Ginkgo biloba je zázrakem pro duševní zdraví a můžete si ji vypěstovat i na zahradě

Listy ginkgo biloba Iris_art / Shutterstock.com

Co si představíte pod nejdéle žijícím stromem? Možná pomyslíte na mohutné baobaby nebo na vysoké sekvoje. Existuje ale i strom, který se už od druhohor téměř nezměnil a patří mezi rekordmany. Ginkgo biloba se dožívá až 4 000 let, patří mezi nejodolnější stromy světa a kromě své fascinující schopnosti přežít až do dnešních dob má neuvěřitelné zdravotní přínosy.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Co je ginkgo biloba?

Jinan dvoulaločný, více známý jako ginkgo biloba, je velký opadavý strom, který dosahuje výšky i více než 30 metrů. I když na první pohled upoutají jeho listy, ve skutečnosti jde o jehličnan, který má jehlice zploštělé a vytvarované do dvou laloků, podle kterých má odvozený svůj název.

Vzhledem ke své dlouhověkosti se často se označuje za žijící fosílii, nejstarší zaznamenaný exemplář je starý kolem 4 700 let a roste v čínské provincii Guizhou. Jelikož jde o nahosemenou rostlinu, nemá květy ani plody. Po 35 letech života začne produkovat semena o velikosti třešně, která jsou pokrytá dužnatým obalem. Ten je specifický svým zápachem a obsažené kyseliny mohou podráždit pokožku.

Ginkgo biloba se semeny ABCDstock / Shutterstock.com

Jak jinan pěstovat?

Původem tohoto stromu je Čína, ale vzhledem k jeho nenáročnosti a odolnosti ho můžete pěstovat i u nás, třeba na zahradě. Nečekejte, že vám během několika let vyroste velký strom, roste velmi pomalu, zhruba 30 cm za rok. Nejjednodušší možností je koupit si v zahradnictví stromek nebo sazenici, kterou si jen vysadíte na zahradě.

Vypěstovat si můžete strom ale i ze semínka, které umístíte do spařeného hlinitopísčitého substrátu. Klíčení trvá kolem měsíce. Rostlina je velmi nenáročná a snese i mrazy kolem −20 °C. Nemá ale ráda příliš vlhkou nebo podmáčenou půdu. Nepěstuje se jen pro podporu zdraví, ale také jako okrasný strom.

Využití ginkgo biloba

Oblíbený je zejména u starších lidí, protože je silným zdrojem antioxidantů a podporuje kognitivní funkce až do pozdního věku. Má rovněž velmi dlouhou historii používání v tradiční čínské medicíně. Ze stromu se používají sušené listy. Na trhu lze narazit na mnoho přípravků, které obsahují sušené listy nebo extrakty z nich.

Co se týče dávkování, neexistuje přesné doporučení, může se lišit v závislosti na věku, pohlaví nebo váze. Pokud si koupíte již hotové přípravky, držte se dávkování uvedeném na obalu nebo v přiloženém letáku. Obecně se pro dospělého člověka doporučuje denní příjem do 500 mg denně. V ideálním případě by se doplňky měly užívat s jídlem, aby se umožnilo optimální vstřebávání.

Jak připravit čaj z ginkgo biloba?

Pokud se rozhodnete strom pěstovat, nemusíte si přípravky kupovat, ale můžete využívat listy, které si sami nasušíte. Příprava čaje je velmi snadná:

  1. Do šálku horké vody přidejte lžíci sušených listů ginkgo biloba.
  2. Nechte 10 minut louhovat.
  3. Tekutinu přeceďte přes síto.
  4. Nechte nálev vychladnout a můžete pít.
Čaj a listy z ginkgo biloba jurgal / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

I když je ginkgo biloba obecně považována za bezpečnou, přesto sledujte, jestli se neobjeví alergie nebo vedlejší účinky, jako je nevolnost, bolest hlavy nebo pokles krevního tlaku. Pokud má někdo zvýšené riziko krvácení nebo je v jiném stavu, její užívání může zvýšit riziko krvácení.

Může také interagovat s některými léky, jako jsou antidepresiva, antikoagulancia, léky na diabetes nebo statiny. Užívání by se měly vyvarovat také kojící ženy a děti do 12 let. Pokud nějaké léky používáte, je vhodné se před užíváním poradit s lékařem.

Zdravotní přínosy užívání ginkgo biloba

Zlepšení duševní výkonnosti a koncentrace – Zlepšuje cirkulaci v kapilárách, což vede k lepší perfuzi kyslíku v celém těle. Pozitivně působí na mozek zvýšením krevního oběhu a průtoku krve, což zlepšuje rozhodování a zvyšuje koncentraci.

Prevence ztráty paměti – Díky zvýšené cirkulaci a zlepšené kognitivní kapacitě může také zabránit poškození neuronů. To může pomoci odrazit ztrátu paměti, což může být prospěšné pro starší dospělé, zejména pro odvrácení Alzheimerovy choroby.

Boj s úzkostí a depresí – Užívání pomáhá tělu vyrovnat se se stresem a úzkostí tím, že reguluje hladinu kortizolu a adrenalinu. Zvláště lidé trpící úzkostí mohou z toho těžit, protože jim pomáhá zvládat stres. Také ovlivňuje hormonální rovnováhu, což snižuje náhlé změny nálady, zejména u žen s PMS.

Dvě lahvičky, krém a list ginkgo biloba na síťovce Viktoriya Krayn / Shutterstock.com

Zdravější oči – Díky své schopnosti zlepšovat krevní oběh a eliminovat volné radikály může také pomoci předcházet poškození křehkých oblastí oka, jako je rohovka, makula a sítnice.

Regulace krevního tlaku – Pomáhá rozšířit krevní cévy, což snižuje tlak v arteriích a srdci. Lidé užívající tuto rostlinu proto mohou zaznamenat mírné snížení krevního tlaku, zejména lidé s anamnézou hypertenze.

Zlepšení zdraví srdce – Kromě snížení krevního tlaku může také zabránit tvorbě sraženin. To pomáhá snížit tlak v srdci, což umožňuje srdci pracovat efektivněji. Jelikož vytváří snížené riziko tvorby sraženin, snižuje také riziko srdečních infarktů.

Zvýšení libida – Zvyšuje libido tím, že ovlivňuje hormonální rovnováhu, což pomáhá zvýšit prokrvení oblasti genitálií.

Zdroje: Tuasaude.com, Webmd.com, Hollandandbarrett.com, Everydayhealth.com, Verywellmind.com, Lekarna.cz, Wikipedia.org