Návod, jak vyrobit levné tablety do myčky a toalety

Ruka drží před myčkou doma vyrobenou tabletu FotoHelin / Shutterstock.com

S láskou k životnímu prostředí a rodinnému rozpočtu – zbavte se chemie a začněte s domácí drogerií. Vyrobíte ji snadněji, než byste čekali. Je účinná, levná a neobsahuje zbytečné toxické látky. A váš úklid bude hračka.

Přečtěte si také

Košík.cz mění barvu: Logo, e-shop, auta i kurýry postupně převlékne do nezaměnitelné fialové barvy

Nebojte se toho

I podomácku vyrobená drogerie může provonět váš domov. Navíc postačí jen pár surovin a domácnost se bude lesknout hygienickou čistotou. Je to snadné. Drogerie přátelská k životnímu prostředí šetří peníze, snižuje spotřebu plastů, a navíc i nádherně voní. Vyzkoušíte ji?

Čistá toaleta? Jedině s domácí „šumivkou“!

Čisticí prostředky na toaletu bývají plné chemie. Pozor, jde to i jinak! S domácími „šumivkami“ bude záchod dokonale hygienicky čistý a třeba i voňavý! Potřebujete jen 2 šálky jedlé sody, 2/3 šálku kyseliny citronové, oblíbený esenciální olejíček a silikonové formičky.

Nemáte čas na domácí výrobu? Skočte si pro tablety v akci

Jak vyrobit domácí tablety do toalety?

Ve skleněné míse opatrně smíchejte sodu a kyselinu citronovou. Suché ingredience jednou nebo dvakrát přestříkněte rozprašovačem s vodou. Pořádně znovu promíchejte – můžete přidat 50 kapek vonného oleje.

Směs by měla být téměř suchá, když na řadu přichází pěchování do formiček. Jestliže nemáte formičku, lze šumivé tablety tvarovat ručně. Výtvory pak nechte přes noc v suchu, aby dostatečně proschly. Uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě a používejte podle potřeby. Ať špína vyšumí!

  • Tip: Domácí čisticí prostředky v jejich sypké nebo tabletové podobě esteticky uchovávejte ve stylových zavařovacích sklenicích.
Přísady na výrobu domácích tablet GRACIELLADEMONNE / Shutterstock.com

Domácí čisticí prostředky

Už vás nebaví kupovat nejrůznější čisticí prostředky na koupelnu, toaletu a kuchyni? Připravte si vlastní voňavý univerzální čistič, který si poradí s nečistotami i mastnotou. Jeho základem je známý pomocník – ocet.

Na univerzální čistič budete potřebovat hrnek vody, ½ hrnku octa, 2 lžíce jedlé sody a 20 kapek esenciálního oleje podle vlastního výběru. A co dál? Stačí smíchat v lahvičce s rozprašovačem a používat všude tam, kde je to potřeba. Před každým použitím nezapomeňte řádně protřepat.

Domácí čistič na odpady

Potřebujete rychle a šetrně vyčistit odpady? Je to hračka! Stačí si připravit domácí čistič odpadů. V míse smíchejte díl soli na díl jedlé sody. Tuto směs nasypte do ucpaného odpadu a zalijte octem. Prostředek nechte několik minut působit. Poté přichází na řadu vroucí voda. Tou nakonec zalijte odpad, aby byl dokonale čistý. Jednoduché, že?

Tablety do myčky za 1 Kč

Už vám zase došly tablety do myčky, nebo jen nechcete utrácet za ty v obchodech, protože jsou plné chemie, a hlavně příšerně drahé? Suroviny na výrobu domácích tablet seženete v každé drogerii a výsledná cena za tabletu bude necelá 1 koruna.

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek jedlé sody
  • 1 hrnek prací sody
  • 1 hrnek soli
  • ½ hrnku kyseliny citronové
  • trocha vody

Při výrobě tablet do myčky pracujte v gumových rukavicích! Všechny suroviny smíchejte v míse a zřeďte trochou vody. Hotovou směsí naplňte tvořítka na led a nechte zhruba půl hodiny zatvrdnout. Poté vyklopte hotové kostičky a uložte je do uzavíratelné sklenice bez přístupu vzduchu, aby tabletky nevstřebávaly vlhkost.

Ekologické přírodní čističe jedlá soda, citron a hadřík JPC-PROD / Shutterstock.com

Domácí leštěnka

Domácí leštěnka vám pomůže zbavit se prachu a vrátí nábytku lesk. Pro její výrobu budete potřebovat šálek olivového oleje a půl šálku octa s několika kapkami citronu a oblíbeného éterického oleje. Důkladně promíchejte a uchovávejte v lahvičce – kdykoli nanášejte na potřebná místa suchým hadříkem. Můžete použít také k přeleštění dřevěné podlahy.

Nezmeškejte ekologické prostředky v akci

Domácí osvěžovač vzduchu

Přírodní osvěžovač vzduchu vyrobíte z 1 a ¼ šálku vody, 4 lžic sušené bazalky, 1 lžíce vodky a esenciálního oleje. Potřebovat budete také kávový filtr a vhodný rozprašovač.

Nejprve dejte vařit půl šálku vody. Jakmile dojde k varu, vsypte do hrnce bazalku. Mezitím v druhém hrnci vařte zbylou část vody. Do trychtýře vložte kávový filtr a takto připravený ho umístěte do láhve s rozprašovačem. Přes filtr vlijte vodu s bazalkou. Po přefiltrování vyndejte filtr a vlijte do lahvičky zbylou převařenou vodu.

Nakonec stačí přidat vodku a esenciální olej a je hotovo. Používejte pro vykouzlení příjemné a harmonické vůně domova. Kdykoli.