Výroba domácího medu: Jak na pampeliškový, smrkový nebo bezinkový?

Medová naběračka nad sklenicí domácího pampeliškového sirupu Madeleine Steinbachová / Shutterstock.com

Rozkvetlé jaro přináší nejen pastvu pro oči, ale též potěchu pro chuťové pohárky. Téměř z každé voňavé květeny se dá vyrobit med nebo sirup. Ať už jde o sedmikrásky, pampelišky, šeřík, černý bez, levanduli nebo smrkové výhonky, takovou dobrotu si můžete v klidu vyrobit i vy doma. Stačí pouze očištěné květy, hrnec, voda, cukr a zavařovací sklenice. Výsledný produkt vám poté vydrží klidně i celý rok.

Přečtěte si také

COOP otevírá další automatické prodejny bez prodavačů. Zloděje v něm odhalí umělá inteligence
COOP otevírá další automatické prodejny bez prodavačů. Zloděje v něm odhalí umělá inteligence

Příprava na zavařování

Než začnete se sběrem kvítí, počítejte s tím, že jde o několikadenní proces. Nejprve vás čeká trhání květů, které bývají plné broučků a dalšího hmyzu, proto je nutné nechat je na vzduchu vylézt.

Pokud se chystáte na přípravu medu, květy nikdy neoplachujte, protože byste ztratili pyl, který je pro kvalitní výsledek klíčový. Až se dostanete do fáze plnění sklenic, nezapomeňte dbát na jejich čistotu a při zavařování udržujte co nejvyšší teplotu, která ničí bakterie.

Luční med bez námahy, a ještě v akci

Pampeliškový med

Na pampeliškový med budete potřebovat asi 5 velkých hrnků pampeliškových hlaviček, což je přibližně 250 pampelišek. Trhat květy je dobré přes den, kdy jsou otevřené, a nejlépe na vlastní zahradě, abyste měli jistotu, že jsou co nejčistší. Květy sbírejte do košíku nebo látkové tašky, aby se nezapařovaly.

Doma už očištěné pampelišky vložte do hrnce a zalijte 1 litrem vody. Přidejte na plátky nakrájený 1 citron a 1 pomeranč. Přiveďte k varu, vařte 20 minut a poté odstavte a nechte do druhého dne odstát. Druhý den sceďte, tekutinu nalijte do hrnce, přisypte 1 kg cukru a vařte do zhoustnutí. Ještě horký med nalijte do skleniček, které otočte dnem vzhůru. Používat jej můžete jako klasický med. Přestože pampeliškový med nemá zdravotní benefity jako ten včelí, může být chutnou alternativou.

Čerstvý čaj z černého bezu a vedle bezový med. FuzullHanum / Shutterstock.com

Med z květů černého bezu

Výborný domácí med vykouzlíte i z květů černého bezu, z nějž se běžně připravuje i sirup nebo čaj ze sušených květů. Do receptu budete potřebovat 30 velkých květů černého bezu (cca 250 g), hrst meduňky, 1 bio citron, litr vody a kilo cukru. Nejprve se vydejte na sběr květů, a to nejlépe někam do přírody – keře u silnice nejsou tou nejlepší volbou.

Květy neoplachujte, jen oklepejte od broučků a vložte do hrnce. Zalijte je vodou, přidejte meduňku a šťávu z citronu. Přiveďte k varu, nechte asi dvacet minut bublat a poté vypněte a nechte odležet do druhého dne. Druhý den přeceďte, tekutinu přiveďte k varu, přisypte cukr a vařte do zhoustnutí. Bude to trvat přibližně dvě až tři hodiny. Sklenice s ještě horkým medem klasicky otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Med ze smrkových výhonků

Zdraví prospěšný med vyrobíte i z mladých smrkových výhonků, které jsou plné vitamínu C. Výhonky je nejlepší sbírat od dubna do června. Vybírejte přitom pouze ty mladé o velikosti do 5 cm. Na přípravu medu budete potřebovat téměř půl kila výhonků, půl litru vody, půl kila cukru, jeden větší bio citron a jednu lžičku kyseliny citronové.

Výhonky pořádně propláchněte, zalijte vodou a vařte 30 minut na mírném plamenu. Odstavte z plotny, přidejte na plátky nakrájený citron a nechte louhovat do druhého dne. Během této doby občas promíchejte a druhý den sceďte. Přidejte cukr a na nízký stupeň vařte, dokud nedosáhnete kýžené hustoty. Nakonec přidejte kyselinu citronovou pro lepší konzervaci a nalijte do čistých sklenic.

Extrakt z čerstvých výhonků smrku a jedle Lumixera / Shutterstock.com

Šeříkový, jitrocelový či sedmikráskový

Domácí med se dá vyrobit z mnoha jarních a letních květin, výběr je pouze na vás. Vyzkoušet můžete med z jitrocele, šeříku, sedmikrásek, lípy nebo borovice. Příprava je vždy téměř stejná. Plody uvařte, nechte louhovat a druhý den přeceďte, přidejte cukr a vařte do zhoustnutí. Pokud med dobře zakonzervujete, může vám vydržet i rok nebo dva. Nejlepší je však spotřebovat jej co nejdříve.