„Cereálie“ pro dospělé? Kávové želé kostky chutnají nejlépe zalité mlékem. Jak si je připravit?

Kávové želé kostky ve sklenici mléka, v pozadí kávové zrna Dementieva Iryna / Shutterstock.com

Po celém světě jsou známé a populární pod názvem Coffee Jelly. Pochází z Japonska a v létě jsou ideálním spojením kávového nakopnutí, osvěžení a mlsání. Jejich příprava je velmi snadná a vychutnávat si je můžete zalité mlékem přímo z misky. Jak si kávové želé kostky připravit, čím je dochutit a jak je jíst?

Přečtěte si také

Tajné triky cukrářek, které zajistí, že vaše linecké cukroví nebude mít konkurenci

Povzbuzení i pochutnání

Kávové želé si oblíbíte pro mnoho důvodů. Tím prvním je snadnost přípravy. Hotové je do 15 minut a potřebovat budete pouze 3 obyčejné suroviny: Uvařenou kávu, želatinu a cukr.

Výhodou rovněž je, že se dá vyrobit ve větším množství do zásoby. Kdykoliv pak dostanete ráno a v průběhu dne chuť na něco studeného nebo budete potřebovat doplnit energii, stačí jen sáhnout do lednice.

Jak se kávové želé jí?

  • Přelité kondenzovaným mlékem, plnotučným nebo rostlinným, smetanou, ledovou kávou i kakaem.
  • Podávané s kopečkem šlehačky nebo zmrzliny, dozdobené čokoládovou či karamelovou polevou, čerstvým ovocem (hodí se například osvěžující pomeranče, broskve nebo mango).
  • Samotné s přikusovaným piškotem či sušenkou. 
Želé kostky na lžíci, v pozadí kostky se šlehačkou v misce funny face / Shutterstock.com

Jak želé tvarovat a servírovat?

Vyhrát si rovněž můžete se samotným servírováním. Obvykle se káva s želatinou vylívá na menší plech nebo do krabičky a po ztuhnutí krájí na kostky. Klidně si ale práci usnadněte s tvořítkem na led a rovnou sáhněte po formách s hravými nebo vtipnými tvary. Fantazii se meze nekladou.

Pokud spíš uvažujete prakticky, zapomeňte na kostky, srdíčka nebo různá zvířátka a kávovou směs jednoduše nalijte přímo do misek či skleniček. Po ztuhnutí přidejte do nádoby zbytek surovin a vše společně vyjídejte lžičkou. 

Recept: Kávové želé kostky (Coffee Jelly)

Budete potřebovat:

  • 4 plátky želatiny + cca 100 ml vody pro namočení želatiny
  • 300 ml uvařené černé kávy
  • 2 lžičky bílého / třtinového cukru

Tip! Pro zajímavější chuť přidejte také pár kapek ochuceného sirupu do kávy, vanilkový extrakt nebo jiné oblíbené dochucovadlo. 

Nalévání kávy do formičky na led Africa Studio / Shutterstock.com

Postup:

  1. Uvařte kávu a nechte v ní rozpustit cukr, případně přidejte jiná dochucovadla podle chuti.
  2. Plátky želatiny dejte nabobtnat do studené vody a poté je opatrně vymačkané smíchejte s teplou kávou.
  3. Vše společně důkladně promíchejte, dokud se želatina nerozpustí.
  4. Nalijte do krabičky / formy na led a dejte alespoň na pár hodin do lednice vychladit a ztuhnout.

Jak kávové želé připravit z želatiny v prášku?

Pokud po ruce nemáte želatinu v podobě plátků, můžete využít i práškovou. V takovém případě dávkujte cca 4 gramy želatiny na 300 ml uvařené kávy a 1 lžíci cukru (množství přidejte nebo odeberte dle preference).

Želatinu rozmíchejte v cca 30 ml horké vody, přelijte do rendlíku a přidejte oslazenou kávu. Počkejte na bod varu a ihned odstavte. Nechte směs trochu vychladnout a poté nalijte do formičky nebo menší hranaté misky. Dejte do lednice a počkejte několik hodin, dokud vše úplně neztuhne.

Zdroj: Japanese Coffee Co., Kupi