Co je to ačokča? Napůl paprika, napůl okurka

Čtyři celé plody ačokči, jeden rozkrojený Luis Echeverri Urrea / Shutterstock.com

Pokud byste cestovali po zemích Střední a Jižní Ameriky, narazili byste na mnoho plodin, které by vás uchvátily svou podobou i chutí. Jednou z nich je ačokča, která je považována za jednu ze ztracených plodin Inků. U nás se jí často říká paprikookurka, a to díky specifické chuti, která vám připomene tyto dva druhy zeleniny. Ačokča by vás rozhodně měla zajímat, a to nejen kvůli své chuti, ale i proto, že ji můžete pěstovat i u nás a protože má pro tělo mnoho zdravotních přínosů.

Přečtěte si také

Vinted poprvé dosáhl zisku. Oblíbená platforma nabírá na síle, konkurence se jí snaží vyrovnat

Výživná liána

Ačokča je druhem liány, která patří do čeledi tykvovitých. Jedná se o jednoletou rostlinu, která vám může dorůst až do pěti metrů a v tropických oblastech i dvakrát tolik. Jelikož jde o popínavou rostlinu, potřebuje vhodnou konstrukci, aby se vám neválela po zemi.

Skvělé je, že se u ní konzumují jak listy, tak i plody. Plody mají podobu špičatých, vejčitých lusků, které tvarem připomínají kulatější papriku. Jsou duté, uvnitř najdeme jen slabou dužinu s černými jadérky, která jsou rozmístěná ve dvou řadách.

V nezralém plodu jsou semínka měkká a jedlá, dozráváním se mění v tvrdá, černá a nepoživatelná. Plody mají velikost kolem 10–20 cm a jsou široké 3–8 cm. Listy mohou mít průměr až 20 cm, jsou lysé a často vydávají okurkový zápach. Rostlina má drobné a nenápadné kvítky, které rostou v hroznech, mají obvykle světle zelenou až bílou barvu.

Jeden volně rostoucí plod ačokči Ale Huener / Shutterstock.com

Vypěstujte si ji na zahradě

Ačokča se dnes pěstuje téměř po celém světě, a můžete ji dokonce vypěstovat i u nás. Má ráda teplo a mráz ji obvykle zabije, takže se vysazuje kolem května a plodí většinou v září. Nejlépe se jí daří na bohatých, dobře hnojených, propustných hlinitých a písčitých půdách středně kyselé až neutrální povahy. Potřebuje mít stále vlhkou zeminu. Pokud chcete mít jistotu, že se jí bude dařit, předpěstujte si ji za oknem a pak ji přesuňte do skleníku.

Ne všechny druhy zeleniny je vhodné pěstovat pohromadě. Ačokča si skvěle rozumí s rajčaty, oreganem, cibulí, koprem, hráškem, fazolemi a ředkvičkami. Oregano a cibule jsou přírodní repelenty škůdců a chrání sousední rostliny před divokou zvěří a hmyzem.

Papriky kupte se slevou

Náhrada za papriku

V kuchyni se používá jako zelenina, která plnohodnotně nahradí papriku. Pokud myslíte na plněné lusky, tak to je jedno z nejlepších použití. Stejně tak ji využijete ve všech masových receptech, do leča nebo do salátů. Ačokča se sbírá ještě nezralá a můžete ji konzumovat syrovou nebo tepelně upravenou. Její listy se dají také jíst a zužitkovat podobně jako třeba špenát.

Proč rovnou nepoužívat papriku? Protože tato zelenina má exotičtější chuť, a pokud máte rádi změnu, můžete s ní vaše pokrmy ozvláštnit. Lze ji používat do jakýchkoliv slaných pokrmů. Chuť ačokči se mění společně s úpravami – když ji naložíte do sladkokyselého nálevu, bude vám připomínat spíše okurky, za syrova zase spíše papriky s nádechem hrášku nebo fazolek.

Člověk plní ačokču rýžovou směsí Anamaria Mejia / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

Snižuje krevní tlak – Listy i plody pomáhají snižovat krevní tlak a zároveň hladinu cukru v krvi.

Snižuje hladinu cholesterolu – Plody pomáhají snižovat špatný cholesterol až o 75 % a zvyšují dobrý cholesterol o více než 20 %. Mají také schopnost snižovat cholesterol absorbovaný tělem. Díky vysokým koncentracím sitosterol-3-beta-D-glukosidu, který tělo zaměňuje za cholesterol, se hladina cholesterolu v krvi snižuje tím více, čím více této zeleniny konzumujete. To prospívá také kardiovaskulárnímu systému a snižuje riziko srdečních chorob. V Peru má tato rostlina pověst jednoho z nejúčinnějších prostředků absorbujících tuky a silného antioxidantu.

Hubnutí – Má velmi nízký obsah kalorií a obsahuje slizovité látky, které pomáhají při obezitě a zklidňují střevní trakt. Lidé, kteří drží dietu, by měli tuto zeleninu zařadit do svého jídelníčku a nemusí se bát, že by po ní přibrali.

Nerovnováha v menopauze – Kromě snížení hladiny cholesterolu má ačokča výhodu ve vyrovnávání triglyceridů a lipidů u žen v menopauze.

Plody ačokči v misce Zuzuan / Shutterstock.com

Tradiční použití

  • Čaj ze semen lze použít jako lék na vysoký krevní tlak.
  • Semena a plody se doporučují k léčbě gastrointestinálních poruch.
  • Plody jsou močopudné.
  • Pro léčbu angíny se ačokča vaří v mléce a kloktá se.
  • Šťáva se doporučuje jako léčba vysoké hladiny cholesterolu v krvi.
  • Plody a listy se vaří v olivovém oleji a používají se povrchově jako lokální protizánětlivý prostředek a analgetikum.
Myslete na své zdraví
  • Listy jsou považovány za hypoglykemické a připravují se v odvaru k léčbě cukrovky.
  • Kořeny se používají k čištění zubů, tímto způsobem je doteď využívají indiáni.
  • Může být použita při léčbě různých infekcí, od ušní infekce až po horečky, malárii a různé typy bolestí ledvin a žaludku.
  • Rozdrcením sušených semen lze připravit silný prášek a použít jej v dávkách kolem jednoho gramu k odstranění střevních parazitů.
  • Ulevuje od bolesti vnitřních orgánů a může pomoci proti křečovým žilám a kontrolovat hladinu cukru a lipidů v krvi.
  • Rostlina je známá tím, že zbavuje krev špatných látek.
  • Syrová šťáva se používá při zánětech ucha jako vnější obklad.