Rozkvetlé jaro přináší nejen pastvu pro oči, ale též potěchu pro chuťové pohárky. Téměř z každé voňavé květeny se dá vyrobit med nebo sirup. Ať už jde o sedmikrásky, pampelišky, šeřík, černý bez, levanduli nebo smrkové výhonky, medovou dobrotu si z nich můžete v klidu vyrobit i vy doma. Stačí pouze očištěné květy, hrnec, voda, cukr a zavařovací sklenice. Výsledný produkt vám poté vydrží klidně i celý rok.
Než začnete se sběrem kvítí, počítejte s tím, že jde o několikadenní proces. Nejprve vás čeká trhání květů, které bývají plné broučků a dalšího hmyzu, proto je nutné nechat je na vzduchu vylézt.
Pokud se chystáte na přípravu medu, květy nikdy neoplachujte, protože byste ztratili pyl, který je pro kvalitní výsledek klíčový. Až se dostanete do fáze plnění sklenic, nezapomeňte dbát na jejich čistotu a při zavařování udržujte co nejvyšší teplotu, která ničí bakterie.
Na pampeliškový med budete potřebovat asi 5 velkých hrnků pampeliškových hlaviček, což je přibližně 250 pampelišek. Trhat květy je dobré přes den, kdy jsou otevřené, a nejlépe na vlastní zahradě, abyste měli jistotu, že jsou co nejčistší. Květy sbírejte do košíku nebo látkové tašky, aby se nezapařovaly.
Kupte se slevou Víčka na zavařovací sklenice.
Používat jej můžete jako klasický med. Přestože pampeliškový med nemá zdravotní benefity jako ten včelí, může být chutnou alternativou.
Výborný domácí med vykouzlíte i z květů černého bezu, ze kterého se běžně připravuje i sirup nebo čaj ze sušených květů.
Nejprve se vydejte na sběr květů, a to nejlépe někam do přírody – keře u silnice nejsou tou nejlepší volbou.
Zdraví prospěšný med vyrobíte i z mladých smrkových výhonků, které jsou plné vitamínu C. Výhonky je nejlepší sbírat od dubna do června. Vybírejte přitom pouze ty mladé o velikosti do 5 cm.
Kupte se slevou Med květový luční Medokomerc.
Domácí med se dá vyrobit z mnoha jarních a letních květin, výběr je pouze na vás. Vyzkoušet můžete med z jitrocele, šeříku, sedmikrásek, lípy nebo borovice. Příprava je vždy téměř stejná. Květy uvařte, nechte louhovat a druhý den přeceďte, přidejte cukr a vařte do zhoustnutí. Pokud med dobře zakonzervujete, může vám vydržet i rok nebo dva. Nejlepší je však spotřebovat jej co nejdříve.