Jak připravit kukuřici na několik způsobů v mikrovlnce, na grilu a v troubě?

Člověk v klobouku okusuje grilovanou kukuřici kosmos111 / Shutterstock.com

V obchodech začíná období kukuřice a to znamená, že je nejlepší čas si tuto žlutou sladkou zeleninu vychutnávat na nejrůznější způsoby. Máme pro vás tip na šest různých postupů přípravy a na závěr i jeden pro univerzální dochucení. Oblíbíte si kukuřici z mikrovlnky, trouby, nebo grilovanou ve slupce, oleji či alobalu?

Přečtěte si také

Olej, brambory i arašídy: 7 úplně obyčejných potravin, o kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou tak zdravé

Po jaké kukuřici sáhnout?

V první řadě je důležitý výběr správného typu. Nejvhodnější je cukrová, kterou koupíte v supermarketech, hypermarketech a prodejnách se zeleninou.

Buďto se prodává jako celý klas i s listy a vlasy – k jeho uvaření ve vodě zpravidla stačí 30 minut. Na gril nebo do trouby ho můžete dát i bez předvaření. Případně se prodává oloupaná a předvařená, jejíž příprava bývá opravdu blesková. U kukuřice utržené z pole je potřeba k uvaření delší doba, většinou 1,5–⁠2 hodiny.

  • Ať už se tedy rozhodnete vyzkoušet kukuřici na grilu, v troubě, nebo v mikrovlnce, je ideální sáhnout právě po cukrové. S postupem léta se nyní začíná objevovat v letákových akcích řetězců, kde ji ve slevě koupíte za pár korun, většinou za 12,90–19,90 Kč / klas.
  • Pokud byste chtěli grilovat nebo péct kukuřici setou z pole, je potřeba ji alespoň částečně předem předvařit.
Člověk drží dva balíčky předvařené kukuřice v supermarketu ativophotos / Shutterstock.com

Jak připravit kukuřici v mikrovlnce?

Někdo na ni nedá dopustit jako na nejrychlejší způsob přípravy, nicméně je potřeba počítat s trochu sušší konzistencí. Máte-li celý klas i se slupkou, dejte ho do mikrovlnky na talířku tak, jak je. Neoloupaný můžete zabalit třeba do vlhké papírové utěrky. Nastavte nejvyšší výkon a nechte vařit po dobu cca pěti minut. U neoloupaného klasu pak stačí odříznout konec a žlutý vnitřek vám snadno sám vyklouzne.

Jak na kukuřici na grilu 4× jinak

V alobalu

Očištěný klas zabalte do alobalu a pečte na grilu ze všech stran po dobu 15 minut. Výsledkem by měla být šťavnatá a sladká zrnka, která budou zeleninovou chutí připomínat spíše vařenou kukuřici než grilovanou z „ohně“.

Ve slupce

S trochou trpělivosti a času navíc můžete listový obal opatrně naříznout a odloupnout tak, aby byl stále přichycený ke konci klasu. Očistěte ho od nepříjemných vlasů a poté opět přetáhněte přes žlutý klas. Následně grilujte podobně jako v alobalu: s průběžným otáčením 15 minut. Do horké kukuřice se následně můžete ihned pustit bez boje s vlákny.

Kukuřičná polévka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kukuřičná polévka

Kukuřičná polévka je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Má velmi lahodnou, smetanovou chuť, kterou si jistě zamilujete. Svou absolutní nenáročností se skvěle hodí i pro začínající kuchaře.

Kukuřičná polévka

S olejem

Předvařený oloupaný klas potřete olivovým olejem a grilujte na mírném plamenu ze všech stran šest až 10 minut podle velikosti. Vyvarujte se přímého ohně, aby se stihla zrníčka pořádně propéct a nezačala se dřív připalovat. Přípravu urychlíte, když klasy překrojíte na několik menších částí.

Ze slaného nálevu

Oloupané klasy kukuřice dejte před grilováním na maximálně 45 minut do slaného nálevu (na tři litry vody dávkujte 1/4 hrnku soli). Poté osušte, potřete olejem a dejte péct na gril do středního žáru na šest až 10 minut, průběžně otáčejte.

Tři grilované kukuřičné klasy na talíři, dip, limetka nblx / Shutterstock.com

Jak připravit kukuřici v troubě?

Příprava je podobná jako na grilu. Stačí oloupané klasy potřít olejem nebo máslem (můžete ho smíchat s česnekem, bylinkami a solí), zabalit do alobalu a péct při 180–200 °C po dobu 45–55 minut (podle velikosti klasů).

Jak ochutit kukuřici?

Ať už si kukuřici připravíte v mikrovlnce, na grilu, nebo v troubě, na závěr nesmí chybět správné dochucení. Tu nejlepší lahůdku vykouzlíte i s obyčejným klasickým základem: máslem a solí. Nebo si připravte domácí bylinkové máslo: smíchejte ho se solí, petrželí, pažitkou, medvědím česnekem, tymiánem, případně ho utřete s pečeným česnekem.

Hotovou kukuřici máslem potřete (aby se krásně rozteklo), pro více chuti posypte sýrem a hurá na ni. Práci s vykusováním zrníček si potom ušetříte se speciálními vidličkami a struhadly na klasy, které koupíte v domácích potřebách nebo různě na internetu.

Zdroj: Thekitchn.com, Toprecepty.cz