Nadměrné pocení: Tipy, jak ho zmírnit, nebo se ho dokonce zbavit

Muž má jednu ruku zvednutou a je vidět, že je v podpaží zpocený, tváří se znepokojeně New Africa / Shutterstock.com

Pocení je normální a přirozený jev těla, které tak reguluje svoji teplotu a chrání se před přehřátím. Velká námaha, teplé počasí nebo stres jsou spouštěče, které zapříčiňují to, že potní žlázy začínají intenzivně pracovat a uvolňovat množství tekutiny. Každé tělo reaguje na tyto podněty zcela jinak. V každém případě pocení způsobuje nepříjemnosti, nepohodlí a v některých případech, kdy mluvíme o nadměrném pocení, také psychické problémy. Jakými způsoby lze pocení zmírnit nebo zastavit?

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Jak se zbavit pocení přírodní cestou?

Bylinky proti pocení

Jak omezit pocení? V přírodě existuje několik druhů bylinek, které dokážou snížit produkci potních žláz. Velmi účinné jsou odvary a čaje ze šalvěje lékařské, kopřivy dvoudomé, levandule nebo přesličky rolní.

Šalvějový čaj proti pocení

Nejefektivnější pro léčbu přírodní cestou je již zmíněná šalvěj, která je vynikající k vnitřnímu užití ve formě čaje nebo kapslí, případně jako koupel, která se používá k namáčení dlaní či plosek nohou.

Listy ořešáku, dubová nebo vrbová kůra

Koupele lze připravit také z listů ořešáku královského nebo dubové či vrbové kůry. Přírodní léčba omezí samotné pocení či nepříjemný zápach, nicméně je zde důležitá pravidelnost a vytrvalost.

Muž je venku a má propocenou košili na více místech RealPeopleStudio / Shutterstock.com

Co způsobuje pocení?

Jídlo a pití

Špatný životní styl a nevhodná strava jsou jistým krokem ke zdravotním problémům, které jsou spojené i se zvýšeným pocením. Změnou stravovacích návyků lze pocení a případný nepříjemný zápach korigovat, jen je třeba vědět, kterým potravinám se vyhnout a které do jídelníčku zařadit.

Minerálka plná hořčíku může s pocením pomoct!

Co pít a jíst?

V prvé řadě je zapotřebí se zaměřit na zdravý jídelníček s omezením průmyslově zpracovaných potravin a na dostatečný pitný režim. Pokud si někdo myslí, že omezí pitný režim a bude se méně potit, mýlí se, spíše to bude mít opačný efekt. Skvělým pomocníkem je celodenní pití šalvějového čaje nebo minerální vody bohaté na hořčík. Do jídelníčku zařaďte hodně ovoce a zeleniny, luštěniny, ořechy, ryby, kysané i čerstvé zelí nebo podmáslí.

Čemu se vyhnout?

Omezte nápoje obsahující kofein, tedy kávu, černý čaj, limonády a energetické nápoje. Stejně tak se rozlučte s pitím alkoholu či kouřením cigaret. Ani pokrmy s výrazným kořením nejsou vhodnou volbou, vyřaďte tedy jídla s česnekem, cibulí, kari, chilli nebo kmínem.

Lékař píchá ženě injekci do podpaží Prostock-studio / Shutterstock.com

Kosmetika

Deodoranty či antiperspiranty jsou součástí běžné hygieny, nebo by spíše měly být. Deodorant maskuje pach v podpaží, kdežto antiperspirant díky obsahu solí hliníku pocení omezuje.

Medicína a přípravky proti pocení

Pro úplné zastavení pocení lze aplikovat do určené oblasti botulotoxin, který potní žlázy sice zcela zablokuje, nicméně účinek trvá jen 0,5–1 rok a náklady na aplikaci jsou výrazné. Dalším způsobem je nasazení tzv. anticholinergik, která jsou ale razantní léčbou s mnoha vedlejšími účinky.