Možná vás nikdy nenapadlo, že cuketu byste mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. Ty, kdo navštěvují drahé restaurace, nepřekvapí, že v degustačních menu se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Ano, skutečně se jedná o ten žlutý květ na rostlině, která právě teď kvete na vaší zahradě. Připravte si smažený cuketový květ podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.
Ve slunné Itálii je cuketový květ na jídelním lístku snad v každé lepší restauraci a Italové jej umějí připravit na několik způsobů. U nás v Česku jsme stále ještě přesvědčeni, že cuketa se jí až jako plod, který máme rádi obalený v trojobalu jako řízky, zapečený nebo jako placky.
Jestli jste si zasadili na zahrádce cuketu, máte vyhráno. Pokud však nejste vlastníkem zahrádky a nechcete na trhu potají trhat květy u zelináře, seženete tyto zlatavé květy jen stěží. V obchodech se téměř neobjevují, protože rychle vadnou a ztrácejí na svěží chuti i barvě.
Cuketové květy jsou dvojího druhu:
V kuchyni využijete oba typy květů. Šéfkuchaři se shodují, že samičky jsou díky zárodku mladé cuketky mnohem chutnější a také při servírování vypadají víc exoticky.
Kupte se slevou Cuketa.
Kupte se slevou Slunečnicový olej Heliol Palma.
Smažené květy necháme okapat na ubrousku a servírujeme jako přílohu k masu, rybám nebo jen tak s bramborem přelité rajčatovou omáčkou.
Kupte se slevou Dip ke grilování Milko.
Hladkou a kukuřičnou mouku promíchejte v hlubší míse, přidejte vejce, osolte a za neustálého šlehání metličkou přidávejte sycenou vodu. Na plech si připravte pečicí papír.
Tip: Pečicí papír se nebude rolovat, když ho jednoduše pokrčíte.
Květy namáčejte velmi opatrně v těstíčku a ihned vkládejte na plech vedle sebe, nesmí se však jeden druhého dotýkat. Pečte je v předem vyhřáté troubě na 190 °C dozlatova (zhruba 10 minut). Tuto delikatesu podávejte s bramborem nebo jako přílohu k masu a skvěle chutná i s oblíbeným česnekovým dipem.