 2 vejce, 200 ml mléka, sůl, pepř a jiné koření (sladká paprika, česnek) podle chuti

Pivní těstíčko se solamylem a vejci

Suroviny: 200 g hladké mouky, 2 vejce, 150 ml piva (ideálně černého), 1 lžíce solamylu, špetka jedlé sody nebo prášku do pečiva, pepř a sůl podle chuti

Pokud děláte cibulové kroužky na pánvi, dbejte na to, aby v ní bylo dost oleje a kroužky ponořené plavaly

Pár tipů pro ještě dokonalejší domácí cibulové kroužky

Zatímco budete těsto „ladit“, zkuste dát do předem rozehřátého oleje jeden zkušební kroužek. Hlavní je, aby se těstíčko neoddělilo a neodplavalo.

Pokud kroužky připravujete na pánvi, dbejte na to, abyste v ní rozehřáli dostatečné množství oleje, ve kterém budou kroužky moci plavat (napodobíte tak rovnoměrné smažení ve fritéze).

Před obalením v těstíčku můžete jednotlivé kroužky obalit ještě v hladké mouce.

Připravujete-li těstíčko obsahující pivo, z vlastní zkušenosti doporučujeme zvolit nějaké tmavé a více procentní, které přirozeně obsahuje více cukru – ten snáze udrží těsto pohromadě a dodá kroužkům lehce karamelizovanou chuť.

  • Tip: Vzhledem k tomu, že v kroužcích chuť piva jako takového nijak nevynikne, můžete klidně použít i obyčejnější značky. Mezi silnými tmavými pivy vybíráme například Argus Strong (7,2 % alkoholu) v plechovce, který zakoupíte v obchodech Lidl za cenu 12,90 Kč/ 500 ml. V akci dokonce za cenu 9,90 Kč / 500 ml.