Červená řepa: Snižuje krevní tlak, zlepšuje stav pleti a pomůže i při kocovině

Červená řepa se zelenými listy na rustikálním pozadí. Ivanna Pavliuk / Shutterstock.com

Červená řepa – oblíbený strašák školních jídelen, který v mnoha lidech vytvořil nelibý vztah k této superpotravině na celý život. Což je škoda, protože řepa překypuje vitamíny, minerály a dalšími prospěšnými látkami. Naučte se ji konečně zpracovávat a jíst tak, že vám navždy zachutná. A navíc uděláte něco i pro své zdraví.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Jak jíst červenou řepu?

V první řadě zapomeňte na řepu sterilovanou. Nejvíce vitamínů totiž obsahuje čerstvý kořen této zeleniny (a při správné přípravě je také mnohem chutnější). Pokud je pro vás lepší tepelně upravená, můžete ji povařit nebo upéct v troubě (vždy se slupkou). Teplem ji ale připravíte o řadu prospěšných látek.

Pohlídejte si tuhle superpotravinu v akci

Co obsahuje červená řepa?

Červená řepa je bohatým zdrojem draslíku, železa, hořčíku, jodu, manganu, zinku a vitamínu C a E. Posiluje imunitní systém, působí protizánětlivě a její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěny vlásečnic, což z ní dělá vhodnou potravinu pro osoby s onemocněním kardiovaskulárního systému.

Každodenní popíjení šťávy z čerstvé červené řepy pomáhá při ateroskleróze, snižuje krevní tlak a účinně podporuje činnost žaludku. Pročišťuje střeva i játra, a dokonce dokáže zmírňovat nepříjemné následky nadměrné konzumace alkoholu. Má také zázračné účinky na pružnost a zdraví pleti, vlasů i nehtů.

Těhotná žena pije řepovou šťávu pablopicasso / Shutterstock.com

Je vhodná pro těhotné ženy?

Červená řepa je významným zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro ženy v období těhotenství. Podporuje totiž správný vývoj mozku nenarozených dětí, a stejně tak pomáhá předcházet riziku výskytu vrozených onemocnění. Šťáva z jednoho kořene řepy obsahuje kolem 35 % doporučené denní dávky kyseliny listové.

Jak červenou řepu připravovat?

Protože je červenou řepu nejlepší konzumovat čerstvou, našli jsme pro vás tři nejsnadnější a nejlepší způsoby, jak si na této zelenině pochutnat a připravit si ji do několika minut. Díky tomu ji zvládnete zařadit do svého jídelníčku klidně každý den.

Recept na salát s ořechy, kozím sýrem a červenou řepou

Receptů a variací na salát s řepou existuje mnoho – ideální je ale dát si do něj to, co máte rádi, nebo co máte zrovna po ruce. Skvěle spolu na talíři souzní třeba červená řepa, kozí sýr, vlašské či piniové oříšky, rukola nebo jiný listový salát a pomeranče. Červenou řepu můžete použít syrovou (je hodně tuhá, proto doporučujeme krájet na opravdu tenké plátky) nebo vařenou.

  • Vaření červené řepy je činnost, která zabere poměrně mnoho času. Malý kořen je hotový a měkký asi za 1 hodinu, větší se mohou vařit i více než 2 hodiny.
  • Naštěstí můžete v mnoha supermarketech zakoupit řepu už předvařenou. Najdete ji běžně mezi zeleninou (případně v okolních chladicích boxech s chlazenými zeleninovými produkty) a jedno balení obsahuje většinou 4–6 kousků.
  • V kuchyni ji můžete připravovat a konzumovat za studena (například přidáním do salátů), nebo ji dále tepelně upravovat.
Mrkvovo-řepový salát larik_malasha / Shutterstock.com

Recept na mrkvovo-řepový salát

Vyzkoušejte tuto variaci na klasický strouhaný mrkvový salát, do kterého (v poměru 1 : 1) přidejte i čerstvou, najemno nastrouhanou červenou řepu a zakápněte trochou citronu. Uvidíte, že salát neztratí nic ze své přirozeně sladké a osvěžující chuti, a navíc mu přidáte pořádnou porci vitamínů. A hravá červeno-oranžová barva vám už od pohledu navodí dobrou náladu.

Recept na čerstvou řepovou šťávu s jablky

Pokud jste se při představě řepové šťávy právě otřepali, nezoufejte. Výborně totiž chutná v kombinaci s jablky nebo mrkví. Do odšťavňovače nebo smoothie mixéru proto vložte spolu s řepou více druhů ovoce. Výsledek vás svou chutí mile překvapí.

Nezapomeňte si do receptu přikoupit jablka v akci

Nákupní tip na závěr:

Abyste si při zpracovávání této zeleniny ušetřili doma co nejvíce času a práce, doporučujeme pořídit si užitečné a všestranné kuchyňské pomocníky. Kromě prodejen elektroniky či kuchyňských potřeb najdete různé kráječe a mixéry třeba i v řetězcích Kaufland nebo Lidl. Aby vám jejich nabídka neunikla, sledujte vybrané letáky na Kupi a počíhejte si na tyto spotřebiče v akci!