Vynikající jídlo z pečicího papíru: Nejlepší recept na šťavnatý starostův měšec

Starostův měšec, rozkrojený napůl, servírovaný na dřevěném prkénku john vlahidis / Shutterstock.com

Starostův měšec patří mezi oblíbená jídla české kuchyně. Je pojmenované podle svého tvaru, který připomíná měšec s dukáty. Příprava téhle dobroty je velmi jednoduchá. Stačí dát na plátek vepřové krkovice, slaninu, cibuli a papriku, vše zabalit do pečicího papíru a dát upéct. Krásně šťavnaté masíčko je ideální volbou pro nedělní nebo sváteční oběd. Pojďte si ho udělat s námi!

Přečtěte si také

Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař: Jak se z číšníka stal hvězdný influencer s Křišťálovou Lupou

Měšce dělávaly už naše prababičky

Starostův měšec patří mezi tradiční české pokrmy. Svůj zajímavý název jídlo dostalo díky svému tvaru – naplněný plátek masa po zabalení připomínal měšec s dukáty. První recepty na starostův měšec se začínají objevovat v kuchařkách od 19. století.

Z jakého masa ho připravit? Doporučujeme vepřovou krkovici, případně vepřovou kýtu. Maso si nejlépe připravte den předem, okořeňte ho oblíbeným kořením a nechte přes noc odpočinout v lednici.

Tradičně se na plátky vepřového masa dává plátek slaniny, cibule a papriky. Existuje ovšem spousta variací tohoto receptu a měšce se v nich plní různými náplněmi – najdete tak recepty s kysaným zelím (hejtmanský měšec) nebo s houbami (purkmistrův měšec).

Španělský ptáček
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Španělský ptáček

Španělský ptáček je vynikající hovězí závitek, který patří k nejoblíbenějším klasickým jídlům české kuchyně. Tento recept musíte vyzkoušet.

Španělský ptáček
Vepřová kýta s rozmarýnem
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Střední

Vepřová kýta s rozmarýnem

Máte-li rádi vepřové maso, jistě vás zaujme vepřová kýta s rozmarýnem dle našeho receptu. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek vás jistě mile překvapí.

Vepřová kýta s rozmarýnem

Recept na starostův měšec

Ingredience na 5 porcí:

  • 5 plátků vepřové krkovice
  • 5 plátků slaniny
  • 1 paprika
  • nať z pórku
  • 1 cibule
  • 5 plátků sýra
  • špetka soli
  • koření na naložení masa

Postup:

  1. Plátky krkovice naklepete, posypte kořením a nechte maso přes noc naležet v lednici.
  2. Druhý den na každý plátek masa položte plátek slaniny, sýra, papriku na kostičky a měsíčky cibule. Plátek masa položte na vymazaný pečicí papír, zabalte ho do tvaru měšce a svažte provázkem.
  3. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 30 minut, poté troubu vypněte a nechte maso v troubě ještě 30 minut dojít.
  4. Podávejte s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem.

Zdroj: Kupi