Mikrovlnná trouba na lednici: Na jaká rizika se připravit?

Mikrovlnná trouba na lednici naproti kuchyňské lince Alexey Slyusarenko / Shutterstock.com

Ne všichni mají tak velkou domácnost, aby mohli umístit každý spotřebič tam, kam si zamanou. To je také důvod, proč jsou vestavěné spotřebiče v kuchyňské lince tak oblíbené. Možná že v rámci úspory místa přemýšlíte o umístění některých přístrojů přímo na sebe. Mnoho lidí o tom uvažuje, ale nezná reálná rizika. Častým dilematem bývá mikrovlnná trouba, kterou lidé dávají na lednici. Může zde být, nebo je to špatně?

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Může být mikrovlnka na ledničce?

Jak zajisté víte, lednice by neměla být blízko zdroje tepla, protože to může zvýšit její spotřebu nebo poškodit její funkci. Mikrovlnná trouba je zdrojem tepla a má na sobě otvory, kterými vytlačuje horký vzduch. Nepoužívá se však neustále, ale jen občas a na krátké sekvence, takže z tohoto hlediska její umístění nijak nevadí.

Mít mikrovlnku a lednici u sebe je velmi praktické, protože často vyjmeme z lednice jídlo, které si chceme hned ohřát, a toto umístění nám ušetří kroky. Je ovšem třeba dodržet určitá pravidla, která si představíme níže.

Bílá mikrovlnka na lednici Sakarin Sawasdinaka / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

Výška lednice

Když umístíte mikrovlnnou troubu na lednici, dokážete s ní bezpečně zacházet? Pokud by byla příliš vysoko, mohla by být manipulace s ní velmi nebezpečná, a to obzvláště v případě horkých jídel, jako jsou polévky nebo omáčky. Pokud budou mikrovlnnou troubu používat i děti, je důležité, aby na ni pohodlně dosáhly a nemusely k tomu potřebovat například židli.

Velikost mikrovlnky

Umístěte ji na lednici pouze v případě, že se na ni bezpečně vejde a nepřesahuje. Pokud se po lednici klouže nebo se naklání v nějakém směru, představuje vážné bezpečnostní riziko.

Hmotnost mikrovlnné trouby

Pokud je vaše mikrovlnná trouba velmi těžká, mohla by svou hmotností lednici poškodit. Některé spotřebiče mají váhové limity. Ujistěte se v návodu na lednici, jestli zde není varování před váhovým limitem na horní část spotřebiče.

Lednice, pračka, na které je mikrovlnka s žehličkou, dále trouba, radiátor, klimatizace Maxx-Studio / Shutterstock.com

Větrání

Jelikož z mikrovlnné trouby proudí horký vzduch, je třeba, aby měla kolem sebe dostatek prostoru, aby se mohl tento vzduch odvětrávat. Pokud by bylo prostoru velmi málo a teplo by se neodvětrávalo, mohlo by to způsobit, že bude muset kompresor vaší lednice více pracovat, což dlouhodobě ovlivní její výkon.

Elektrický obvod

Každý spotřebič by měl mít vyhrazený obvod, který není sdílen s jiným náročným spotřebičem. Mikrovlnky mají výkon obvykle od 500 do 1 800 wattů. Kompresor chladničky také odebírá značné množství elektřiny, když se zapne. Použití stejné zásuvky pro oba spotřebiče by mohlo způsobit vypnutí obvodu.

Na co dalšího byste měli myslet?

Využití prostoru na lednici je lákavé, zejména pokud je chladnička menší. Myslete na to, že věci umístěné na lednici mohou spadnout v momentě, kdy se otevírají nebo zavírají dvířka. Pokud to jde, snažte se na lednici nedávat nic, co by mohlo blokovat únik tepla, protože následně musí kompresor lednice více pracovat.

Kromě lednice lidé rádi umisťují mikrovlnnou troubu i na pračku. V takovém případě jsou největším nebezpečím vibrace, které mohou způsobit, že vám trouba postupně odskáče na okraj a spadne. Pokud budete dávat jakékoliv spotřebiče dohromady, vždy je vhodné se zamyslet, jestli se navzájem nebudou nějak ovlivňovat, abyste v domácnosti nevytvářeli zbytečná rizika.

Zdroj: neo.electricianexp.com, kupi.cz