Cuketa 6x jinak. Nejoblíbenější recepty, které zvládne úplně každý

Cuketové hranolky na talíři s kečupem From my point of view / Shutterstock.com

Období cuket je tady! Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete inspiraci na ty nejlepší recepty na cukety, které zvládne připravit úplně každý. A výsledné jídlo vás vyjde jen na pár korun.

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Co obsahuje cuketa?

Cuketa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Mimo vitamíny A, B a C obsahuje také karoteny, vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor.

Účinky cukety na zdraví:

  • blahodárně působí na náš zrak
  • posiluje svaly a srdce
  • odbourává stres
  • zlepšuje činnost mozku
  • pomáhá při léčbě dny a cukrovky
Nemáte domácí? Nevadí!

Kupte se slevou Cuketa.

Porovnat slevy

1. Recept na řízek pro chudé

Ano, právě tak někteří říkají řízkům z cukety. Ale nenechte se tímto hanlivým označením odradit – jsou skvělé!

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • koření na zeleninu (může být i vegeta nebo čerstvé bylinky)
  • sůl

Postup:

  1. Cuketu omyjeme, pokud máme čerstvou, ani ji nemusíme loupat. Nakrájíme na plátky silné 1,5 cm, z obou stran okořeníme a necháme tzv. vypotit (15–20 min). Plátky se nám musí orosit vodou. Poté je dobře osušíme.
  2. V miskách si připravíme mouku, rozšlehané vejce s troškou soli a strouhanku na trojobal.
  3. Osušené plátky cukety (pro milovníky česneku – potřeme utřeným česnekem) obalujeme v trojobalu (v pořadí – mouka, vejce, strouhanka) a ihned pokládáme na pánev s rozehřátým olejem.
  4. Smažíme z obou stran dozlatova, přebytečný tuk následně odsajeme ubrouskem či papírovou utěrkou. Výborné jsou jen tak nebo s vařeným bramborem.

Tip: Cukety nemusejí mít nutně tvar řízku. Můžete je nakrájet na hranolky, obalit a usmažit. Děti je milují s kečupem.

Cuketová polévka s krutony Dina Photo Stories / Shutterstock.com

2. Recept na cuketovou fofr polévku

Ingredience:

Postup:

  1. Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a cuketu (tu loupat nemusíme).
  2. Přisypeme sůl, kari a zalijeme vodou jen asi 2 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká).
  3. Povaříme doměkka, poté vše ponorným mixérem rozmixujeme na krém. Přilijeme zakysanou smetanu, bylinky, krátce povaříme a servírujeme.

Tip: Pokud máte doma polévkovar, ulehčíte si práci – polévku totiž nejen uvaří, ale i rozmixuje.

3. Recept cuketová sekaná neboli cukeťák

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 3 brambory
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • česnek
  • sůl, pepř, majoránka

Postup:

  1. Cukety oloupeme společně s bramborami a nastrouháme nahrubo.
  2. Obě zeleniny spojíme do mísy a přidáváme postupně další ingredience. Nastrouhaný sýr, cibuli (nadrobno nakrájenou), mouku, vejce, česnek, dochutíme pepřem a solí. Majoránku lze použít jak sušenou, tak čerstvou.
  3. Důkladně vše promícháme. Kdo má rád uzené maso, může přidat kostičky uzeného nebo nějakou jinou uzeninu – fantazii se meze nekladou. Někdo přidává i prášek do pečiva, aby byl výsledný efekt nadýchanější.
  4. Výsledné „těsto“ by mělo držet tvar a nemělo by se úplně roztékat. Hotovou směs dáme do zapékací mísy, případně na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C asi na 35 minut.

Tip: Stejné těsto se dá použít i na bramboráky z cukety, tzv. cukeťáky.

Cuketové placky YuliiaHolovchenko / Shutterstock.com

4. Recept na cuketové sladké řezy

Ingredience:

  • 400 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 3 vejce
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 200 ml oleje
  • mletá skořice, kokos, oříšky, rozinky (nebo cokoli, co máte rádi v korpusu)

Postup:

  1. Cuketu nastrouháme najemno a necháme „vypotit“ asi 15 minut, pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. V misce si z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  3. V druhé míse utřeme žlutky s cukrem a postupně přidáme olej, nastrouhanou cuketu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí.
  4. Následuje čas pro vaše laskominy – přidat můžete to, co máte rádi – rozinky, čokoládové pecičky aj.
  5. Do cuketového těsta velmi jemně všleháme sníh z bílků.
  6. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, posypeme ořechy a kokosem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 40 minut.
Kde sehnat vejce v akci?

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

5. Recept na cuketové hranolky s pikantní cuketovou pomazánkou

Ingredience:

  • cuketa
  • 1 hrnek nastrouhaného tvrdého sýru (ideálně parmezán)
  • česnek
  • chilli papričky
  • olivový olej, sůl a koření na zeleninu

Postup:

  1. Cuketu omyjeme, odřízneme stopku a špičku a rozkrojíme na půlku. Z jedné poloviny připravíme hranolky podélným rozčtvrcením na několikrát.
  2. V malé misce smícháme sýr, bylinky, česnek, sůl a pepř.
  3. Na plech rozložíme cukety řeznou částí nahoru, pokapeme olivovým olejem a zasypeme parmezánovou směsí. Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 15 minut, až budou cukety měkké.
  4. Poté zapneme gril na nejvyšší výkon a grilujeme 2–3 minuty, až bude povrch pěkně křupavý.
  5. Mezitím, co se nám budou hranolky péct, nastrouháme nahrubo druhou půlku cukety, prosolíme a necháme chvíli odpočívat, aby pustila vodu.
  6. V pánvi na oleji opečeme drcený česnek a nakrájené chilli papričky. Přidáme cuketu a za stálého míchání opékáme 3 minuty.
  7. Ještě teplé vložíme do misky a hned vmícháme nastrouhaný sýr. Důkladně promícháme a dáme do malých misek k cuketovým hranolkům, abychom si je mohli do pikantní pomazánky namáčet.
Hranolky z cuket From my point of view / Shutterstock.com

6. Recept na cuketové špagety

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • sůl, pepř
  • bazalkové pesto – sůl, pepř, olivový olej, bazalka
  • sušená rajčata
  • tvrdý sýr – ideálně parmezán

Postup:

  1. Pokud nemáte spiralizér na zeleninu, vystačíte si s klasickou škrabkou na brambory – jen budete mít tagliatelle místo špaget, ale výsledek je stejně chutný. Připravíme si tedy špagety z cukety a necháme je odpočívat.
  2. V misce si mezitím smícháme olivový olej (2 lžíce), sůl, pepř a nasekanou bazalku, přidat můžeme i nasekané oříšky.
  3. Vše důkladně promícháme a dochutíme dle libosti. Na pánvi s olivovým olejem špagety podusíme, ale jen velmi opatrně, abychom je nepotrhali. Stačí jen 1–2 minuty, aby se zahřály.
  4. Přidáme směs s pestem a necháme 1 minutu prohřát. Na talířku servírujeme se sušenými rajčátky, olivami a zasypeme parmezánem.

Tip: Pokud máte doma spiralizér, můžete si cuketové špagety udělat i na studeno – to znamená, že celý proces s pánvičkou vynecháte a servírujete jako lehký a svěží letní oběd.

Co dalšího připravit z cukety? Vyzkoušejte třeba cuketový slaný koláč!