Langoše jsou oblíbeným smaženým jídlem, které si většinou dáváme ve stánku s rychlým občerstvením. Jejich příprava je ovšem snadná a klidně se do ní můžete pustit doma. A co víc, máme pro vás dva recepty na odlehčenější varianty, jež nejsou tak mastné. Vyzkoušejte langoše s kefírem nebo pečené langoše bez smažení, které vás v létě ušetří horkého a prskajícího oleje.
Langoše pochází z Maďarska a jejich název je odvozeninou od maďarského slova „láng“, což v překladu znamená „plamen“. Původně se připravovaly na peci jako snídaně z chlebového těsta. Až později se jejich příprava zrychlila a zjednodušila smažením a fritováním a stal se z nich pokrm, jak jej u nás známe dnes.
S novodobým způsobem přípravy se z langošů samozřejmě také stal strašák každé diety. Ačkoliv toto jídlo nebude nikdy patřit k nejzdravějším, existují dva způsoby, jak klasické langoše připravit alespoň trochu dietněji:
Kromě výše uvedených tipů můžete pojmout dietněji celou přípravu a udělat si langoše, ve kterých hraje kefír hlavní roli, nebo nesmažené langoše pečené v troubě bez oleje.
                        Krzysztof Basel / Shutterstock.com
    Pizza Margherita je snad nejznámějším druhem této dobroty. Pochází z Neapole a suroviny na ni použité odkazují na italskou vlajku, tedy červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka. Připravte si tuto klasiku doma, věříme, že si na ní pochutnáte.
Bramboráky se vám budou hodit, pokud vám dochází fantazie, co vařit k obědu nebo k večeři. Jde totiž o gurmánský zázrak doslova z ničeho. Stačí vám kuchyňský robot nebo obyčejné struhadlo, a kromě moučných brambor ingredience, které má doma každý.
                        Marian Weyo / Shutterstock.com
    Pokud chcete dodržet dietnější variantu tohoto jídla, vsaďte na tradiční maďarskou oblohu, jakou je zakysaná smetana s prolisovaným česnekem, posypaná nastrouhaným sýrem.
Pro českou klasiku podávejte langoše s česnekovým potěrem (smíchejte prolisovaný česnek s trochou soli, vody a kapkou olivového oleje), kečupem a strouhaným sýrem, případně s tatarkou, šunkou a dalšími náplněmi podle chuti.
Vzhledem k tomu, že je langošové těsto podobné tomu koblihovému, lze je připravovat i nasladko a zdobit lískooříškovou pomazánkou, marmeládou, ovocem, zakysanou smetanou nebo sladkým tvarohem.
Zdroj: Český rozhlas, Kupi.cz