Vyzkoušejte konfitovaný česnek! Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Nádoba s konfitovaným česnekem Canva

Milujete česnekové bagety nebo ještě lépe pečený česnek? Pak vyzkoušejte i tuto podobnou lahůdku: česnek konfitovaný. Jakmile ho jednou rozetřete na čerstvé pečivo a ochutnáte, už nebudete chtít tuto vysoce zdravou potravinu jíst jinak. Máme pro vás jednoduchý recept na konfitovaný česnek i tipy na pokrmy, ve kterých bude vynikat.

Přečtěte si také

Seznam nejhorších dárků, které byste nikomu neměli kupovat
Seznam nejhorších dárků, které byste nikomu neměli kupovat

Pomalou cestou ke křehčímu a sladšímu výsledku

Konfitování je jednou z tepelných úprav, při které se suroviny konzervují v tuku, a díky tomu vydrží déle čerstvé. Navíc získávají měkčí strukturu, a jak je známo, tuk je také nositelem chuti. Metoda pochází z Francie, kde se takto tradičně konzervovalo kachní, králičí nebo husí maso. Návykovou záležitost ovšem vytvoří i z něčeho tak obyčejného, jako je česnek.

Pohlídejte si česnek v akci

Kupte se slevou Česnek.

Porovnat slevy

V čem se liší konfitovaný česnek od pečeného?

Při přípravě pečeného česneku se olejem pokapává celá palička česneku (překrojená napůl), která se následně zabalí do alobalu a upeče. Při konfitování se pozvolna pečou vyloupané stroužky česneku zcela zalité olejem. Díky tomu získávají o něco sladší až oříškovou chuť, jsou měkčí, a ještě snadněji se roztírají. Rozdíl je také v tom, že konfitovaný česnek se v oleji peče zcela rovnoměrně a oproti pečenému nehnědne, což může někdy vést k nahořklé chuti.

Na prkénku je česnek, oloupaný česnek a namazané krajíce bagety Canva

Recept na konfitovaný česnek

Budete potřebovat:

  • oloupané stroužky česneku
  • extra panenský olivový olej
  • podle chuti bylinky (rozmarýn, oregano, sušené chilli papričky, tymián, bobkový list apod.)

Postup:

Základním pravidlem při konfitování je, že by měly ingredience v oleji být zcela ponořené. Na to myslete zejména při volbě vhodné zapékací nádoby. Do té dejte všechny oloupané stroužky česneku, zalijte je olejem, případně přidejte čerstvé či sušené bylinky a dejte do trouby předehřáté na 90 °C. Pečte asi 2 hodiny. Můžete ovšem zkusit česnek ochutnat už po hodině nebo hodině a půl, a pokud vám bude jeho chuť a konzistence vyhovovat, troubu vypněte.

  • Tip: konfinovat se dá stejným způsobem i na sporáku v pánvi či hrnci. V tomto případě by se měl zahřátý olej udržovat při teplotě 90–95 °C. Doba přípravy je stejná, pouze je nutné stroužky pravidelně kontrolovat, aby se nepřipalovaly.

Hotový česnek v oleji nechte volně vychladnout a poté vše přelijte do dobře uzavíratelné nádoby (i v tomto případě platí, že všechny stroužky musí být po celou dobu ponořené). Skladujte výhradně v lednici, kde vám konfitovaný česnek vydrží i 14 dní.

Zátiší česneku, konfitovaného česneku v nádobě a dřevěné lžíce s česnekem Canva

Jak konfitovaný česnek jíst?

Nejlépe si ho samozřejmě vychutnáte jen tak, rozetřený na opečeném krajíci chleba nebo kousku bagetky. Skvěle se ovšem hodí do řady dalších pokrmů. Přimíchat ho můžete do šťouchaných brambor, zeleninových směsí, do těstovin, omáček i salátů. Výborný je pod maso, na pizzu, do burgerů i sendvičů. Za vyzkoušení stojí i jeho rozmačkání a smíchání s majonézou, nebo s máslem.

Nezapomeňte také, že současně získáte krásně aromatický ochucený olivový olej, který ozvláštní každý salát či zálivku, případně na něm můžete opékat zeleninu, houby, maso i pečivo. V takovém případě pouze myslete na budoucí využívání česnekového oleje a při konfitování ho použijte větší množství, aby i po odlévání zůstaly skladované stroužky vždy ponořené.

Lahůdka plná zdraví

Výhodou česneku je, že si řadu svých zdraví prospěšných účinků a látek zachovává i po tepelné úpravě. Je plný cenných antioxidantů, obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerály (železo, selen, draslík, síru, fosfor či zinek). Posiluje imunitu, je přirozeným antibiotikem a antiseptikem, snižuje krevní tlak, cholesterol i hladinu cukru v krvi. Současně je dobrý na srdce a cévy, působí proti nadýmání a pročišťuje střeva.

  • Tip: pokud česnek nemusíte, zároveň ale chcete využívat jeho benefitů, koupit se dají mnohé doplňky stravy ve formě tobolek či kapslí. Levnější jsou ty, které obsahují extrakt z klasického česneku (stojí kolem 100–150 korun za balení o cca 100 kapslích, např. od značek Medpharma,Dr. Max či Allnature), dražší jsou potom přípravky s černým česnekem, což je fermentovaná forma kuchyňského (ty stojí kolem 350 Kč za balení o cca 60 kapslích, např. od značek Topvet, Terezia nebo Garlio).