Maliny jsou ovocem bohů. Zjistěte, proč byste je měli jíst co nejčastěji

Maliny v košíku Shulevskyy Volodymyr / Shutterstock.com

Podle legendy byly dříve všechny maliny bílé. Vše se změnilo, když chtěla nymfa Ida uklidnit plačící dítě, kterým byl mladý bůh Jupiter. Chtěla ho nakrmit malinami, ale při sběru se píchla o trn a všechny maliny se zbarvily do krvavě červené. Toto lahodné ovoce si naštěstí mohou dopřát nejen bohové, ale každý smrtelník na Zemi. I když vám nedá božské schopnosti, jeho přínosy pro zdraví jsou v kombinaci s jeho chutí dostatečným důvodem, abyste jej začali pravidelně konzumovat.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Maliny: Ovoce z červených korálků

Maliny pochází z listnatého opadavého keře zvaného ostružiník maliník. Dokonce i latinské označení Rubus idaeus odkazuje na božskou minulost, rubus znamená „červený“ a idaeus „patřící Idě“. Keř původní v Evropě i Asii se později rozšířil i do dalších koutů světa.

Pěstuje se především pro své plody, maliny, které vypadají, jako by se skládaly z mnoha červených korálků. Ačkoliv připomínají ostružiny, na rozdíl od nich jsou po sběru duté, protože tuhý střed zůstane na keři. Jejich sezóna je, v závislosti na odrůdě a způsobu pěstování, od června až do října.

Maliny rostoucí na keři Nitr / Shutterstock.com

Proč jsou čerstvé maliny tak drahé?

Jen málokdy uvidíte maliny v nabídkách obchodů, protože se na rozdíl od jiných druhů ovoce musí sbírat zralé, po utržení již nedozrávají. Jde o jeden z nejkřehčích druhů ovoce, který je velmi náchylný na přepravu, špatně odolává otřesům a má krátkou trvanlivost. Po nárazu se utvoří „modřina“ a malina shnije. To přidává na cennosti tohoto ovoce, a pokud chcete mít k dispozici ty nejlepší plody, je třeba si je vypěstovat, navštívit malinovou farmu nebo znát místo v přírodě, kde maliny rostou.

Malé vaničky s čerstvými malinami nenajdete všude a jejich cena je vysoká, obvykle kolem 500 korun za kilogram. Pro delší trvanlivost a snadnou přepravu se nejčastěji prodávají sušené, mražené nebo zpracované do marmelád, džusů a sirupů.

Jak pěstovat maliny?

Jelikož první maliny začínají zrát už po jahodách, jsou na zahradách velmi oblíbené a snadno se pěstují. Maliníky koupíte v každém zahradnictví. Kromě klasického maliníku existuje nespočet kultivarů, třeba žlutoplodé maliny nebo malinoostružiny, což je kříženec maliníku a ostružiníku.

Pěstovat je lze prakticky v každé půdě, ale nejvíce plodů vám dají v těžší hlinité půdě. Pozor dejte na zhoubný plevel a choroby, tyto dva faktory vám také mohou snížit produkci. Keře nemají rády přímé slunce, naopak preferují stín nebo polostín. Dorůstají do výšky kolem dvou až tří metrů a s oblibou se dávají ke zdi nebo pod stromy, kde mají stínu dostatek.

Výsadba by měla probíhat buď na jaře, nebo na podzim, a jelikož se keř rozroste, dbejte na to, aby byla mezi keři mezera alespoň jeden až dva metry. Maliníky se rozmnožují nejen pomocí semen, ale také vegetativně, ovšem na úkor produkce, takže je vhodné vzrostlé keře pravidelně prořezávat. Vzhledem k trnům jsou k tomu potřeba kožené rukavice a zahradní nůžky. Pokud je maliník v kvalitní půdě, není potřeba ho hnojit. Pokud ne, můžete přidat třeba stájový hnůj, strusku, kostní moučku, dřevěný popel nebo draselnou sůl.

Sázení maliníku na zahradě StoryTime Studio / Shutterstock.com

Jak maliny skladovat?

Pokud si je kupujete, prohlédněte si je, jestli nejsou otlučené nebo plesnivé. Je vhodné je zpracovat nebo konzumovat hned první den. Pokud je v den nákupu nevyužijete, můžete je zamrazit nebo je dejte do chladničky, kde vám vydrží jeden až dva dny. Před uložením je nemyjte a uložte je tak, jak jsou, případně je umístěte do misky vyložené papírovým ubrouskem, kterou překryjete fólií.

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou

Lahodný tvarožník s ovocem a drobenkou je vynikající dezert, na který se neprávem tak trochu pozapomnělo. Je na něj potřeba tak málo ingrediencí, že ani nebudete muset do obchodu a na výsledku si zaručeně pochutná celá rodina.

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou

Jak využít maliny?

Kromě přímé konzumace jsou velmi oblíbené do všech sladkých receptů. Skvěle se kombinují s čokoládou, šlehačkou a smetanou. Chutnají výborně k palačinkám, lívancům a zdobí se s nimi dezerty. Oblíbené jsou v ovocných směsích společně s ostružinami a borůvkami nebo jahodami. Můžete si z nich udělat lahodnou zmrzlinu, dát je do cereálií, do jogurtu nebo do smoothie.

Snadno si připravíte i malinovou omáčku, stačí rozmačkané maliny povařit se smetanou a cukrem. Následně je propasírujete přes sítko, abyste se zbavili semínek, a máte lahodnou omáčku na polití jakéhokoliv dezertu. Lahodné je malinové želé, pudinky, malinová pěna a také malinové víno.

Čokoládová roláda ozdobená malinami Erhan Inga / Shutterstock.com

Zdravotní výhody malin

Zdravé srdce – Většina bobulí poskytuje spoustu zdravotních výhod a maliny nejsou výjimkou. Antokyan obsažený v malinách má protizánětlivé účinky, které mohou pomoci srdci. Toto ovoce má vysokou účinnost při uvolňování oxidu dusnatého, který pomáhá zlepšit průtok krve. Obsažené polyfenoly mají příznivé účinky na lidi s onemocněním periferních tepen a zúžením periferních tepen. Vzhledem k protizánětlivým schopnostem spolu s obsahem polyfenolů může malinová výživa pomoci snížit riziko ischemické choroby srdeční a zlepšit celkové zdraví srdce.

Pomoc při hubnutí – Mohou pomoci snížit vaši váhu, protože obsahují fytonutrienty, které mohou zvýšit metabolismus. Najdeme zde také ketony, přírodní fenolické sloučeniny, a specifické živiny zvané rheosminy. Pravidelná konzumace pomáhá lépe redukovat množství tuku v těle.

Pomoc při cukrovce – Mají velmi nízký glykemický index a řadí se na třetí místo v glykemické zátěži. Patří mezi nízkoglykemické potraviny a mají malý vliv na hladinu cukru v krvi, v konečném důsledku ji pomáhají stabilizovat. Celkově je tato varianta jídla s nízkým obsahem cukru a vysokým obsahem vlákniny skvělou volbou, kterou lze zahrnout do jakéhokoli dietního plánu pro diabetiky.

Mohou pomoci předcházet rakovině – Nabízejí vysoké hladiny kyseliny ellagové, což je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v malinách, jahodách a vlašských ořeších a může předcházet rakovině. Antokyany v malinách mohou zase redukovat nádory. Maliny jsou jedny z nejslibnějších potravin v boji proti rakovině, které můžete konzumovat.

Uleví od bolesti při artritidě – Polyfenoly z červených malin mohou pomoci snížit příznaky a závažnost artritidy. To je důvod, proč jsou skvělým doplňkem jakéhokoli dietního plánu při artritidě.

Působí proti stárnutí – Obsažené antioxidanty mohou pomoci snížit známky stárnutí bojem proti volným radikálům, které se nacházejí v celém těle. Obsahují známý silný vitamín C a také antioxidační karotenoidy a kvercetin. Svým obsahem antioxidantů konkurují borůvkám a jejich pravidelná konzumace se projeví například mladším vzhledem pleti.

Zdroj: Draxe.com, Onehundreddollarsamonth.com, Mydaves.com, Harvesttotable.com, Wikipedia.org