Jak bojovat proti vráskám?

Žena se prohlíží v zrcadle a usmívá se Canva

Věděli jste, že se první vrásky tvoří už okolo 25. roku života, kdy pokožka začíná ztrácet svoji elasticitu? Bohužel, vrásky se týkají každé z nás a jejich vznik ovlivňuje i množství dalších faktorů. Jak vrásky vznikají a jak jim můžeme předejít? Máme pro vás skvělé tipy, co dělat pro prevenci a jak s nimi účinně bojovat.

Přečtěte si také

Češi řeší razantní zdražování po svém a pašují cigarety ze zahraničí

Co stojí za vznikem vrásek?

Nedá se přesně určit jen jedna příčina. Často je vznik vrásek daný dědičně. Také věkem se v pokožce na obličeji tvoří čím dál méně kolagenu, který výrazně ovlivňuje elasticitu pokožky. Jestli chcete předejít vzniku vrásek, nezapomínejte ani na pravidelnou hydrataci pokožky. Především v letních měsících, kdy si užíváme dovolené u vody a slunečních paprsků, je naše pokožka silně dehydratovaná a vznik vrásek je větší. Skvělým pomocníkem při hydrataci pokožky jsou vody ve spreji nebo plátýnkové hydratační masky, vše najdete v obchodech s kosmetikou v kategorii péče o suchou pleť.

Jak docílit hladké pokožky bez vrásek?

Existuje množství přípravků a zákroků, které vám pomohou předcházet vráskám nebo odstranit ty, které už máte. Nejznámějšími pomocníky v boji s vráskami jsou kyselina hyaluronová a kolagen, které se přirozeně nacházejí v lidském těle a zároveň je možné jejich množství v těle snadno doplnit díky výživovým doplňkům s kolagenem.

Kyselina hyaluronová je zázrak

Kyselina hyaluronová se přirozeně nachází v lidském těle a dokáže na sebe navázat velké množství vody, což zajišťuje lepší tkáňovou obnovu a přísun kyslíku i potřebných živin. Jde o všestrannou molekulu cukru, které jsou právem připisovány pozitivní účinky, jež pomáhají udržovat pevnou a pružnou pleť.

Kyselina hyaluronová zajišťuje tvorbu nových elastinových a kolagenových vláken, které jsou základem pro pleť bez vrásek. Věkem se podíl kyseliny hyaluronové v těle snižuje, proto musíte dbát na pravidelné doplňování za pomoci krémů, masek nebo sér, které tuto látku obsahují. Používáním kosmetiky s kyselinou hyaluronovou vrátíte své pokožce ztracenou elasticitu a hydrataci, přičemž tyto kosmetické přípravky jsou vhodné pro všechny typy pleti.

Žena se usmívá a nanáší si krém na tvář Canva

Kolagen, základ v boji proti vráskám

Skvělý doplněk kolagen zvyšuje elasticitu pokožky, a přispívá tak k eliminaci vrásek a zpevnění pleti. Kolagen má velké množství pozitivních účinků nejen na pokožku, ale také na organismus. Je například skvělým pomocníkem v boji proti celulitidě a při redukci strií, pomáhá zmírňovat problémy pohybového aparátu a výrazně zlepšuje kvalitu nehtů a vlasů.

Vybíráte kolagen, který pomůže s redukcí vrásek? Sáhněte po mořském nebo rybím kolagenu, který je možné zakoupit v tabletách, prášku nebo jako součást vybraných kosmetických přípravků. Velký výběr najdete například na Notino.cz.

Botox až na posledním místě

V boji s již vzniklými vráskami pomáhá látka botulotoxin, která se v estetické medicíně využívá pro korekci vrásek. Botox je mnoha ženami milovaný i odsuzovaný. Pro dosažení požadovaného výsledku je důležitá především jeho správná aplikace.

Jak se aplikuje a jak funguje botox?

Malá dávka vysoce ředěného roztoku zapříčiní ochabnutí mimických svalů a zároveň vyhladí vrásky. Aplikace botulotoxinu je téměř bezbolestná. Na pokožku se před aplikací nanáší anestetický krém, po kterém jsou vpichy cítit jen minimálně. Po aplikaci botoxu se výsledný efekt běžně objeví v rozmezí 3–7 dnů. První dávka se doporučuje opakovat po 3 měsících, následně byste měli chodit na vyplnění vrásek každého půl roku.

Nejčastěji se botulotoxinem vyhlazují vrásky na čele, v okolí očí nebo mezi obočím. I po aplikaci se doporučuje, aby byl zákrok kombinovaný s dalšími metodami, jako je například výše zmíněná kosmetika s kyselinou hyaluronovou.