7 tipů pro přípravu dokonalých palačinek. Naučte se trik s lednicí či sádlem a na cukr zapomeňte

Maminka s dcerou, které dávají palačinky z pánve na talíř Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Tak jednoduché, přesto tak zrádné. Příprava dokonale tenkých, akorát křupavých a jemných palačinek je někdy pořádná věda. Stačí ale při přípravě těsta a smažení dodržovat pár základních pravidel i užitečných vychytávek a odteď se vám vždy povedou stejně jako profíkům. Zkuste si příště vzpomenout na našich 7 rad, se kterými se vyhnete gumovým, potrhaným nebo připáleným palačinkám a zaručeně si pochutnáte.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

1. Sáhněte po dobrých surovinách

A to nejen při sladkém nebo slaném plnění, ale i při přípravě těsta. Zapomeňte na vodu a jako tekutinu vždy používejte mléko, ideálně plnotučné. Stejně tak nepodceňujte sílu kvalitních (domácích nebo farmářských) vajíček.

Cukr naopak přímo do těsta dávat nemusíte – palačinky si krásně dosladíte i na talíři, navíc by mohl na pánvi začít karamelizovat a uspíšit připalování a přichytávání.

Několik palačinek, naskládaných na dřevěném prkénku, vedle miska s moukou a hrnek mléka Anastasia Izofatova / Shutterstock.com

2. Použijte kvalitní, prosátou mouku

Pro dokonale tenké těsto francouzských palačinek používejte vždy hladkou, důkladně prosátou mouku. Zamezíte tak tvorbě hrudek. Někdy se dokonce doporučuje použít dortovou mouku, která je speciálně namletá pro nadýchanější těsta. Lépe se pojí s ostatními surovinami v hladké těsto a palačinky pak mají jemnější strukturu a lehkou konzistenci.

  • Tip: Pokud připravujete palačinky, které budete dále zapékat, můžete naopak sáhnout po mouce polohrubé, která zajistí silnější konzistenci, vhodnější pro plnění a polévání.

3. Těsto nechte odležet v lednici

Palačinky nejčastěji připravujeme ráno na snídani nebo jako rychlou svačinku během dne. Ty nejlepší se ale povedou až tehdy, kdy je těsto dostatečně předem uleželé, protože se v něm stihne rozvinout lepek a všechny suroviny se dokonale propojí. V lednici by měla tekutá směs odpočívat vždy alespoň 30 minut. Pokud ale počítáte s přípravou palačinek předem, klidně nechte těsto v chladničce přes noc.

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem jsou skvělou variantou pro rychlou a zdravou večeři pro celou rodinu i jako oběd do krabičky.

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem
Dýňové palačinky
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Dýňové palačinky

Z dýňového pyré připravíte úžasné dýňové palačinky – a s čím je budete podávat, je jen na vás. Jde o bleskovou, příjemnou podzimní snídani, kterou si můžete užít nejen o víkendu.

Dýňové palačinky

4. Vyberte správnou pánev

Tímto se dostáváme k důležitému triku zkušených palačinkářů, k výběru pánve. Dají se koupit i speciální pánve na palačinky, které mají široké dno a nízké stěny a díky tomu dobře a rovnoměrně vedou teplo (navíc se s nimi palačinky dobře obrací ve vzduchu). Úplně ale postačí jakákoliv nepřilnavá. V tomto případně vyhrává nerezová, která tuto funkci nikdy neztrácí. Nemá totiž speciálně upravený povrch, který by se mohl časem poškrábat, jako je tomu například u pánví teflonových.

„Kouzlo nerezu spočívá v tom, že umožní rozlít palačinkové těsto opravdu dotenka. S novou teflonovou nebo keramickou pánví se vám to nejspíš povede taky, ale jakmile mají tyhle pánve něco za sebou, jejich povrch přestane být hladký a stává se poréznějším, takže na něm ulpí vyšší vrstva těsta. Výsledkem jsou sice pořád palačinky, ovšem palačinky tlustší a houbovitější,“ radí na svém blogu autorka kuchařek Jana Florentýna Pišová a dále dodává, že na nerezu se vám také podaří hezčí a výraznější zezlátnutí i křupavější krajkový okraj.

Nalévání palačinkového těsta na pánev New Africa / Shutterstock.com

5. Oleje dávejte spíš méně než více

Palačinky by při smažení nikdy neměly plavat jako bramboráky (akorát by se vám potrhaly), na druhou stranu nedostatek tuku může zapříčinit přichytávání. Před nalitím každé dávky těsta kápněte na pánev trochu oleje, případně dejte lžičku másla nebo ghí a rozetřete mašlovačkou po celé ploše.

Skvělou vychytávkou jsou v tomto ohledu oleje ve spreji, které zajistí rovnoměrný nános v přiměřené dávce.

6. Zkuste smažit na sádle

Volte stejný postup jako výše, pouze zaměňte máslo či olej za poctivé sádlo. Rozetřete ho trošku (stačí lžička i méně) po pánvi a nechte chvíli rozehřát. Uvidíte, že palačinky s ním získají úplně jinou chuť a křupavost.

7. S obracením buďte trpěliví

Proti trhání pomůže dobře rozpálená pánev a trocha trpělivosti. Jakmile těsto nalijete, počkejte, až začne od stran růžovět a budou se objevovat bublinky. Placku obracejte až tehdy, kdy bude po zatřeseni s pánvičkou sama klouzat ze strany na stranu, případně půjde snadno podebrat obracečkou. Pokud by se vám mezitím začala připalovat, na vině bude moc hutné těsto (stačí naředit mlékem), málo oleje nebo másla, případně stará pánev, která ztratila své nepřilnavé vlastnosti.

Zdroj: Kuchařka pro dceru, Apetit Online