5 tipů pro ještě lepší a krémovější míchaná vajíčka! Jak je správně vařit a čím ochutit?

Dvě topinky s míchanými vejci, šunkou a rajčátky na dřevěném prkénku Stepanek Photography / Shutterstock.com

Máte rádi svá míchaná vajíčka krásně vláčná a jemná jako z oblíbené restaurace či kavárny? Ať už jste v kuchyni jako doma, nebo se zatím jen rozkoukáváte, máme pro vás 5 užitečných tipů, jak tuto oblíbenou snídani vylepšit k dokonalosti a vyvarovat se některých základních chyb. A poradíme také, jakými oblíbenými i méně obvyklými surovinami můžete svá díla dochutit, aby vaše ráno chutnalo pokaždé jinak.

Přečtěte si také

Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

1. Vše si vyšlehejte předem

Většina předních kuchařů se shoduje, že rozklepávání vajíček přímo do pánve dávno odzvonilo. Mnohem nadýchanější a krémovější textury dosáhnete, když vejce (ideálně v pokojové teplotě) předem rozšleháte metličkou do jednolité konzistence, a poté ihned přelijete do nádoby na zapnutém sporáku.

Díky tomu se v nich utvoří malé bublinky a budou se prohřívat rovnoměrněji. Tento postup navíc umožňuje vyzkoušet další vylepšení: Do vajec zašlehejte i pár lžic tučné smetany nebo šlehačky.

Vajíčka v lednici nesmí chybět

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

2. Tepla raději méně než více

Pokud máte rádi míchaná vajíčka vláčná a hedvábná, pak zapomeňte, že má váš sporák vyšší stupně. Na velmi mírném plamenu je vařte hned od začátku – budou se vám snáze hlídat a nevysuší se na drolivé cucky. Celá tepelná úprava by neměla trvat déle než pár desítek vteřin. Světový kuchař Gordon Ramsay například nedá dopustit na techniku, kdy vajíčka deset vteřin míchá nad zdrojem tepla, deset mimo něj a tak několikrát stále dokola.

Z plotny je potom odstavte ještě ve chvíli, kdy nebudou zcela dovařená. Krásně vám totiž dojdou na pánvi. Mezitím je můžete dochutit a neriskovat, že je přetáhnete.

Míchaná vejce na pánvi s dřevěnou obracečkou Colin Hui / Shutterstock.com

3. Máslem nešetřete

Ano, máslem. S žádným jiným živočišným ani rostlinným tukem nedosáhnete tak krémového a chutného výsledku. Rozpuštěné máslo by vždy mělo pokrývat celé dno pánve. Orientačně se uvádí poměr 1 lžíce másla na 1 vejce, ale klidně si dopřejte i více.

  • Tip: Po vzoru Gordona Ramsayho můžete vyzkoušet začít míchat vajíčka s máslem zastudena a postupně teprve ohřívat.
  • Zdeněk Pohlreich zase ve svých receptech doporučuje připravovat vajíčka na francouzský způsob, tedy ve vodní lázni – jakmile je voda v hrnci horká, postavte do ní misku, tu vymažte máslem, následně v ní rozšlehejte vejce s trochou smetany a chvíli povařte.
Nakupte si máslo za dobrou cenu

4. Zvolte vhodnou pánev

Věděli jste, že se v obchodech dají koupit speciální pánve určené na míchaná vajíčka? Snadno si však vystačíte i s jakoukoliv s nepřilnavým povrchem, kterou máte doma. Důležitější je spíše její velikost. Zvolíte-li na pár vajec plochu zbytečně moc velkou, spotřebujete více másla a vajíčka se začnou dříve vysušovat a připalovat.

  • Tip: Pokud se vám hmota při míchání často lepí na vařečku, zkuste sáhnout po silikonové stěrce. Vajíčka se s ní snáze oddělují od stěn a dna pánve.
Paprika, houby a skleněná mísa s vejci, které jde kuchař šlehat metličkou Elena Elisseeva / Shutterstock.com

5. Přidejte něco navíc

Taky patříte k těm, kteří vajíčka dochucují hned ze začátku? Příště to udělejte přesně naopak! Ta nejlepší se totiž solí a pepří až v úplném závěru. A i přesto, že si u dokonale připravených míchaných vajíček se solí bohatě vystačíte, vyzkoušet můžete některou z mnoha variací.

Klasikou je kombinace s předem osmaženou cibulkou nebo opraženou šunkou, slaninou či jinou uzeninou (za vyzkoušení stojí například španělské chorizo). Výraznější chuť také dodá nastrouhaný sýr, zajímavější zase sezam nebo bylinky, houby a zelenina, například pažitka, petrželka, mladý špenát, jarní cibulka, chilli papričky či rajčata (ať už syrová, sušená nebo pečená).

Někteří dokonce přimíchávají nadrolené čerstvé droždí, případně přisypávají lahůdkové. Vajíčka jsou také výborná spolu s avokádem (např. na opečeném toustu) nebo podávaná s uzeným lososem a koprem.