Na co všechno se dá použít Tea Tree Oil? Uplatnění najde ve vaší lékárničce i jako čisticí prostředek

Tea tree olej v lahvičkách Canva

Tea tree olej by měl být povinnou výbavou každé moderní domácnosti. Má množství pozitivních účinků nejen na vlasy, nehty a pokožku, ale je především skvělým pomocníkem v domácnosti. Přečtěte si všechny tipy na jeho využití.

Přečtěte si také

Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Léčivé účinky objevili domorodci v Austrálii

Málokdo ví, že čajovníkový olej, který je známý jako Tea Tree Oil, pochází z Austrálie. Už v minulosti australští domorodci využívali listy stromu Melaleuca alternifolia jako léčivo. Stačilo listy rozmačkat a následně inhalovat nebo na poraněná místa listy přikládat. Antiseptické, protiplísňové a antivirové vlastnosti začali oceňovat i lidé mimo Austrálii a dnes tea tree zná celý svět.

Využít se dá všestranně

Nejčastěji se tea tree olej využívá k ošetření vlasů, nehtů a pokožky. Má pozitivní účinky proti vypadávání vlasů, pomáhá v boji s akné, léčí řezné rány, popáleniny a bodnutí od drobného hmyzu. Pomáhá také proti bradavicím a ulevuje od bolesti kloubů. Kromě mnoha léčivých účinků tea tree olej najde využití i při běžných činnostech v domácnosti, které by vás ani nenapadly.

Vyzkoušejte kosmetiku s olejem z čajovníku

Účinná dezinfekce

Tea tree olej je skvělou dezinfekcí, jejíž účinky využijete i v domácnosti. Na zubních kartáčcích a na sklenicích se tvoří nejvíce bakterií, a proto pravidelná dezinfekce pomocí tea tree oleje je skvělou volbou. Stačí nalít kapku oleje přímo na štětinky kartáčku nebo kapku oleje smíchat s 30 ml čisté vody a nechat v ní kartáčky namočené několik minut. Následně je stačí důkladně opláchnout a osušit.

Čajovníkový olej můžete využít i na vyčištění kuchyňského dřezu, ve kterém se rovněž nachází velké množství bakterií. Stačí smíchat jedlou sodu, teplou vodu a pár kapek čajovníkového oleje, čímž vytvoříte účinný roztok.

Skvělý čistič pračky

Čtete správně. Tea tree olej vám pomůže zbavit se nechtěných plísní a zápachu z pračky. Zkuste před spuštěním čistícího programu vaší pračky přidat 2 malé lžičky oleje a výsledek vás zaručeně překvapí.

Různé druhy zpracování tea tree, jako sprej, sůl nebo olej Canva

Tea tree olej jako osvěžovač vzduchu

Kromě toho, že tea tree skvěle dezinfikuje a čistí, díky své jedinečné vůni je také skvělým osvěžovačem vzduchu, který můžete použít na provonění pelíšků svých domácích mazlíčků nebo odpadkových košů. Skvěle rozvoní také zatuchlé místnosti, sportovní šatny nebo toalety.

Přírodní antiperspirant nebo ústní voda

Díky svým antibakteriálním vlastnostem, které tea tree olej má, ho můžete využít také jako účinný deodorant, který pomůže s nepříjemným zápachem, který vzniká pocením.

Tea tree se skvěle hodí také k odstranění zubního plaku nebo jako prevence zápachu z úst. Stačí si jednoduše namíchat ústní vodou. Pro výrobu ústní vody smíchejte kapku oleje se sklenicí teplé vody.

I přes všechny léčivé a pozitivní účinky může být v neředěné formě tea tree olej toxický. Proto pro vnitřní užití olej vždy nařeďte vodou.

Používáte doma Tea Tree Oil? Dejte nám vědět do komentářů, jaké využití našel ve vaší domácnosti.