Hodnota nejvýhodnější stravenky se zvedla o rekordních 44 Kč

Nálepky oznamující možnost platit stravenkami sylv1rob1 / Shutterstock.com

Někteří zaměstnavatelé nabízí jako benefit týden dovolené navíc, možnost práce z home office nebo třeba firemní vůz. Nejpopulárnějším benefitem vůbec jsou ale stravenky. Zaměstnavatelé je využívají zejména proto, že představují daňově uznatelný náklad, o který si mohou snížit daňový základ. Uplatnit si mohou náklad do výše 55 % ceny stravenky, maximálně však do výše 70 % sazby stravného. Vzhledem k rekordní inflaci došlo ke změně, která nemá obdoby. Cena nejvýhodnější stravenky se zvedla skoro o třetinu.

Přečtěte si také

Jak vybrat retenční nádrž na vodu? Na zalévání dešťovkou vám stát dá i 100 tisíc na dotacích

Stravenka v hodnotě 194 Kč

Od ledna 2022 měla nejvýhodnější stravenka hodnotu 150 Kč. Jelikož si ale kvůli inflaci koupíme za danou částku stále méně jídla, zvedla se její hodnota. Nejprve od srpna 2022 na 180 Kč a následně od 1. ledna 2023 na 194 Kč.

Jen pro srovnání, ještě před 2 lety měla nejvýhodnější stravenka hodnotu 137 Kč, což znamená zvýšení o více než 50 Kč za dva roky.

Vývoj ceny stravenek za 13 let

Níže můžete vidět vývoj ceny stravenek za posledních 13 let, a to v tabulce od jednoho z předních poskytovatelů benefitů u nás, společnosti Sodexo Benefity. Od roku 2011 lze vidět více než dvojnásobný nárůst a srovnání se současnou dobou dává představu o tom, jak výrazně změnila inflace hodnotu našich peněz. Postupný vývoj cen stravenek je nejvíce výrazný v posledních letech. Zatímco před 10 lety rostla cena jen v jednotkách korun, dnes už to jsou desítky korun.

Tabulka ukazující vývoj ceny stravenek Sodexo Benefity

Ceny potravin i veřejného stravování rostou

Jedná se o velmi důležitý benefit, protože se cena potravin meziročně značně zvýšila a získat možnost úhrady stravování znamená pro zaměstnance snížení jejich výdajů. Kvůli rostoucí ceně jídel stále více lidí stravování v restauračních zařízení vynechává, to se ale může se zvyšující se hodnotou stravenek změnit.

  • Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity uvedla: „K tak velkému růstu došlo poprvé v historii. V předcházejících letech se hodnota zvyšovala spíše v řádu jednotek korun než jejich desítek. Hodnota daňově nejvýhodnější stravenky se tak téměř vyrovná s průměrnou cenou obědů, která byla na konci listopadu 179 korun, ale například v Praze již přesáhla 200korunovou hranici.“

Kde uplatnit stravenky?

Stravenky přijímá většina restauračních zařízení a velkých řetězců. Patří mezi ně třeba Albert, Billa, Globus, Kaufland, Lidl, Penny Market a Tesco. Před nákupem je vždy vhodné si ověřit, jestli daný obchodník vaše stravenky přijímá. Například v prodejnách COOP o jejich akceptování rozhodují jednotliví prodejci sami.

  • Jestli lze na daném místě platit stravenkou, můžete poznat podle vylepených symbolů i od pracovníka prodejny nebo stravovacího zařízení.
Kupte si do práce oběd za dobrou cenu

Je třeba počítat s tím, že často existují limity na částku, kterou lze platit stravenkami a také limity na vrácení za platbu s ní. Ve většině případů se vyplatí nakupovat buď přesně, nebo zbytek doplatit. Stravenky mají svůj pevný účel, slouží k nákupu potravin – pokud plánujete nákup zboží nepotravinového charakteru, jako jsou tabákové výrobky, drogerie nebo alkohol, připravte si platební kartu nebo hotovost.

  • Jiné je to v případě stravenkového paušálu, u kterého dostává zaměstnanec peníze a následně je na něm, jestli je využije na nákup potravin nebo pro jiné účely.