Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Konfitovaný česnek ve skleněné nádobě, nakrájené bagety na dřevěném prkénku photosimysia / Shutterstock.com

Milujete česnekové bagety nebo ještě lépe pečený česnek? Pak vyzkoušejte i tuto podobnou lahůdku: konfitovaný česnek. Jakmile ho jednou rozetřete na čerstvé pečivo a ochutnáte, už nebudete chtít tuto vysoce zdravou potravinu jíst jinak. Máme pro vás jednoduchý recept na konfitovaný česnek i tipy na pokrmy, ve kterých bude vynikat.

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Co je konfitování?

Konfitování je jednou z tepelných úprav, při které se suroviny konzervují v tuku, díky čemuž vydrží déle čerstvé. Navíc získávají měkčí strukturu, a jak je známo, tuk je také nositelem chuti. Metoda pochází z Francie, kde se takto tradičně konzervovalo kachní, králičí nebo husí maso. Návykovou záležitost ovšem vytvoří i z něčeho tak obyčejného, jako je česnek.

V čem se liší konfitovaný česnek od pečeného?

Při přípravě pečeného česneku se olejem pokapává celá palička česneku (překrojená napůl), která se následně zabalí do alobalu a upeče. Při konfitování se pozvolna pečou vyloupané stroužky česneku zcela zalité olejem. Díky tomu získávají o něco sladší až oříškovou chuť, jsou měkčí a ještě snadněji se roztírají. Rozdíl je také v tom, že konfitovaný česnek se v oleji peče zcela rovnoměrně a oproti pečenému nehnědne, což může někdy vést k nahořklé chuti.

Konfitovaný česnek s rozmarýnem S Lureco / Shutterstock.com

Recept na konfitovaný česnek

Už víme, co je to konfitovaný česnek a proč je lepší než pečený. A teď se můžeme pustit do jeho přípravy. Poradíme vám, jak na to.

Co budete potřebovat?

  • oloupané stroužky česneku
  • extra panenský olivový olej
  • bylinky podle chuti (rozmarýn, oregano, sušené chilli papričky, tymián, bobkový list apod.)

Jak postupovat?

Základním pravidlem při konfitování je, že by ingredience měly být v oleji zcela ponořené. Na to myslete zejména při volbě vhodné zapékací nádoby. Do té dejte všechny oloupané stroužky česneku, zalijte je olejem, případně přidejte čerstvé či sušené bylinky a dejte do trouby předehřáté na 90 °C. Pečte asi 2 hodiny. Můžete ovšem zkusit česnek ochutnat už po hodině nebo hodině a půl, a pokud vám bude jeho chuť a konzistence vyhovovat, troubu vypněte.

  • Tip: Konfitovat se dá stejným způsobem i na sporáku v pánvi či hrnci. V tomto případě by se měl zahřátý olej udržovat při teplotě 90–95 °C. Doba přípravy je stejná, pouze je nutné stroužky pravidelně kontrolovat, aby se nepřipalovaly.

Hotový česnek v oleji nechte volně vychladnout a poté vše přelijte do dobře uzavíratelné nádoby (i v tomto případě platí, že všechny stroužky musí být po celou dobu ponořené). Skladujte výhradně v lednici, kde vám konfitovaný česnek vydrží i 14 dní.

S čím konfitovaný česnek jíst?

Nejlépe si ho samozřejmě vychutnáte jen tak, rozetřený na opečeném krajíci chleba nebo kousku bagety. Skvěle se ovšem hodí do řady dalších pokrmů. Přimíchat ho můžete do šťouchaných brambor, zeleninových směsí, do těstovin, omáček i salátů. Výborný je pod maso, na pizzu, do burgerů i sendvičů. Za vyzkoušení stojí i jeho rozmačkání a smíchání s majonézou nebo s máslem.

Nezapomeňte také, že současně získáte krásně aromatický ochucený olivový olej, který ozvláštní každý salát či zálivku, případně na něm můžete opékat zeleninu, houby, maso i pečivo. V takovém případě pouze myslete na budoucí využívání česnekového oleje a při konfitování ho použijte větší množství, aby i po odlévání zůstaly skladované stroužky vždy ponořené.

Konfitovaný česnek ve skleněné nádobě margouillat photo / Shutterstock.com

Proč česnek konzumovat?

Výhodou česneku je, že si řadu svých zdraví prospěšných účinků a látek zachovává i po tepelné úpravě. Je plný cenných antioxidantů, obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerály (železo, selen, draslík, síru, fosfor či zinek). Posiluje imunitu, je přirozeným antibiotikem a antiseptikem, snižuje krevní tlak, cholesterol i hladinu cukru v krvi. Současně je dobrý na srdce a cévy, působí proti nadýmání a pročišťuje střeva.

  • Tip: Pokud česnek nemusíte, zároveň ale chcete využívat jeho benefitů, koupit se dají mnohé doplňky stravy ve formě tobolek či kapslí. Levnější jsou ty, které obsahují extrakt z klasického česneku (stojí kolem 100–150 Kč za balení o cca 100 kapslích, např. od značek Medpharma, Dr. Max či Allnature). Dražší jsou potom přípravky s černým česnekem, což je fermentovaná forma kuchyňského (stojí kolem 350 Kč za balení o cca 60 kapslích, např. od značek Topvet, Terezia nebo Garlio).

Zdroj: Kupi, Healthline