Banánovou slupku nevyhazujte! Je to skvělý peeling, hnojivo i pomocník při pečení masa

Banánová slupka, ze které vzniká hnojivo pro rostliny Natalya_Maisheva / Shutterstock.com

Banány patří mezi nejznámější a nejoblíbenější ovoce na světě. Věděli jste, že slupku od banánů můžete využít jako peeling na tvář nebo na leštění stříbra? Kromě množství vitamínů má banánová slupka i množství dalších užitečných vlastností, kvůli kterým byste ji určitě neměli vyhazovat do koše. Přečtěte si celý článek, kde se dozvíte i další tipy, jak slupku od banánu využít.

Přečtěte si také

Výborný snack z listového těsta: Oblíbené pizza šneky chutnají všem

Co obsahuje banánová slupka?

Stejně jako tomu je i u slupek ostatního ovoce, také slupka od banánu obsahuje množství vitamínů a prospěšných látek, které se dají využít nejen v domácnosti, ale také v oblasti zdraví a krásy.

Banánové slupky mají antibakteriální, protiplísňové a enzymové vlastnosti. Také se mohou pochlubit obsahem velkého množství antioxidantů, draslíku, hořčíku a vitamíny B6 a B12. Jak můžete toto složení využít?

Žena loupe banán Alliance Images / Shutterstock.com

Na co je slupka od banánu dobrá?

1. Pomocník při leštění stříbra

Nevíte, jak vyčistit zašlé stříbrné šperky a příbory? Vyzkoušejte použít banánovou slupku. Stačí, když slupkou potřete zašlé místo a následně ho vyčistíte ubrouskem. Stříbro zůstane krásně zářivé.

2. Šťavnaté maso díky slupce od banánů

Chcete připravit šťavnaté pečené maso? Přidejte na dno pečicí nádoby banánovou slupku, která zabrání vysušení masa.

Doplňte potřebné vitamíny

Kupte se slevou Džus Relax.

Porovnat slevy

3. První pomoc při štípnutí od komára

Každý zná ten nepříjemný pocit svědění, který po štípnutí od komára nastane. Úlevy docílíte díky banánové slupce, kterou si stačí opuchnuté místo 5 minut masírovat. Následně nechejte zbytky banánu působit a po chvilce poštípané místo opláchněte vodou.

Banánová slupka obsahuje polysacharidy, které snižují otok a pomohou překonat zarudnutí a svědění. Podobný postup můžete využít i při kožní vyrážce, alergii nebo proti modřinám.

Banánové slupky naložené v lahvích s vodou johan kusuma / Shutterstock.com

4. Hnojivo pro pokojové rostliny

Dopřejte vašim květinám správnou péči a obohaťte jejich hlínu o drobné kousky banánové slupky. Z banánové slupky můžete vyrobit také zálivku. Stačí, když slupky ze zralých banánů dáte do láhve, zalijete vodou a necháte přes noc odstát.

5. Banánový peeling na obličej

K péči o pleť nemusíte používat pouze drahé krémy a séra. Banánový peeling je skvělý pomocník v boji proti akné, protože obsahuje ovocné kyseliny. Postup je velmi jednoduchý, stačí banánovou slupku umýt a následně vmasírovat na obličej vnitřní stranou slupky. Následně nechejte pokožku 20 minut odpočinout a poté opláchněte.

6. Banánová slupka pomůže vytáhnout třísku

Zasekla se vám pod kůži tříska? Na její vytažení existují různé triky, málokdo ale ví, že i banánová slupka dokáže pomoct. Stačí, když kousek slupky přiložíte na místo, kde je tříska zaseknutá a necháte ji působit. Enzymy v banánu se postarají o to, aby se tříska vytlačila ven a vy jste ji jednoduše mohli vytáhnout pinzetou.

Znáte některou z výše zmíněných rad? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentáře. Nezapomeňte také sledovat aktuální nabídku slevových letáků na Kupi.cz, kde najdete banány s příjemnou slevou.