Jak ušetřit při praní prádla? Tyto tipy srazí váš účet za elektřinu na minimum

Moderní pračka, koncept chytré domácnosti Pixel-Shot / Shutterstock.com

Spotřebu elektřiny v domácnosti snížíte mimo jiné efektivním praním. Základem je vybrat pračku energetické třídy A a využívat šetrný program, který dnes už najdete u většiny modelů. Ještě více se ale vyplatí prát na nízké teploty a naplnit pračku alespoň na 70 %. Dále hraje roli i rychlost odstřeďování a s tím související doba sušení.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Výběr pračky podle energetické třídy

Výběr pračky podle energetické třídy je důležitý pro úsporu energie, vody a peněz. Energetické třídy jsou označeny písmeny od A do G, přičemž A je nejúspornější a G je nejméně úsporná.

Pračky s vysokou energetickou třídou spotřebují méně elektřiny a vody na stejné množství prádla. Při výběru se tedy vyplatí podívat se po pračkách, které jsou v energetické třídě A, případně B. Na začátku může jít o trochu větší investici, v dlouhodobém horizontu však ušetříte. Při výběru pračky berte v úvahu i další faktory, jako jsou kapacita, funkce, rozměry a cena.

Praní v nízkém tarifu

Než začnete přemýšlet o jiných možnostech úspory, ověřte si, jestli máte v nějakém čase elektřinu levnější. Pračka totiž patří ke spotřebičům, u kterých je rozdíl opravdu znatelný.

Nízký tarif (v minulosti se mu říkalo noční proud) se spouští v době, kdy dochází k nižším odběrům, často je to v noci nebo brzy odpoledne. Konkrétní informace vám ale musí poskytnout dodavatel energií.

Šedá pračka, proutěný koš na prádlo, váza s bavlníkem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Snížení teploty praní

Většinu barevného nebo černého oblečení bez viditelných skvrn můžete prát ve studené vodě. Tím ušetříte až polovinu energie. A pokud jsou na prádle fleky a známky pocení, mělo by stačit 30 °C. Výjimkou jsou bílé oděvy, ale i tam zkuste teplotu omezit, ideálně na 40 °C. Praní při vysokých teplotách navíc poškozuje textilní vlákna.

Díky studenější vodě tedy prodloužíte životnost oblečení a nebudete muset tak často kupovat nové. Tím prospějete nejen svému rozpočtu, ale i životnímu prostředí. A ještě ekologičtější můžete být díky pracím prostředkům na přírodní bázi.

Rychlost odstřeďování

Praní na vyšší otáčky je sice náročnější na spotřebu energie, ale na druhou stranu zkracuje dobu sušení prádla. Volba tedy záleží na konkrétním modelu pračky i na materiálu. Například u vlny se doporučuje maximálně 400 ot./min, zatímco bavlněné oblečení vyžaduje alespoň 1 200 ot./min.

Sušení prádla na vzduchu

Sušičky jsou energeticky náročné, na jeden kousek prádla spotřebují 0,5–0,8 kWh. Navíc mohou některé materiály nenávratně poškodit. Jestli tedy chcete ušetřit, používejte je jen výjimečně a raději sušte prádlo venku na šňůře. Prádlo tak bude krásně provoněné a vy ušetříte i za aviváže a bělidla.

Člověk otáčí kolečkem na pračce brizmaker / Shutterstock.com

Správné plnění pračky

Pračka by měla být naplněná zhruba z 80%, a to tak, abyste ve zbylém prázdném prostoru roztáhli dlaň. Pokud ji naplníte takzvaně na doraz, prádlo nebude důkladně vyprané. Pokud perete jen pár kousků, plýtváte vodou i elektřinou.

Správné dávkování pracího prostředku

Správné dávkování pracího prostředku je klíčové pro dosažení čistého prádla, ale zároveň ekonomické praní. Při dávkování pracího prostředku vezměte v úvahu tyto faktory:

  • Tvrdost vody: Čím tvrdší je voda, tím více pracího prostředku je potřeba.
  • Stupeň znečištění prádla: Čím špinavější je prádlo, tím více pracího prostředku je logicky potřeba.
  • Typ a množství prádla: Různé typy látky vyžadují různé množství pracího prostředku. Delikátnější látky mohou vyžadovat menší množství, zatímco silně znečištěné oblečení může potřebovat více.
  • Koncentrace pracího prostředku: Moderní prací prostředky jsou často koncentrované, a proto je důležité dávat pozor na doporučenou koncentraci. Přebytečné množství pracího prostředku nemusí znamenat lepší čistící účinek a může být zátěží pro životní prostředí.

Použití páry místo praní

Použití páry místo praní je způsob, jak osvěžit a vyčistit prádlo bez použití vody a pracího prostředku. Pára dokáže proniknout do látky a odstranit z ní zápachy, bakterie, alergeny a lehké nečistoty. Pára také zjemňuje a vyhlazuje prádlo, což usnadňuje žehlení.

Navíc její použití místo praní šetří energii, vodu a čas, protože není třeba plnit a vyprazdňovat buben pračky. Některé pračky mají speciální programy pro parní praní, které můžete použít pro jemné nebo málo znečištěné prádlo.

Symboly pro praní prádla

Pečlivě si prohlédněte symboly praní na svém oblečení a řiďte se jimi při třídění prádla. Nerespektováním těchto symbolů hrozí riziko poškození oblečení a zároveň zbytečně nadměrná spotřeba energie. Dodržováním těchto pokynů nejen že uchráníte své oblečení, ale také přispějete k efektivnímu využívání energie při praní.

Zdroje: datart.cz, kupi.cz