Znáte muchovník? Zaplaví vás lahodnými plody podobnými borůvkám

Plody na větvi muchovníku aquatarkus / Shutterstock.com

Za velkou louží se nachází kontinent, který nám dal brambory, rajčata nebo třeba kukuřici. Seznam plodin z těchto končin by byl ještě mnohem delší, některé jsou známé a rozšířené, o některých většina lidí v tuzemsku ještě neslyšela. Mezi málo známé patří muchovník neboli indiánská borůvka. Jedná se o keř, který plodí lahodné bobule a můžete ho snadno pěstovat i u nás.

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Co je muchovník a kde roste?

Muchovník je opadavý strom v podobě dřevitého keře. Rod zahrnuje asi 20 druhů a nespočet kultivarů, které mohou dorůst až do výšky přes 5 metrů.

Muchovník je typický oválnými podlouhlými lístky a pevným těžkým dřevem, které se dříve s oblibou používalo pro výrobu šípů nebo rybářských prutů. Zjara se tyto keře obalí hrozny květů a během léta vás odmění šťavnatými, sladkými malvicemi, které nápadně připomínají borůvky. Mohou mít velikost až 15 milimetrů a jejich barva se pohybuje od červené až po tmavě fialovou.

I když najdeme muchovníky i v Evropě a Asii, nejvíce jich je v USA a Kanadě. Plody muchovníků zná jen málokdo, dnes jde o téměř neznámé ovoce, které lze přitom označit za superpotravinu, protože obsahuje extrémní množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Plody jsou velmi chutné, mají široké použití a významné místo v lidovém léčitelství.

Rozkvetlý muchovník Massimiliano Finzi / Shutterstock.com

Jak pěstovat muchovník?

Jde o odolné keře, které hravě odolají i teplotám kolem −40 °C. Kromě plodů se vám odmění tím, že je můžete používat i jako okrasné keře, nebo dokonce jako živý plot. Všechny druhy mají rády slunná místa, dobrou drenáž a proudění vzduchu, které je chrání před chorobami listů.

Dobře se jim daří v každé půdě, severoamerické druhy mají raději písčitou půdu, protože rostou zejména v prériích. Různé druhy muchovníků koupíte v zahradnictvích, od malých sazenic až po větší stromky. Plodit začnou zhruba po 2 letech, s každým dalším rokem očekávejte větší a větší úrodu.

Po zasazení je dobře zalévejte, následně je zalévejte především během suchých období, aby vám nezahynuly. I když je muchovník nenáročný, je vhodné ho jednou za rok sestříhat podobně jako třeba rybíz. Množení lze provádět jak výsevem, tak i dělením nebo roubováním.

Jak využít bobule muchovníku?

V závislosti na druhu vám bobule mohou dozrávat celé léto a vzrostlé stromy vás zasypou i více než deseti kilogramy bobulí. Plody mají bohatou a sladkou chuť s nádechem ořechovosti. Chutnají báječně čerstvé, ale lze je také sušit, konzervovat, nebo vařit. Dělají se z nich džemy, kompoty a využijete je ve všech sladkých receptech od koláčů až po dorty.

Z plodů se s oblibou vyrábí víno, pivo, mošt i čaj. Jakmile vám začnou stromy plodit, neváhejte plody ochutnat. Jsou bohaté na vitamíny A, C a E a také na základní minerály, jako je železo, vápník, draslík, mangan a měď. Navíc je každý plod také plný vlákniny, bílkovin, flavonoidů a antioxidantů. Nejsou známa žádná rizika spojená s konzumací těchto plodů, ale stejně jako u jiného ovoce je konzumujte s mírou.

Tradiční použití

  • Koupel z kůry čaje se používala na vypuzení červů z organismu.
  • Nálev z kořene nebo vnitřní kůry se používal jako prevence potratu po úrazu.
  • Složená směs z vnitřní kůry byla použita jako dezinfekční prostředek.
  • Čaj z kořenové kůry může pomoci léčit nadměrné menstruační krvácení a zmírnit menstruační bolesti.
  • Čaj ze sušených listů zmírňuje žaludeční a střevní problémy.
Marmeláda z muchovníku Heike Rau / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy konzumace plodů muchovníku

Antioxidační účinky – Bobule muchovníku obsahují polyfenoly a flavonoidy, jako jsou antokyany. Chrání buňky, zabraňují oxidaci tuků ve vašich cévách, regulují odbourávání tuků a zabraňují poškození DNA.

Protizánětlivé účinky – Antokyany obsažené v plodech zabraňují oxidaci tuků a pomáhají předcházet ucpání krevních cév nebo ateroskleróze, čímž udržují srdce a játra zdravá.

Protirakovinné účinky – Bobule obsahují typy anthokyanů nazývané kyanidin-3-glukosid a delfinidin-3-glukosid. Tyto antioxidační sloučeniny snižují růst rakoviny, zabraňují tvorbě krevních cév kolem rakovinných buněk a chrání buňky před stárnutím.

Antidiabetické účinky – Indiánské kmeny v Severní Americe používaly tyto bobule k léčbě cukrovky. Obsažené bioaktivní složky, jako jsou polyfenoly, regulují metabolismus glukózy. Zvyšují ukládání cukru v těle a pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Silnější imunitní systém – Vitamin C je jednou z nejhojnějších živin, kterou můžete z plodů získat. Netřeba dodávat, že pravidelné užívání těchto plodů může pomoci snížit šance na infekci a různé nemoci.

Mladší pleť – Vitamin C, který se zde hojně nachází, také pomáhá udržovat vaši pokožku mladou a svěží. To proto, že tento vitamín hraje důležitou roli při syntéze kolagenu.

Silnější zuby a kosti – Plody obsahují velké množství vápníku, který pomáhá posilovat kosti a snižuje riziko vzniku osteoporózy.

Plody muchovníku na větvi Catherine_P / Shutterstock.com

Snížené riziko srdečních onemocnění – Jsou bohaté na vlákninu a pomáhají odstraňovat cholesterol v tepnách. Kromě toho draslík v borůvkách pomáhá snižovat krevní tlak, což je vynikající prevence srdečních chorob.

Regulovaný pohyb střev – Kromě podpory zdravějšího kardiovaskulárního systému pomáhá vláknina také zabránit zácpě. Pravidelná konzumace plodů usnadňuje odstraňování odpadních produktů a toxinů v traktu. Můžete také snížit riziko vzniku hemoroidů.

Budování svalů – Existuje další živina, kterou lze v plodech nalézt ve větším množství než v jiných bobulích, a to jsou bílkoviny. Jsou důležité pro růst svalů, ale také pro tvorbu enzymů a hormonů.

Zdroje: Eattheplanet.org, Healthybuilderz.com, Healthbenefitstimes.com, Wikipedia.org, Abecedazahrady.dama.cz