3 recepty na luxusní rajčatové polévky: Vyzkoušejte indickou, španělskou nebo řeckou

Miska s rajčatovou polévkou na stole, opečené bagetky, rajčata, lžíce, koření Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Patříte mezi milovníky rajčat v kuchyni? Pak se u vás doma dnešní rajčatový článek s recepty na lahodné polévky určitě neztratí. Vyzkoušejte je – jsou totiž jednoduché, vynikající a mají šmrnc. Zaujme vás více chutná řecká polévka, nebo tradiční španělské gazpacho? Anebo snad upřednostníte exotickou alternativu s kokosovým mlékem podle indického receptu?

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Gazpacho, osvěžující polévka

Lahodná studená polévka vás zaručeně dostane svou svěží chutí rajčat a olivového oleje. Navíc ji nemusíte vařit – stačí mít po ruce mixér a za chvíli máte hotovo. Je tak vhodná i pro lenochy nebo pro ty, kdo nemají čas.

Potřebujete:

  • 500 g rajčat
  • 1 papriku
  • ½ okurky
  • ½ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 30 ml olivového oleje
  • sůl
  • led
Pohlídejte si rajčata v akci

Postup:

Zeleninu pokrájejte na menší kousky a ty spolu s ledem, kořením a olivovým olejem vložte do výkonného mixéru. K rozmixování poté postačí jen pár krátkých impulsů a gazpacho je hotové. Polévku podávejte vychlazenou, ozdobenou nakrájenou zeleninou a kvalitním olivovým olejem.

Tip: Bez rajčat se žádná z těchto polévek neobejde! Až do 28. 8. je levněji nakoupíte v supermarketech Lidl, a to v akci za 24,90 Kč.

Miska s rajčatovou polévkou gazpacho, česnek, lžíce, bageta Pixel-Shot / Shutterstock.com

Indická rajčatová polévka

Není rajčatová polévka jako rajčatová polévka. Pokud vám kyselejší chuť rajčat nevyhovuje, možná vás mile překvapí tato jemnější, indická verze. Snoubí v sobě chuť rajčátek a poctivého vývaru, kterou však zjemní kokosové mléko. Tato varianta je jednoduchá, a navíc naprosto výborná, obzvláště pak s krutony nebo žitným chlebem.

Potřebujete:

  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • 1 cibuli
  • ½ l zeleninového vývaru
  • čerstvý zázvor
  • 1 stroužek česneku
  • chilli
  • bobkový list
  • špetku římského kmínu
  • špetku koriandru
  • špetku koření garam masala
  • kvalitní rostlinný olej

Postup:

V hrnci rozehřejte olej a osmahněte nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor. Přidejte chilli a koření a nechte je pár minut rozvonět. Nakonec přidejte rajčata, směs podlijte vývarem a zjemněte kokosovým mlékem. Polévku vařte 15 minut a poté ji rozmixujte. Podávejte s pečivem nebo s nastrouhaným indickým sýrem paneer.

Indická rajčatová polévka v kastrolu AALA IMAGES / Shutterstock.com

Rajčatová polévka s olivami a fetou

Poslední polévka z této naší trojice je nejen nesmírně chutná, ale navíc i velmi vydatná. Najdete v ní spoustu zeleniny a zaujme vás i příjemnou chutí, kterou jí dodává nastrouhaný sýr feta.

Potřebujete:

  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • řapíkatý celer
  • černé olivy
  • 1 cibuli
  • 1 střední cuketu
  • ½ zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • bylinky dle chuti (koriandr, skořice, bazalka)
  • 1 balení sýru feta
  • kvalitní olivový olej
Skočte si pro olivový olej v akci

Postup:

V hrnci s trochou oleje osmahněte nakrájenou cibuli, cuketu a řapíkatý celer. Přidejte voňavé bylinky a po krátké chvíli také rajčata. Směs podlijte vývarem, osolte a nechte povařit, při úplném závěru pak přidejte ještě olivy. Polévka je za 15 minut hotová a můžete ji servírovat – ideálně s nastrouhaným sýrem feta, zakápnutým kvalitním olivovým olejem.

Tip: Ozvláštněte lahodné krémové a hutné polévky semínky, díky kterým dodáte svému tělu potřebnou energii i prospěšné tuky.