Nadýchaný krupicový trhanec s ovocem a mandlovými lupínky bude skvělý jako dezert i víkendová večeře

Krupicový trhanec v pekáči Sergii Koval / Shutterstock.com

Krupicový trhanec je tradiční dezert rakouské kuchyně, který okouzlí svou nadýchanou strukturou a jemnou chutí. Podávaný s ovocem a mandlovými lupínky se stává perfektní sladkou tečkou za každým obědem či večeří. Naučte se ho připravit krok za krokem.

Přečtěte si také

Žádné složité postupy. Piškotové těsto se vždy perfektně podaří díky zlatému pravidlu 3-3-3

Vzpomínám si, jak jsem poprvé ochutnala krupicový trhanec na rodinné dovolené v Alpách. Bylo to po dlouhé túře, kdy nás v horské chatě přivítala vůně čerstvě připraveného trhance s borůvkami. Tento dezert mě zaujal svou jednoduchostí, ale zároveň dokonalou harmonií chutí. Od té doby je krupicový trhanec stálicí i v mé kuchyni – nejen jako nostalgická vzpomínka, ale i jako rychlý dezert, kterým se zavděčíte všem.

Krupicový trhanec, známý také jako „Kaiserschmarrn“, pochází z Rakouska, kde je považován za jeden z nejoblíbenějších dezertů. Legenda říká, že tento pokrm vznikl náhodou, když císařský kuchař zkazil palačinky a místo toho, aby je vyhodil, je natrhal na kousky a podával s ovocem. Výsledkem byl dezert tak lahodný, že si ho císař František Josef I. okamžitě oblíbil. Dětská krupice, která je klíčovou ingrediencí, dodává pokrmu jemnost a nadýchanost, zatímco přepuštěné máslo zvýrazní jeho chuť.

Krupicový trhanec s ovocem a mandlovými lupínky – recept

  • Počet porcí: 2
  • Doba přípravy: 30 minut

Ingredience

  • vejce
  • 150 ml mléka
  • 5 lžic dětské krupice
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžičky přepuštěného másla

K podávání:

  • hrst mandlových lupínků
  • 2 lžíce malinového džemu
  • hrst borůvek
  • moučkový cukr na poprášení
Trhanec
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Trhanec

Upečte si křehký, lahodný trhanec, který je mezi dezerty velmi oblíbený. Nejlépe chutná s malinovým přelivem, který jeho chuť ještě více zvýrazní a dodá mu šmrnc.

Trhanec
Tvarohový trhanec
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Střední

Tvarohový trhanec

Tvarohový trhanec je rychlý, snadný a vynikající dezert. Dříve se připravoval především na Škaredou středu před Velikonocemi jako typická potrhaná snídaně, vychutnat si jej však můžete i kdykoli jindy během roku. Naše varianta s tvarohem je navíc bez lepku, protože neobsahuje mouku.

Tvarohový trhanec

Postup

  1. Oddělte žloutky od bílků. Do mísy nalijte mléko, přidejte žloutky, cukr a krupici. Důkladně prošlehejte a nechte směs 15 minut odpočívat, aby krupice nabobtnala.
  2. Mezitím ušlehejte bílky se špetkou soli do pevného sněhu.
  3. Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev a nasucho na ní opražte mandlové lupínky, dokud nezískají zlatavou barvu. Dejte je stranou.
  4. K mléčné směsi přidejte prášek do pečiva a lehce vmíchejte ušlehaný sníh.
  5. Na pánvi rozehřejte lžičku přepuštěného másla a nalijte na ni připravené těsto. Přiklopte poklicí a nechte asi 5 minut opékat, dokud těsto nezpevní.
  6. Trhanec pomocí obracečky otočte, přidejte druhou lžičku másla a pomocí dvou vidliček natrhejte na menší kousky. Opékejte dalších pár minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
  7. Podávejte posypané moučkovým cukrem, mandlovými lupínky, borůvkami a s lžící malinového džemu.

Tipy na závěr, které se budou určitě hodit

  • Pokud preferujete výraznější chuť, přidejte do těsta lžíci rozinek nebo sušených brusinek namočených v rumu.
  • Trhanec můžete obměnit podle sezóny – v létě zkuste čerstvé jahody nebo meruňky, v zimě zase sušené švestky.
  • Pokud nemáte přepuštěné máslo, můžete použít klasické, ale dejte pozor, aby se nepřepálilo.

Zdroje: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, Ministerstvo zemědělství Rakousko